Connect with us

Моето място

Топ 10 на градовете, в които през 2022 г. се живее най-добре

Публикувана

на

Къде и как се живее най-добре е доста субективно твърдение – също толкова трудно за определяне като коя е най-щастливата нация.

Има обаче обективни критерии, които дават необходимите условия за добър живот, а кой как го живее си е вече негова работа. Според последната класация за най-добрите за живот градове по света, най-добре изпълняват тези условия места в Западна Европа и Канада.

Ранкингът се базира на над 30 критерия, които би трябвало да осигуряват оптимални възможности за добър живот – здравеопазване, образование, престъпност, политическа стабилност, инфраструктура, култура и забавления, зелени площи и т.н.

Целта на подобен ранкинг е да подпомага компаниите при избора за локации за преместване или отваряне на нови офиси и клонове.

Виена е избрана за номер 1, тъй като предлага много възможности за култура и забавления на фона на добра инфраструктура и цялостна стабилност.

Снимка: iStock

В класацията са оценени 172 града по цял свят, а разместванията спрямо 2021 г. са сериозни заради пандемията от коронавирус и промените, които локдауните наложиха в начина на живот. Европа почти липсваше миналата година заради претоварените болници, затворените училища, ресторанти и културни институции.

С облекчаването на мерките и затихването на пандемията, Старият континент се връща на върха, а Австралия и Нова Зеландия, които окупираха топ 10 през 2021 г., отстъпват.

След Виена като втори най-добър град за живеене за 2022 г. е определена столицата на Дания – Копенхаген. В топ 10 тази година присъстват общо 6 европейски града – Цюрих и Женева в Швейцария, съответно на 3-то и 6-то място, както и Франкфурт в Германия (7) и столицата на Нидерландия Амстердам – на 9-то място.

Канада е представена с общо 3 града – Калгари (4), Ванкувър (5) и Торонто (8), което прави северноамериканската страна своеобразен победител в класацията.

В топ 10 са още Осака в Япония и Мелбълн в Австралия, като те делят 10-тото място.

„Градовете, които бяха на челни позиции преди пандемията, се връщат към върха с обичайните си стабилност, добра инфраструктура и услуги, както и чудесни възможности за почивка и отдих“, обясняват авторите на класацията. Виена беше техен избор за най-добър град за живеене и през 2019 г., и през 2018 г.

Спрямо предни години обаче прави впечатление отсъствието на Нова Зеландия, както и едва 10-тото място на Мелбърн, който е единственият град от държавата-континент, за разлика от предни години. През 2021 г. Австралия доминираше класацията с общо 4 града – Мелбърн, Бризбейн, Аделаида и Пърт.

При това победителят от 2021 г. – Окланд в Нова Зеландия пада чак до 34-то място. Причината е в промяната на COVID ситуацията там – през м.г. в страната почти нямаше случаи на коронавирус и рестрикциите бяха малко. През пролетта на тази година обаче случаите са далеч повече, което смъква Окланд надолу.

Две големи европейски столици – Париж и Лондон, отсъстват традиционно напоследък от върховете на класацията – заради проблемите на мегаполисите, които и те имат – задръствания и престъпност.

На дъното на класацията са градове, където има конфликти – Дамаск, Лагос и Триполи. Киев изобщо не е оценяван заради войната в Украйна.

По-рано този месец пък излезе друга класация за най-скъпите градове за живеене и само един от топ 10 там е сред най-добрите и в настоящия ранкинг – Женева. Останалите най-скъпи – Хонг Конг, Ню Йорк, Лондон и Токио явно не покриват изискванията за добър живот, сред които са и културни развлечения като музеи и концерти, както и добра инфраструктура за придвижване. При тях се измерват единствено икономически като фактори като наеми, цени, заплати.

Класацията на Economost не е единствената, която оценява градовете по това доколко добри за живот са те. Според последния ранкинг на списание Monocle – от 2021 г., градовете, които осигуряват най-добро качество на живот, са Копенхаген, Цюрих, Стокхолм, Хелзинки и Токио.

Най-добрите градове за живот според списание Global Finance за 2022 г. пък са Лондон, Токио, Шанхай, Сингапур и Мелбърн.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2023
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031