Connect with us

Моето място

Залцбург – градът, в който до марципана всичко е Моцарт (Галерия)

Публикувана

на

Градът на двата бряга на Залца – Залцбург е прекрасно място, странна смесица от традиции и модерна визия, в която се преплитат много култури. Тук e родната къща на Моцарт, главният площад носи неговото име, а малките магазини примамват с марципани „Моцарт кугел“. Всяка седмица по това време тук се събира световният и музикален елит и се чества седмицата на великия композитор.

На 27 януари 1756 г. в Залцбург, Австрия, е роден Волфганг Амадеус Моцарт, обявен по-късно за дете-чудо.

Без значение дали наближава годишнина или не, Моцарт е навсякъде в Залцбург и постоянно напомня за себе си, дори на Коледния панаир. Всепризнат гений на музиката, той наднича под формата на всякакви сувенири, бонбони и дори гумени патета. Макар индустрията малко да е изместила фокуса от творчеството му, заслужава си човек да се запознае с живота и най-вече с музиката на Волфганг Амадеус.

Да се разгледат всички интересни места в града е почти невъзможно. Но ако човек иска да научи повече, са му необходими единствено ентусиазъм и карта. Дори немският език не е задължително условие, тъй като в малките магазинчета и около най-популярните туристически обекти почти винаги разпознават акцента на чужденците и им говорят на английски.

Катедралата-кръщението на Моцарт

Интериорът на храма е типично бароков, с голямо изобилие от статуи, позлатени орнаменти и интересни декорации. Най-важното и значимото което не бива да пропускате да видите при посещението си в катедралата е купела, в който е бил кръстен Волфганг Амадеус Моцарт, прославил старинния средновековен Залцбург.

Смайващата сграда е, така да се каже, в самия духовен център на града и няма равна на север от величествените Алпи. Историята и е много богата и с не малко опожарявания и набези, но след всяко посегателство, сградата се е разраствала и разцъфтявала. На място разбрах, че началото -първият храм, от който произлиза сегашното величие е бил построен през 774 година в памет на светиите Вергил и Руперт, които разпространили християнството по тези места.

Залцбург

 

 

Битките, в които е влизал храмът са доста и много значителни, като разрухата, която и нанесли кръстоносците, но и това за пореден път доказало какъв несломим дух и вяра имали живеещите тогава там хора. По време на разходката ни в катедралата един от гидовете ни разказа, че тя дори е била събаряна напълно от един от архиепископите си – Волф Дитрих, който имал намерение да я пресъздаде още по-могъща, но погазил много от ценностите, в които вярвал, като разрушил дори и гробниците и изхвърлил костите на предишните архиепископи. Тези му действия довели и до неговата абдикация.

Къщата на Моцарт

Тази къща сега е музей и една от най-известните забележителности на Залцбург, която не бива да бъде пропусната. Семейството на Леополд Моцарт и Анна Мария Валбурга се настанява през 1747 г. в апартамента на третия етаж. Тук се раждат техните седем деца, от които само две оцеляват: Мария Анна (Нанерл), родена през 1751 г., и Йохан Хризостом Волфганг Амадеус, роден на 27-ми януари, 1756 г. Къщата била собственост на търговеца Лоренц Хагенауер, който по-късно става близък приятел на семейство Моцарт, обитавало жилището цели 26 години.

Залцбург

Тук малкият Моцарт композира ранните си произведения и пише своите първи симфонии, серенади и пет концерта за цигулка и пиано. През 1880 г. в жилищните помещения е уреден музеят „Моцарт“ на Международната фондация „Моцартеум“.

Жилището се състои от салон, стая, кабинет и кухня, разположени над коридора с отворена камина. Предполага се, че Моцарт е роден в централното помещение, чиито прозорци гледат към вътрешния двор. Стаята е мебелирана в типична за епохата обстановка, не липсва и нощното гърне. Сега обаче то е завързано със синджир за леглото, понеже някои посетители имат болезнени склонности към присвояване. Изложени са множество ценни документи, писма, автографи, сувенири, картини, портрети и оригиналните инструменти на Моцарт. Особено ценно е фортепианото, изработено във Виена през 1780 г., което Моцарт е ползвал за многобройните си концерти.

Залцбург

Запазена е и детската му цигулка, изработена в Залцбург през 1746 г., също и клавикорда, на който са прозвучали първите акорди на „Вълшебната флейта“. Вълнуващо е да видиш и детските му косички, изобщо всичко, до което се е докосвало детето-чудо. Едва четиригодишен, вече свири на пиано, а година по-късно композира малки мелодии. През 1762 г. Леополд Моцарт предприема пътуване със своите деца и прекосява почти половин Европа, изнасяйки концерти пред кралски особи, принцове и знаменитости. Всички са във възторг и удивление от изумителните музикални способности на малкия мъж, облечен в костюм за гала-концерт. На 13 години Моцарт е провъзгласен за концертмайстор на придворната капела в Залцбург, но при новия принц-архиепископ Колоредо отношенията му се развалят поради разногласия. Предприема пътуване до Париж, през това време майка му се разболява и умира, завръща се отново в Залцбург, композира симфонии, концерти и серенади, но операта е в центъра на неговите амбиции. През 1881 г. напуска окончателно Залцбург.

Моцартплатц и бронзовият гения

 

Ако имате късмет, може да попаднете на импровизиран концерт на „Моцартплатц”, пред паметника на композитора. Но със сигурност отнякъде ще чуете негова музика – или докато си почивате в кафене, или от уличните музиканти. Площад Моцарт (Mozartplatz) е разположен много близо до река Залцах, недалеч от катедралата на Залцбург. Още по на север е Моцартплац, малък площад, на който е разположен паметникът на Моцарт, „най-известния син на Залцбург“. Не е за изпускане възможността да седнете в небезизвестното кафе „Глокеншпил“ точно срещу паметника.

Залцбург

След кратка почивка е подходящо гмуркане в суматохата на Гетрайдгасе, тясната търговска улица на стария град. Няма как човек да не забележи множеството изящни, частично позлатени табели над магазинчетата, които предлагат изключително изобилие от сувенири и подаръци.

Кафене „Томасели”

Заведението се намира на „Алтер Маркт 9” се е превърнало в истинска институция. Заведението съществува от времето на композитора. Твърди се, че Волфганг Амадеус Моцарт е бил чест посетител, а любимата му напитка било бадемово мляко. Констанция, вдовицата на Моцарт, пък е живяла над него с втория си съпруг за известно време. „Томасели” е перфектната отправна точка към стария град на Залцбург, който не се различава от времето, когато в него е живял композиторът.

Марципанът „Моцарт-кугелн”

mocart

„Само тук можете да намерите инстинските топки на Моцарт”. Това пък е най-забавният надпис, който може да се прочете на всяка крачка в града. Всъщност става дума за бонбоните „Моцарт-кугелн”, смятани за сладката забележителност на Залцбург. Макар че ги предлагат навсякъде, истинските могат да се намерят само сладкарница „Фюрст”на „Бродгасе” 13 и в останалите й три магазина. Там бонбоните продължават да бъдат ръчна изработка, както са били правени още през 1890 г., което пък обяснява защо точно там излизат солени.

art-twig.bg

 

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031