Connect with us

Лайфстайл

За бакшишите: у нас и в Европа

Публикувана

на

В някои държави има специфични правила по отношение на бакшишите. В повечето обаче са в сила универсални норми. Задължителен бакшиш в размер на 10% от сметката поискаха ресторантьорите в страната преди дни.

Бакшишът е изкуство. Да дадеш или не, каква сума е прието да се остави и в какви случаи може да е доста объркващо, когато пътуваме в Европа.

В различните култури на бакшишите се гледа по различен начин. Някои ги смятат за задължителни, други – за обидни. У нас като цяло бакшишите се приемат нормално, т.е., никой не би трябвало да се обиди както от това, че си дал бакшиш, така и от това, че не си дал.

Ако не познаваме обичаите в съответната страна може да се почувстваме не на място – като оставим или като не оставим бакшиш, макар че едва ли има хора от бранша на услугите, които биха се обидили от малка сума, дадена като форма на благодарност. Затова тук ще обобщим какво е приемливо и очаквано да се прави в различните страни от Стария континент и какви суми е редно да оставим.

Италия

В ресторантите в страната таксата за обслужване обикновено е включена в сметката и това трябва да е отбелязано на нея или в самото меню. В такъв случай не е нужно да се оставят пари и това не се очаква от клиента, но няколко евро са приемливи.

Ако няма посочена такса сервиз, бакшиш в размер 10-15 на сто се смята за добър.

В баровете също не се очакват допълнителни пари, оставяне на рестото е достатъчно.

Снимка: iStock

В хотелите приемливата сума за благодарност е 2 евро за куфар – ако има пиколо, което носи багажа ви, а на камериерките е нормално да се оставя по едно евро за нощувка.

Около 10 на сто е бакшишът, който може да се остави на екскурзоводите.

Франция

Таксата за обслужване – около 12-15%, обикновено е включена в цените на ресторантите и това трябва да е отбелязано. Ако оставите пари, ще се приеме като добър жест, но не се очаква да го правите по правило. При особено добро обслужване или при липсата на „service compris“ в сметката, 5-10 на сто бакшиш е нормално.

В барове и кафенета не се оставят бакшиши.

В хотелите се оставят по 2 евро на пренесен куфар, и също толкова за камериерките за нощувка.

Екскурзоводите очакват около 10 на сто бонус за услугата. При водачите на турове може да се остави и повече, особено ако услугата е била на високо ниво.

Гърция

В сметките в ресторантите е включено и обслужването и местните нямат навик да оставят допълнително пари, но като турист можете да оставите 10-15 на сто, което се смята за щедър бакшиш. В такситата не е нужно да се оставят допълнително пари, но е нормално сметката да се закръгля.

В хотелите бакшиш не е задължителен, но 1 евро – за портиери и за камериерки се приема добре.

При екскурзоводите зависи от вида услуга. Нормално е да се оставят 10 на сто, при частни турове може да се оставят и повече пари.

Испания

И там има такса за обслужване и в този случай може да се оставят няколко евро допълнително. Ако такса няма, или ресторантът е от висок клас, се оставят до 10 на сто.

При поръчка на бара – например в място за тапас, не се очаква бакшиш, но клиентът може да закръгли сметката.

Като цяло, особено извън туристическите места, от клиентите не се очаква да оставят щедри бакшиши.

Скандинавските страни

По тези места няма традиция клиентите да оставят допълнителни благодарности под формата на пари. Повечето страни включват таксата за обслужването в сметката и най-много клиентът да закръгли или да остави рестото, ако изобщо плаща в кеш.

До 10 на сто могат да бъдат оставени на сервитьора, ако клиентите са останали особено доволни, но няма проблем, ако не го направите.

Шофьорите на таксита и екскурзоводите не очакват бакшиши, но ако сте особено доволни от водача на тура, можете да оставите 10 на сто от сумата за тура като комплимент.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031