Connect with us

Звездни

Вечната Лили на 81: Който може, може. Който не – завижда…(Видео)

Публикувана

на

Лили е стандарт за глас, безкомпромисна дисциплина, саможертва в името на изкуството, на което тя се отдава докрай. Много говорят против нея, но никой от тях никога няма да я стигне… и докато те тънат в забвение, Лили ще я слушат още много години …

Родена в Царство България на 24 април, примата на българската естрада Лили Иванова  днес навършва 81 години. 

Тя е родена в град Кубрат през 1939 година. Завършила е медицински техникум във Варна и по-късно започва работа като медицинска сестра.

През 1961 г. е одобрена за прослушване в „Концертна дирекция“, София, която организира първото задгранично турне заедно с Емил Димитров, Ирина Чмихова и Мария Косева в Румъния. През 1963 г. тя участва в програмата на хотел „Амбасадор“ и театър „Танасе“ в Букурещ. Блестящото ѝ представяне е отразено в четири директни предавания по румънската държавна телевизия.

Лили

 

Творчеството – единственото наследство на Лили Иванова

Първия си албум Лили Иванова издава по предложение на румънската фирма Electrecord през 1963 г.. Това е и първата дългосвиреща плоча на български изпълнител.

Първата песен на Лили е „Витоша“ по музика и текст на Михаил Манолов.

Вечната Лили на 81

Първия си концерт в България певицата изнася през 1964 г. в зала „Универсиада“, заедно с Джейн Сверт и рок група „Северните тигри“, а първата награда, която печели, е „Златен ключ“ през 1966 г. в Братислава.

Днес Лили Иванова има зад гърба си хиляди концерти, стотици песни, десетки албуми и медийни изяви. Наричана „примата на българската поп музика“, Лили е една от най-обичаните певици у нас в продължение на десетилетия.

Който може, може. Който не – завижда., казва примата на българската естрада

Освен с изумителния си талант, през годините Лили Иванова винаги е впечатлявала и с начина, по който изглежда. Тя никога не изневерява на стила си, а по време на своите концерти събува високите обувки, само когато тича сред феновете си.

Вечната Лили на 91

За това как поддържа външния си вид се носят всякакви легенди:

– Лили не хапва сладко.
– Става късно и ляга рано, за да не закусва и вечеря.
– Не яде месо, но консумира много мед, мляко и яйца.

Вечната Лили

Миналата година примата на българската естрада се оплака в интервю пред Жоро Любенов:

„Всяка година настава някаква шумотевица, вълнение на колко съм години. Ами, аз съм на толкова, на колкото съм. Каквото и да кажа, все ще има някой недоволен и ще каже – тя лъже. Искам да запомните едно – никога в живота си не лъжа.  Моята форма се поддържа от моите почитатели, моята публика. Следя продажбите за моите концерти и това ме радва, това ме стимулира“, споделя голямата българска певица.

На корицата на сп. Ева

„Моите успехи съм ги постигнала благодарение на моите автори, искам да благодаря на всички. Също така – и на моята публика, ако няма публика – на кого да изляза да пея?! Ако нямам музикант, ако нямам автори – аз съм една нула. Това е. Да не се правим на велики. Аз съм правила много грешки и не съм застрахована и за в бъдеще. Но много се старая да не правя нови грешки, да не се главозамайвам“, признава певицата.

А какво мисли Лили Иванова, когато види екзалтираната си публика?

„Няма време за мислене – отговаря певицата. – Да мисля за самочувствие… не съм от тия, дето се хвалят колко са велики. Това, което ме радва е, че те искат още и още. Това значи, че това, което е било на сцената, се е харесало на моите почитатели и на публиката. И аз трябва да съм благодарна.“

 

За себе си споделя: „Аз съм смел човек, обичам да изненадвам. Аз рискувам, но съм го премислила. Не отивам с голи ръце в огъня. Знам какво мога и какво трябва да направя и дали е възможно да го направя. Човек трябва да знае накъде е тръгнал.“

Категорична е, че ако някой мисли, че може да успее сам, „много се лъже“. „ Аз мога да съм най-великата певица на света, обаче не мога да си пиша песни, не мога да си правя ангажименти, не мога да пиша текстове, не мога да изляза и да свиря на всички видове инструменти – това е смешно.“

„Аз се обръщам назад и всеки би трябвало да се обръща, за да се поучи. Поуката не е напред, тя е назад – от твоите грешки. Аз много обичам да ме учат и се уча. Аз не смятам, че съм най-великата в света“, казва примата на българската естрада и пожелава на хората щастие, здраве и успехи.

 

twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2024
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930