Connect with us

Моето място

Карловия мост – символът на Прага: легенди и митове (Галерия)

Публикувана

на

Ако не сте били тук и не сте се тагнали, то изобщо не сте посетили Прага.  Над 600 години Карлов мост свързва комплекса Храдчани и стария град, и днес той е най-вече паметник на културата и галерия на открито, която работи 24/7.

Карловия мост – символът на Прага

Началото на Карловия мост е поставено на 9 юли 1357 г., когато Карл IV полага първия камък в основите на моста. Дълго време той е бил известен като „Пражкият мост“ и „Каменният мост“ и едва 1870 г. приема сегашното си название. От двете му страни са разположени десетки скулптури и статуи на светци, като повечето от тях са сътворени през XVIII век в бароков стил. Впечатляващи са и готическите кули от двете му страни, които го превръщат в уникален архитектурен комплекс. Ако успеете да се изкачите по стълбите им (навалицата винаги е огромна), ще се насладите на удивителни гледки.

През своята дълга история мостът е бил свидетел на много триумфи и падения, великолепни тържества и жестоки екзекуции, на няколко пъти се превръща в поле за битка, но винаги остава надеждна опора за гражданите, независимо какви страсти бушуват наоколо.

Разбира се, такава светла история не можеше да мине, без да остави следа, затова Карловият мост е буквално покрит с многобройни легенди.

Карлови мост-символът на Прага

Мостът свързва две от най-важните области на стара Прага – Старе място и Мала Страна. През 12 век на негово място е имало стар мост на Юдитин, кръстен на красивата царица Юдита от Тюрингия, съпруга на Владислав II. Въпреки това, няколко века по-късно този мост е разрушен от наводнение и само една, по чудо оцеляла кула от страната на Малкия град пази паметта си.

Карлови мост-символът на Прага

За да се направи конструкцията по-устойчива на капризите на често разливащата се Вълтава, белият пилешки яйца се смесва в бетонния разтвор. Този трик стана ключ към високата здравина на моста, който в продължение на няколко века успешно издържа на всички наводнения и не се нуждае от основен ремонт.

Още при строителството на моста, което продължило цели 100 години, започнали да се разнасят много легенди. Една от тях разказва, че за повече якост и устойчивост в цимента били добавяни черупки от яйца. И е факт, че през цялата история на съществуването на Карловия мост, нито един от буйните притоци на река Вълтава не е успял да повреди някой от 16-те стълба, които крепят гръбнака на това инженерно творение.

Прага-Карловия мост

Говори се, че често хората виждат на моста дявола, който в облачно време седи на парапета и тогава туристите инстинктивно слагат рога на селфитата, които си правят. Друго поверие казва, че понякога в старата кула пристига сова и ако някой чуе вика и, в къщата му ще се случи пожар … По-красивите поверия обаче гласят, че ако целунете любимия човек на моста, любовта ви ще е вечна.

Интересна е и историята на Ян Непомук, който бил изповедник на кралица София. Той така и не споделил тайните й с краля, който пък поръчал да бъде хвърлен в реката. Когато тялото било отнесено от водите, върху водата изплували пет звезди. Днес статуята му се намира на 7-ми стълб отдясно на кулата на Стария град, светецът е с ореол от пет звезди. Казват, че ако положите ръка на плочата под статуята, която е изтъркана до блясък от туристите, може да споделите тайните си желания, които искате да се сбъднат. Моето не е чак толкова тайно – просто искам да се върна отново!

По всяко време на годината на моста е пълно със сергии със сувенири и арт бижута, направени от незнайни творци, художници, които рисуват портрет за минути, артисти, които представят своето улично творчество. Задължително ще послушате и някоя музикална група – ако имате късмет, може да попаднете на страхотни музиканти. Истинско изкуство е да намерите „чист прозорец”, на който да успеете да се снимате само вие, но с повече упоритост може да успеете, ако имате бързи реакции. Ако все пак гоните снимката на живота си, елате по изгрев-слънце или пък след полунощ – тогава е призрачно красиво.

Прага-Карловия мост

Статуята на Ян Непомук

Ян Непомук е един от националните герои на Чехия. Всеки посетител на Прага, който преминава по прословутия Карлов мост, се спира пред неговата барокова статуя, издигната още през 1683 година. Главата на светеца е обвита със звезден ореол. За сметка на това, реалната му историческа личност продължава да бъде обвита с облак от неясноти. Изследователите все още се затрудняват в опитите си да отделят фактите от легендите.

Кралят бил порочен и жесток човек. Той се опитал да издигне като абат на богатото абатство Кладруби свой фаворит, на чиято помощ разчитал в борбите си с благородническото съсловие. Непомук, като викарий на архиепископа, се противопоставил и предложил друг човек. Кралят изпада в ярост и заповядва да удавят Ян във Вълтава. Това се случва на 20 март 1393 година.

Според някои исторически свидетелства, първоначалната кралска заповед била Ян Непомук и деканът на училището към катедралата да бъдат подложени на изтезания. Разбеснелият се монарх лично се включил в мъченията, като приближавал горяща факла до тялото на Ян. Когато гневът му поутихнал, Венцеслав решил да освободи своите жертви, но при условие, че няма да кажат никому нищо за преживените ужаси. Ала викарият вече нямало как да бъде освободен – той умирал. Като видял това, кралят се постарал да заличи следите от бруталното злодеяние. Той се разпоредил да вържат устата на Ян Непомук с кърпа, за да не вика. После сгънали тялото на мъченика, привързали ходилата към главата му, пренесли го скришом през града в чувал и го хвърлили в река Вълтава.

Съгласно легендата, опитът на Венцеслав да прикрие престъплението си се провалил. На следващия ден тялото на Ян Непомук било изхвърлено на брега. Местните жители веднага го разпознали. Ян бил тържествено погребан в катедралата „Св. Вит“. Чехите започнали да го почитат като мъченик и светия и да се покланят на мощите му – по същия начин, както днес ирландците почитат св. Патрик. След векове сложили метална възпоменателна плоча на моста, от който според преданието Ян бил хвърлен в реката.

Хиляди хора идват при статуята всеки ден, тъй като според легендата статуята на светеца има способността да изпълнява желанията. За целта е достатъчно, заставайки пред статуята, да разкажете на Ян за съня ви, а след това редувайте докосване на релефите от дясната и от лявата страна на пиедестала.

Истината за Бородах

Единственият наистина древен скулптурен образ, който присъства на моста днес, е барелеф, наречен популярно Бородах. Предполага се, че е изобразен един от древните строители и преди това е заемал място над третата педя на моста на Юдитин.

По време на изграждането на нов прелез е взето решение да се премести оцелялата статуя по-близо до брега по чудо и да се украси зидарията на насипа с нея. И за да не се отегчава брадатият човек на ново място, му е възложена важна мисия – да следи нивото на водата в реката. Барелефът беше умишлено поставен доста ниско и сега всеки жител на Прага знае – ако брадата на Брадата е мокра – трябва да се подготвят за наводнение.

Зли духове и крясъци

Въпреки изобилието от статуи на светци, Карловият мост има свои зли духове, които между другото се чувстват отлично и не се срамуват от никого. И така, в дъждовно време на парапета на моста, можете да видите малък пъргав имп. Любимото му забавление е да рисува собствените си автопортрети, а след това да досажда минувачите, надявайки се да продаде печално изкуството си.

А под четвъртата пътека живее истинска водна, чието име е Пан Йосиф. Той се счита за най-важния воден в Чехия и е много уважаван не само от подчинените си, но и от гражданите. В старите времена господин Йосиф обичаше да излиза при хора, да си бъбри и да пуши лула с тях. Говори се, че преди няколко века той дори притежавал малка лодка. В съвременния свят обаче митологичните герои изпитват трудности, затова господин Джоузеф предпочита да не се появява за пореден път, но продължава да се занимава с основната си дейност – да събира душите на всички удавени в глинени съдове. И така че грънчарят да не изпитва недостиг на „контейнери“, местните грънчари все още носят и оставят продуктите си под моста. В крайна сметка никога не знаете кога ще се случи друго нещастие и нова душа ще попадне във владението на пан Йосиф.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2023
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031