Connect with us

Звездни

Любов като приказка: историята на кралица Елизабет Втора и принц Филип

Публикувана

на

Целият свят остана покрусен от нованата за смъртта на Кралица Елизабет II. Тя напусна този свят на преклонната възраст от 96 години, но сякаш никой не очакваше, че това ще се случи толкова скоро. Но макар вече тя да не е сред нас, животът ѝ е бил достатъчно интересен и невероятен, за да бъде забравен.

Кралица Елизабет II, която стана най-дълго управлявалият британски монарх, премина още един важен момент през 2017 г., когато тя и принц Филип станаха най-дълго женената двойка в кралското семейство на страната.

Годината е 1947-ма. Елегантният принц Филип от Гърция и 21-годишната наследница на трона на Великобритания са заслепени от любов, започвайки съвместния си живот, но неприятностите предстоят. В момента, в който Лилибет“ става „Нейно величество“ и новият херцог на Единбург трябва да се съобразява с главната роля на съпругата си, напрежението ескалира и трудностите буквално се роят.

Разказва се, че той бил поканен да вечеря на кралската яхта, когато Елизабет била на 13 или 14 години. По това време към него е била отправена и покана да остане в замъка Уиндзор, докато бил в отпуск от флота. Смята се, че тогава той е посетил кралското семейство в Балморал.

След този уикенд Елизабет казала на баща си, крал Джордж VI, че морският офицер е единственият мъж, когото може да обича. Отначало баща ѝ я предупреждавал да бъде търпелива.

“Имаше цял батальон от приятни млади мъже“, спомня си Лейди Ан Гленконър, семеен приятел и съседка на крал Джордж VI и кралица Елизабет в Сандрингам. Но принцеса Елизабет, богатата наследница на британския престол, вижда своята съдба в лицето на Филип още в ранна възраст. Той е идеален – добре изглеждащ и далечен принц, снажен, загадъчен, интересен.

Изборът на Лилибет е в някои отношения традиционен – принцесата и принцът са роднини, но не твърде близки, така че връзката им да предизвика повдигане на вежди. Те са трети братовчеди, споделят същите пра-прабаба и дядо, кралица Виктория и принц Алберт. Филип в действителност е с по-кралско потекло от Елизабет, чиято майка е просто британска аристократка (с далечни връзки с английски и шотландски крале), докато родителите на младия принц са Алис Батенберг (правнучка на кралица Виктория) и принц Андрю на Гърция, потомък на датски принц, вербуван за гръцкия престол в средата на 19-ти век. Елизабет и Филип са свързани с повечето от властващите фамилии в Европа, където кръвосмешението е често срещано в продължение на векове – кралица Виктория и съпругът й са първи братовчеди.

От друга стана обаче, Филип е външен човек с определено неконвенционално обкръжение. Майката, Кралица Елизабет или Кралицата-майка, не крие предпочитанията си, клонящи към по-аристократичните английски приятели на дъщеря й от семейства, подобни на нейното. Филип, за жалост, не може да се похвали с големи земевладения или много пари, в действителност не е никак богат.

Живот в интернат

Въпреки че е роден на 10 юни 1921 година на остров Корфу, Филип прекарва едва една година в Гърция, преди цялото кралско семейство да бъде изгонено с преврат. Родителите му го взимат, заедно с четирите му по-големи сестри, в Париж, където живеят при заможни роднини. Горд професионален войник, екстровертна личност с бърз ум, бащата – принц Андрю – се отдава на живот, докато майката – Алис (известна като принцеса Андрю на Гърция) – среща доста трудности при справянето с голямото си гръцко семейство, не на последно място, защото е по рождение глуха.

След като родителите на Филип го изпращат на осемгодишна възраст в Чийм, училище-интернат в Англия, майката преживява нервен срив и е приета в санаториум за няколко години, което води до окончателната й раздяла с принц Андрю. Впоследствие тя се мести в Атина и заживява в православен орден за монахини.

Принц Андрю тотално отсъства от живота на сина си, като живее в Монте Карло с любовницата си и се прехранва от малка рента, докато благородни роднини и приятели плащат таксите за обучение на Филип. Младият принц напуска Чийм през 1933-та, за да прекара една година в Салем, училище-интернат в Германия, ръководено от прогресивен еврейски учител на име Курт Хан. След като за кратко нацистите задържат Хан, той бяга през 1934 година на Шотландското крайбрежие на Северно море, където основава училището Гордънстоун и където Филип скоро става негов възпитаник.

В Обединеното кралство принцът е взет под крилото на своята баба Батенберг, овдовялата маркиза на Милфорд Хейвън, която живее в апартамент в двореца Кенсингтън, и по-малкия брат на майка му, Луис “Дики” Маунтбатън, който по-късно става първият Ърл Маунтбатън на Бирма.

Като братовчеди, пътищата на Филип и младата Елизабет се пресичат два пъти, първият е на семейна сватба през 1934 година, а вторият – на коронацията на крал Джордж VI през 1937 година. Но всичко се случва на 22 юли 1939 г., когато кралят и кралицата водят двете си дъщери в Кралския военноморски колеж в Дартмут и 13-годишната принцеса Лилибет прекарва доста време с 18-годишния Филип, кадет в училището.

Докато била на кралско турне в Южна Африка, Елизабет, пишела на Филип три пъти седмично. По времето, когато тя се завръща в Англия, принц Филип на Гърция и Дания се е отказал от чуждестранните си титли и станал лейтенант Филип Маунтбатън, британски поданик.

Годежът е обявен на 10 юли 1947 г. Същата година, в навечерието на сватбата, лейтенант Маунтбатън станал херцог на Единбург, граф на Мерионет и барон Гринуич и получил титлата Негово кралско височество.

 

21-годишната престолонаследница се омъжила за принца, който тогава бил на 26 години, на 20 ноември 1947 г. на церемония, изпълнена с конски карети и тълпи, облицоващи пътя между Бъкингамския дворец и Уестминстърското абатство.

Раждането на първото им дете, принц Чарлз, на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец, е последвано от това на принцеса Ан през 1950 г.; на принц Андрю, през 1960 г., след като Елизабет става кралица; и на принц Едуард през 1964 г.

След брака принц Филип поел командването на фрегатата Magpie в Малта. Но крал Джордж VI страдал от рак на белите дробове и когато състоянието му се влошило, било обявено, че Филип няма да приема повече военноморски назначения.

През 1952 г. младата двойка посетила Кения, първата им спирка на задгранично турне, когато на 6 февруари пристига съобщение, че кралят е починал. Филип съобщил новината на жена си. Същата година новата тогава кралица наредила Филип да бъде „първият джентълмен в страната“, давайки му „място на превъзходство и предимство до Нейно Величество“.

С кралска заповед кралицата дала на Филип титлата принц на Обединеното кралство. И все пак Филип заемал особено място на световната сцена като съпруг на кралица, чиито правомощия били до голяма степен церемониални. Това му позволявало да я придружава при кралски посещения и понякога да я замества.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930