Connect with us

Здраве

Телефонът и компютърната клавиатура: по-мръсни от тоалетната чиния

Публикувана

на

Разбира се, че е важно да миете ръцете си след тоалетна (а напоследък и по всяко друго време), но е не по-малко важно да се погрижите и за телефона си, като го дезинфекцирате.

Според учени от Университета в Аризона телефонът съдържа близо 10 пъти повече бактерии в сравнение с тоалетната чиния.

Микробиолозите твърдят, че това е идеалното място за размножаване на микроби поради една основна причина – микробите обикновено живеят върху кожата на лицето поради топлината, която излъчва тя, а телефоните са постоянно в ръцете ни.

И така, разбирате каква приятна заблуда е, че чистите телефона си, като постоянно забърсвате екрана му с ръка или с блузата си. По този начин вие само сменяте местоположението на микробите или просто черпите от тях. Същото е положението и с клавиатурата на компютъра, където доказано живеят 5 пъти повече микроби в сравнение с тоалетната чиния.

Особено във времена на вируси и пандемии е от особено значение да спазвате отлична хигиена, която не се състои само в миенето на ръцете.

През 2012 година светът се сблъска с болестта ебола – един от най-опасните и смъртоносни вируси, познати на човечеството. Познат е случай на мъж в Уганда, който откраднал мобилен телефон от болнично отделение под карантина. В резултат на това се заразил с ебола само защото е имал контакт с устройството.

Ако се притеснявате да миете с вода и сапун мобилния си телефон и клавиатурата си, почиствайте ги редовно със спирт или с антибактериални кърпички.

Върху някои клавиатури има повече бактерии, отколкото по тоалетна чиния, показват данните от изследване, проведено от британската организация за защита на потребителите. Според изнесените цифри на всяка десета клавиатура има до 5 пъти повече опасни за здравето бактерии, отколкото могат да бъдат намерени в тоалетната.
Клавиатурата отразява точно съдържанието на микроорганизми, които човек носи не само по ръцете, но и в червата си, коментира микробиологът Питър Уилсън. По някои клавиши открихме до 150 пъти повече бактерии, отколкото е допустимо според санитарните норми.
Сред откритите микроорганизми бяха и такива като E.coli и Staphylococcus aureus, които са сред най-честите причинители на заболявания.
art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031