Connect with us

БулевАРТ

Българските „Оскари“: Трима големи грабнаха „Икарите“

Публикувана

на

Незабравимата актриса Татяна Лолова бе отличена посмъртно с наградата Икар за изключителен принос към театъра.

Управителният съвет на Съюза на артистите гласува отличитето на една от най-обичаните български актриси още в началото на месец февруари, но поради неочаквано стеклите се обстоятелства, тя не можа да получи наградата си така, както беше планирано.

400 аплодираха номинираните и отличниците с Икари на церемонията в Народния театър, на която бяха връчени наградите на вече стогодишния Съюз на артистите.

По традиция престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година в деня на театъра, но за втора година връчването на наградите бе отложено за 11 май, поради създалата се епидемична обстановка.

Статуетката за чест и достойнство беше връчена на Любомир Младенов.  Михаил Белчев прие Икара за цялостно творчество в музиката, а внуците на Татяна Лолова излязоха да вземат Икара за великата си баба, която отлетя към небесния театър. Международната организация на куклените театри Акт-унима даде своя приз на 90-годишния поет Иван Теофилов, който посвещава близо 20 от тях на столичните кукловоди.

При водещите роли спечелиха Валери Йорданов като Рамадан Дервишов в „Караконджул“ по „Дервишово семе“ на Николай Хайтов и Ирини Жамбонас като Марта в „Кой се бои от Вирджиния Улф“, като и двете постановки са на Стоян Радев – в Народния и в „Зад канала“. Първенци в поддържащите образи станаха Александър Тонев като Санчо Панса в „Дон Кихот“ в Пазарджик и Радена Вълканова за участието си в „Капитал/на/ грешка“ на академичната трупа. За спектакъл номер едно беше обявен „Боклук“ на Ивайло Христов в „199“, а авторката на пиесата Елена Телбис прибра статуетката за текста. Диана Добрева стана лидер сред режисьорите със „Синът“ в Народния.

При сценографите Икара грабнаха Мира Каланова и Марина Райчинова за „Закуска в Тифани“ в Пловдив, при композиторите – Христо Намлиев за „Портокалова кожа“ във „Възраждане“, за критичен текст – Румяна Николова. При кукловодите Петър Пашов взе статуетката за режисурата на „Пиано на луната“ по мотиви от Валери Петров в „Ателие 313“, а „Гарвин магьосникът“ на Благоевград – за най-добро представление в жанра. Вили Кожухарова получи „Икар“ за постижения в областта на каучук акробатиката, в съвременния танц и пърформънс – Марион Дъров за  „Wo Man“, в дублажа Икара отиде при двама от най-добрите: Любомир Младенов и Гергана Стоянова. Джулио Малеволти беше удостоен с „Икар“ за приноса му в развитието на българската, европейската и световната акробатика.

400 станаха на крака, за да аплодират хората на изкуството, които през 2020-та и 2021-ва отлетяха към рая на артистите. За тях беше създадена и песента, която изпълни Керана в дует с плачещата цигулка на световния Васко Василев.

vlastta.bg  

 

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2023
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031