Connect with us

Миш-маш

Торта „Павлова“ с череши

Публикувана

на

Ето ни в сезона на вкусните череши, ягоди и  кайсии. Сами по себе си те са невероятен начин да подсладим деня си, но все пак можем да решим да ги включим и в десерт. Едно правило в десертите с плодове – плодовете трябва да са звездата в ястието, а не обратното. Ето защо останалите продукти трябва само да помагат истинската сладост на свежия плод да излезе наяве. Точно такъв десерт е и днешният – Нежната и известна в цял свят вкусна торта „Павлова“ със сочни череши!

Тортата носи името на известната балерина Анна Павлова, но за произход и оригинална рецепта се борят от доста години Австралия и Нова Зеландия. Вторите май печелят засега, като тортата е част от националните им ястия. Интересен факт обаче е, че първите записки за десерт с името „Павлова“ са именно в австралийско издание, но основата не е от белтъци, а желатинова.

Да си призная, приготвяла съм торта „Павлова“ вече няколко пъти и то все по различни рецепти. Последната, която открих обаче е най-добрата, най-лесната и най-вкусната и затова искам да споделя с вас точно нея. И без да губя повече време, ето и какво ви трябва:

Необходими продукти:
3 белтъка
100 гр кристална захар
50 гр пудра захар
1 щипка сол
1 с.л. оцет
1 с.л. нишесте

Разбийте белтъците, като добавите и щипката сол. Когато тръгнат да се запенват, прибавете кристалната захар на тънка струйка и разбивайте, докато захарта се разтвори, а белтъците се втвърдят. Накрая прибавете, пресявайки и пудрата захар. Последно добавяме разтворената в оцет супена лъжица нишесте. То ще спомогне за стабилизирането на белтъците, както и това  белтъченият блат да остане мек отвътре.

Очертайте върху хартия за печене кръг с диаметър 16 см – 18 см и разпределете белтъците, като се опитате да образувате нещо като кладенче в средата.

Сложете целувчения блат във фурната, като сушите за около два часа – два часа и половина на слаба фурна – 80-100 градуса. Следете фурната си, тъй като всички печки са различни като сила на печене. Аз променях градусите по време на печенето, тъй като исках първо да изсъхне отвън хубаво, но накрая увеличих леко, за да се запече повече отвън и да бъде още по-хрупкава. Ето го резлутатът:

За пълнежа обикновено се използва около 100 мл разбита сладка сметана (според мен и 50 мл ще са достатъчни) и плодове по желание. Аз обаче ви препоръчвам да заместите битата сметана с разбити белтъци. Разбийте един белтък с около 50 гр захар (5 с.л.) или повече / по-малко, според вкуса ви. Този пълнеж според мен засилва вкуса на целувката и е много по-вкусен заедно с плодовете. Можете да го заместите и със сладолед, но трябва да се напълни непосредствено преди сервиране.

Друго предложение е да заделите половината череши (ако се спрете на този плод) и да ги почистите. Аз добавих малко захар и вода на око и ги затоплих на котлона, докато захарта се разтвори и сосът леко се сгъсти. Получава се страхотна комбинация от свежи и топли череши, обвити в ароматен захарен сироп.

art-twig.bg

 

 

 

 

 

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930