Connect with us

БулевАРТ

Три жени си съперничат, но коя е „Елиза“на Бетовен?

Публикувана

на

На днешната дата през 1810 година Лудвиг ван Бетовен завършва прекрасната си композиция за пиано. Години наред мистерията за кого е писана тя е обвита в мъгла.

Но коя е Елиза?

Бетовен така и не създава семейство, а любовните му увлечения си остават загадка за биографите. Предполага се обаче, че навярно най-популярната му композиция – „За Елиза” – е писана за германската оперна певица Елизабет Рьокел. Експерти твърдят, че Бетовен дори поискал ръката на певицата. Бетовен се влюбил по време на престоя й във Виена. Красавицата пристигнала в австрийската столица през 1807 г., заедно с брат си Йозеф Рьокел, който се прочул в ролята на Флорестан в операта „Фиделио“ на Бетховен.

„Елизабет бързо се вписва в елита на Виена под името Елиза“твърди Копиц, и допълва: „Не е имало друга жена, на име Елиза или Елизабет, в живота на Бетховен по това време“.

Изследователите, които работят по творчеството на Бетховен, са единодушни че той има „най-лошия почерк на света“. Известно е, че той имал и неясна дикция. За това свидетелстват мнозина негови съратници, които казват, че дори в обикновен разговор, хората трудно го разбирали.

По тази причина логопеди изразяват предположението, че композиторът е страдал от дислексия, и че тя е причината за неясната му дикция и нечетливия му почерк?

Защо е важно това уточнение? – Ами, някои музиковеди смятат, че пиесата му за пиано, известна като „На Елиза“, може всъщност да е „За Елиза“?

Според тях това имало не само правописно и лингвистично, но и психологическо значение – от гледна точка на това, какъв род посвещение е творбата – написана „за“, или посветена „на“?

Пиесата е публикувана 40 години след смъртта на Бетховен – през 1867 г., от един музикант, който я намира случайно в един архив.

Самият Бетховен бил отдавна мъртъв, за да бъде попитан за заглавието, както и коя е жената, зад името Елиза.

До сензационната новина на Копиц, че става въпрос за Елизабет Рьокел, по света била по-популярна версията, че Бетховен е посветил творбата си на съпругата на руския император Александър I – Елизавета Алексеевна – световно известна красавица.

Има и трета жена, която изследователи на Бетховен, смятат за достойна претендентка на предишните две – ученичката на композитора Тереза Малфати, в която той бил влюбен и дори й предложил брак точно през 1810 г. – годината, в която е написана пиесата.

Тереза му отказала и звучи логично Бетховен да е приел драматично този отказ, като излива чувствата си в пиеса за пиано?…

Копиц, обаче, настоява, че Бетховен е написал „На Елиза“, на сбогуване с Елизабет Рьокел, в годината на отпътуването й от Виена – 1810-а – като прощален знак на чувствата си към нея?…

Тъжното е, че нито една от тези три жени не откликва на чувствата на Бетховен. Той остава сам до края на живота си. Никога не се оженил, не създал деца.

Този много самотен човек, потънал в тишината на глухотата си, обаче, създава едни от най-великолепните музикални шедьоври на човечеството.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2024
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930