Connect with us

На път

„Вила д`Есте“ на езерото Комо – уикенд по царски (Галерия)

Публикувана

на

Първоначално частен кардиналски дворец за наслади, днес действащ като грандхотел, от който всички други се вдъхновяват.  Райската градина и „Вила д`Есте“ са само на крачка от Рим. В хотела е почивал Робърт де Ниро. През годините в него са гостували Елизабет Тейлър и Ричърд Бъртън, певци като Франк Синатра и Мадона, именити политици като Уинстън Чърчил, Джон Кенеди и Михаил Горбачов. Близо до хотела е и прочутата вила на Джордж Клуни.

„Вила д`Есте“

 

„Вила д`Есте“ се намира на 60 км северно от Милано, край бреговете на езерото Комо и разполага със 152 стаи в две сгради – Villa del Cardinale и Queen’s Pavilion. „Вила Д’Есте“ е била наричана Осмото чудо на света през 16 век и определено има защо. Повече от 500 години митовете и историята не успяват да засенчат магията и мистерията около прочутата вила Д’Есте в град Тиволи. Еталон за Италианска градина, Villa d’Este е част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Благодарение на внушителния си брой фонтани, нимфи, пещери, изобилие на вода и музика, тя представлява много копиран модел за европейските градини. Особено за такива, които искат да наподобяват бароков стил.

„Вила д`Есте“

Кардинал Ипполито II дьо Есте, след разочарованието от неуспешния си опит да стане папа, възвръща тук живота и великолепието на дворците Ферара, Рим и Фонтенбло. И освен това, съживява величието на Вила Адриана. Като губернатор на Тиволи от 1550 г. веднага възприема идеята за реализиране на градина във висящите скали на „Valle gaudente“. Но всъщност едва след 1560 г. архитектурната и иконографска програма стават факт.

Вила д`Есте е построена през 1568 по проект на известния ренесансов архитект Пелигрино Тибалди и първоначално е бил резиденция на архиепископ Толомео Галио. През 1816-17 г. вилата е дом на Каролина от Брунсуик, съпруга на принца на Уелс. Градините в английски стил са от този период.

„Вила д`Есте“

През 1873 г. аристократичната сграда е купена от група предприемачи, които я превръщат в луксозен хотел, известен днес със своите знаменити гости.

Стаите на двореца носят стила на звездите на късния римски манеризъм. Такива, като Ливио Агрести, Федерико Зукари, Дюранте Алберти, Джироламо Музиано, Цезаре Небиа и Антонио Темпеста. Те почти завършват своята работата по времето на смъртта на кардинала (1572 г.).

При избухването на първата световна война вилата става собственост на италианската държава. Следователно, през 20-те години на миналия век, след възстановяване, се отваря за широката общественост. Друга радикална реставрация се извършва непосредствено след Втората световна война, за да се ремонтират щетите, причинени от бомбардировките през 1944 г. Поради особено неблагоприятните условия на околната среда, възстановяването продължава практически без прекъсване през последните двадесет години. Сред тях е заслужава да се отбележи наскоро почистването на фонтан с органа, а също и фонтана Песен на птица (Birdsong).

„Вила д`Есте“

 

Интериорът на разкошните хотелски стаи е в ренесансов стил, а баните са облицовани с най-скъпите италиански мрамори. Днес във вътрешността на вилата са останали само стенописите на известните художници, които са били ангажирани за украсата на помещенията, но за съжаление мебелите и статуите са били продадени през годините, когато собствениците на вилата са имали финансови проблеми.

vlastta.bg

 

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031