Connect with us

Лайфстайл

Във Великобритания и Ирландия честват Деня на майката

Публикувана

на

Денят на майката в Обединеното кралство, както и много други традиции, има своите корени в религията и обичаите на островното население.

Датата на този празник е подвижна – тя е четвъртата неделя от Великденския пост и се отбелязва още от средните векове в Англия, Ирландия и някои от държавите в състава на Британската империя. Началото е поставено с позволението всички трудещи се далеч от дома си ратаи, домашна прислуга, наемни работници или чираци да посетят на този ден, първоначално наричан Майчина неделя (Mothering Sunday), църквата, в която са били кръстени или т. нар. „църква-майка”. Връщайки се в родното си място и при своята църква, те са се прибирали при семейството си и с радост са срещали своите родители. Особено емоционална е била срещата с майката и чрез нея празникът добива двойно значение – символно, религиозно, включващо християнската майка – църквата и емоционално – срещата с родната майка.

Завръщащите се в домовете си работници, много от които още деца, са минавали през поля и гори и са занасяли на майките си букети диви цветя, набрани по пътя. Така празникът се обвързва с дар за майката, най-често цветя.

На Майчината неделя постите лекичко се отпускат и се приготвя специален сладкиш, наречен simnel. Той съдържа плодове и марципан и толкова радва постещите, че неделята, в която се яде, е наречена също и Simnel Sunday.

С времето Майчината неделя се обвързва с още един ден, празнуван по различно време в различните държави – Денят на майката (който ние, българите, празнуваме на 8-ми март). Този празник набира сила още през 1907 година, когато дъщерята на един борец за мир, лекуващ ранените през Гражданската война в Съединените американски щати, Ана Джарвис, подема кампания за ден за оказване почит към майките. Кампанията има такъв широк отзвук, че през 1914г. денят вече е официален празник в САЩ с декрет на президента Удроу Уилсън. Когато с времето празникът достига Обединеното кралство, името Ден на майката измества названието Майчина неделя.

torta

Най-споменаваното цвете за празника на майката е теменужката. На този ден децата набирали букети от теменужки като дар за своите майки. С урбанизацията и липсата на полянки с цветя, в градовете църквата подготвяла букетчета теменужки, които децата да занесат у дома.

Тази година Денят на майката във Великобритания се пада на 26-ми март.  И въпреки, че с времето той става все по-комерсиален, неговият смисъл е запазен – той отдава дължимото на усилията и любовта на майката.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

май 2023
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031