Connect with us

На път

Валдемоса – любовното кътче на Шопен и Жорж Санд (Галерия)

Публикувана

на

На днешната дата  17 октомври  в далечната 1849 г. в Париж от туберкулоза умира големият полски композитор Фредерик Шопен, приеман за един от най-великите автори на клавирни произведения в историята на класическата музика. От 1837 г. до 1847 г. великият композитор е в центъра на общественото внимание с бурната си връзка с писателката Жорж Санд. В края на 40-те години здравето на композитора, което и бездруго е крехко, сериозно се влошава. Той дава последния си концерт през 1848 г., а през цялата 1849 г. не е в състояние да преподава и свири пред публика. Умира на 39-годишна възраст и е погребан в Пер Лашез.

Малцина знаят, че Джордж Санд и великият Шопен избират за свое любовни кътче каменната Валдемоса.

Тя придобива световна слава след като през 1838 година композиторътсе настанява в Картезианския манастир. В килия номер 4 той прекарва една зима в компанията на любимата си Жорж Санд. От Париж заедно с двойката пристигат децата на писателката и любимото пиано на композитора марка Pleyel. Тук Шопен композира Прелюдии, Втора балада, трето Скерцо. Жорж Санд пише книгата си „Зима в Майорка“, в която си отмъщава на местните жители. Тя ги наричала злобни крадци, миришещи на чесън. Те пък я смятали за вещица, която се облича в мъжки дрехи. Това не пречи и до днес във всички магазинчета за сувенири книгата да се предлага на няколко езика.

Повечето туристи идват и днес на еднодневни турове, за да видят Картузианския манастир, където Шопен и Джордж Санд прекарват зимата на 1838-39 г. Името Валдемоса идва от мавританското име на града и означава “долината Муса”. Арабите управлявали Майорка за 300 години от X в. и представили поливното терасиране на острова, като по този начин позволили култивирането на хълмистия пейзаж.

Няколко десетилетия след като арабите били изгонени от Майорка от Джеймс I през 1229 г., местният философ Раймон Лулий основал манастир в покрайнините на  Валдемоса. Манастирът станал център на учение за францисканските монаси и в него се помещавала първата печатна преса в Майорка през 1485 г.

Туризмът в малкото градче започнал когато в една студена, влажна зима през 1838 г. композиторът Шопен пристигнал във Валдемоса с любовницата си Джордж Санд и наели монашеска килия, за да продължат връзката си далеч от клюките на Париж и с надеждата, че климатът на Майорка ще се отрази добре на здравето на Шопен, който страдал от туберколоза. Почивката не протекла както очаквали, времето било влажно и ветровито, двойката били недоволни от отношението на местните и пианото на Шопен пристигнало по-късно от очакваното.

Санд изляла впечатленията си в книга, наречена “Зима в Майорка”, която местните, наричани в книгата “крадци” и “диваци”, все още радостно продават на туристите.ю

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031