Connect with us

БулевАРТ

„Танцуващият с вълци“ на 69: Истинските мъже са тези, които са падали и са се проваляли, но не са се отказали…

Публикувана

на

Към края на 80-те той представляваше образец на филмова звезда и беше буквално навсякъде. Критиците може и да твърдяха, че е еднообразен и безинтересен, но Костнър беше повече от актьор.

Не се страхува да отказва роли

Племето сиукси му подарява земя заради „Танцуващият с вълци“

Има седем деца от три жени

Кевин Костнър е актьорът, режисьор и продуцент, който може да се похвали, че притежава всички възможни награди в киното, от някои – и по две. Има „Сезар“, „Еми“, два златни глобуса и два оскара, номиниран е за по две награди „Сатурн“ и „Сателит“ и три награди на „БАФТА“. От 2003 г. има своя звезда на Алеята на славата в Холивуд. „Танцуващият с вълци“, „Бодигард“, „Робин Худ: Принцът на разбойниците“, „Воден свят“, „Човек от стомана“ са някои от най-известните му филми.

„Месия на бъдещето“ в Хамбург

На 18 януари 1955 г. В Линуд, САЩ, се ражда Кевин Костнър. Един невероятен актьор и мъж с неповторима харизма.

Предлагаше му се почти всяка обещаваща роля, списанията го сравняваха с легендата Гари Купър, в екранното му присъствие имаше нещо уникално въздействащо и искрено.

През 1990 г. печели Оскар за филма „Танцуващият с вълци“

Изплува със сериал

Но през 2012-а актьорът изплува със сериала на History Channel Hatfieds & McCoys, за който взе „Златен глобус“ и „Еми“. След това изигра бащата на Супермен в „Човек от стомана“.

А тази година ще се появи в цели четири филма, което не се е случвало в кариерата му досега. Само първият от тях – Jack Ryan: Shadow Recruit (вече появил се в Щатите) не му предоставя главната роля.

Означава ли това, че сме свидетели на завръщането на Костнър в голямото кино? Запазил ли е още от своята магия и може ли да я вложи в нов тип роли за човек на средна възраст?

Простил ли е Холивуд режисьорските му провали?

 

Кевин Костнър и Кристин Баумгартнер на сватбата им, 25 септември 2004, Аспен, Колорадо.

По нанадолнището

За да открием отговорите трябва да си припомним как въобще се стигна до потъването му преди двайсетина години. Дотогава кариерата му вървеше неизменно нагоре и стигна върха си в режисьорския му дебют „Танцуващият с вълци“, за който той прибра седем Оскара и спечели 424 милиона долара.

Но този връх се оказа и твърде подвеждащ за него. „Така произлезе най-очебийният пример в историята на киното за актьор, загубил се в собствените си фантазии“, написа британският филмов критик Дейвид Томсън.

Наистина, след „Танцуващият с вълци“ Костнър използва натрупаната слава и пари, за да се снима в поредица от скъпи, надменни и посредствени епоси като „Воден свят“, „Пощальонът“, „Писмо в бутилка“ и „Водно конче“.

 

Евин Костнър на премиерата на „Поле на мечтите“

Спортна осанка

Така стигаме до днешния му опит за реабилитация. Очевидно той все още се превъплъщава в сериозни, компетентни и добри мъже, както в славните си времена. И все още е наясно с таланта и възможностите си.

След добрата му роля като ЦРУ агент в Jack Ryan: Shadow Recruit, той играе отдаден треньор по американски футбол в Draft Day и треньор по лека атлетика в McFarland. А в 3 Days to Kill ще бъде умиращ шпионин, който получава последен шанс да се помири с жена си и дъщеря си.

Не случайно два от тези филми са спортни – досега Костнър е блестял силно именно в подобни роли („Тенекиена купа“, „Поле на мечтите“, „Биковете на Дърам“), където майсторски пресъздава целенасочеността и спокойствието на успешен спортист или треньор.

Освен в киното Кевин Костнър, се справя добре и на музикалната сцена. През 2007 г. създава кънтри-рок групата Kevin Costner & Modern West, с които има два албума и световно турне.

Шон Йънг и Кевин Костнър в сцена от филма „No Way Out“, 1987 г.

 

Да празнуваме днес с Костнър и някои негови цитати за живота:

Във филма „Бодигард“ с Уитни Хюстън

„Важното в живота е сам да взимаш решения за действията си. Резултатите не винаги имат значение.”

***

„Ти решаваш дали ще увехнеш като маргаритка или ще се изправиш и ще продължиш да живееш живота, който ти е даден, по най-добрия начин.”

***

„Трябва да си дадем сметка, че оставяме нещо след себе си. И това е споменът за нас в децата ни. Това е светогледът, който им помагаме да изградят. Така че, можеш да се променяш за много неща – за модата, за нещата, които харесваш, за музиката, която слушаш. Но става ли дума за ценности, трябва да си твърд като скала.”

***

„Ако си готов да кажеш на някого, че го обичаш, готов ли си и да му кажеш, че съжаляваш? Ако наистина обичаш, трябва да си готов на това, дори когато мислиш, че си прав. Дори когато знаеш, че си прав.”

***

„Провалът не те убива. Той само прави желанието ти да успееш по-силно.”

***

„Когато си дадеш време, отговорите на въпросите, които те тормозят, сами се появяват пред теб.”

***

„Живеем във времето на цинизма. Трябва да се научиш да го игнорираш. Иначе ще се заразиш и ти.”

***

„Ако искаш дадена работа, но не си по-добър от конкурента си, тогава работи повече от него. Обикновено желанието и мотивацията са по-важни от опита.”

***

„Истинските мъже са тези, които са падали и са се проваляли, но не са се отказали. Накрая те винаги успяват, защото са останали верни на идеите си и на себе си.”

***

„Ще научиш за мъжа повече от това, което прави, отколкото от това, което казва.”

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031