Connect with us

На път

Тадж Махал: коя друга любовна история има толкова величествен паметник? (Галерия)

Публикувана

на

През 1607 г. когато един принц от кралското семейство Мугал се разхождал по чаршията Меена, съпътстван от върволица ласкаещи го придворни, той забелязал млада продавачка на коприна и стъклени маниста. След 5 години (в тези години принцовете не се женили само по любов) 20- годишният вече се оженил за своята 19 – годишна булка. Било приказна връзка още от началото, от онези дето устояват на интригите и клюките в двора, битки за престола и накрая знаменитото коронясване. А когато тя умира след 19 години брак, той гравира историята на камък. Тадж Махал е живия символ на величествената любов между Шах Джахан и Арджуманд Бану. Коя друга любовна история има толкова величествен паметник?

На 17 юни 1631 г. по време на раждане умира Мумтаз Махал. В нейна чест съпругът ̀ѝ, … построява за 17 години двореца-гробница Тадж Махал 

Тадж Махал е мавзолей комплекс в Агра, западната Утар Прадеш в Северна Индия. Построен от императора на Моголите Шах Джахан (управлявал 1628-58), за да увековечи съпругата си Мумтаз Махал („Избраният от двореца“), неразделен спътник на императора от брака им през 1612 г. Най-известната и широко призната сграда в Индия, тя се намира в източната част на града на южният десен бряг на река Ямуна (Джумна). Форт Агра (Червената крепост), също на десния бряг на Ямуна, е на около 1 км западно от Тадж Махал.

Една традиция разказва, че Шах Джахан първоначално е възнамерявал да построи друг мавзолей отвъд реката, за да приюти собствените си останки. Тази структура трябваше да бъде изградена от черен мрамор и свързана с мост с Тадж Махал. Той обаче е свален през 1658 г. от сина си Аурангзеб и остава в затвора до края на живота си във Форт Агра.


Разположен в средата на широк цокъл, висок 23 фута (7 метра), самият мавзолей е от бял мрамор, който отразява нюансите според интензивността на слънчевата или лунната светлина. Той има четири почти идентични фасади, всяка с широка централна арка, издигаща се до 108 фута (33 метра) на върха и скосени (наклонени) ъгли, включващи по-малки арки. Величественият централния купол, който достига височина от 240 фута (73 метра) на върха си шпил, е заобиколен от четири по-малки куполи. Акустиката вътре в главния купол кара единичната нота на флейта да отекне пет пъти. Интериорът на мавзолея е организиран около осмоъгълна мраморна камера, украсена с нискорелефни резби и полускъпоценни камъни (pietra dura).
Там се намират кенотафите на Мумтаз Махал и Шах Джахан. Тези фалшиви гробници са оградени от фино кован филигранен мраморен екран. Под гробниците, на нивото на градината, лежат истинските саркофази. Изящно стоящи отделно от централната сграда, във всеки от четирите ъгъла на квадратния цокъл, има елегантни минарета.

Избраният град: Агра е бил предпочетения град от императорите Мугал през ранните години. Точно тук основателят на династията Бабур създава първата външна персийска градина по бреговете на река Ямуна. Тук неговият внук Акбар издига шеметните крепости на великия Ред Форт. Заобиколени от неговите стени Джахангир построил розово-червени палати, дворци и градини. Шаяхан ги украсил с мраморни джамии и палати инкрустирани със скъпоценен бял мрамор. Агра е световно известна като града на Тадж Махал, един паметник на любовта и въображението, което представлява Индия за света.

Тадж история: Произходът на името „Тадж Махал“ не е ясен. Придворните истории от царуването на Шах Джехан го наричат просто „гробницата на Мумтаз Махал“. Общо взето се вярва, че „Тадж Махал&qu3ot; (Обикновено превеждано като „Царският Дворец“ или „Царството на двореца“ ) е кратка версия на нейното име – Мумтаз Махал.

Тадж Махал е един заслужен погребален паметник за императрицата на императора. Тя се намира на брега на река Ямуна, който при други условия служи като дълбок ров за защита на Великият Ред Форт на Агра, центъра на мугалските Императори преди те да преместят столицата в Делхи през 1637. Тя е била построена от петия мугалски император, Шах Джахан през 1631 г. в памет на втората му жена Мумтаз Махал, персийска принцеса мюсюлманка. Тя намира смъртта си придружавайки съпруга си в Бурханпур повреме на кампания за потушаването на бунт след като ражда четиринадесетото си дете.


Строежа на Тадж Махал: 
Когато Мумтаз Махал била на смъртно легло, тя поискала Императора да и обещае четири неща: Първо, да постори Тадж, второ – да се ожени отново, трето, да е мил с децата им и четвърто – да посещава гробницата на годишнината от смъртта й. Той удържал на първото и второто обещание. Строежът започнал през 1631 г. и бил завършен след 22 години. 20 000 души са били наети да работят на строежа. Основният архитект бил Истад Уса; Възможно е работата да е била координирана и от италиански художник.

Чудото на света: За хората по света Тадж Махал – мавзолея на Мумтаз Махал жената на Мугалския император Шах Дажахан се олицетворява със самата Индиая. Неговите извити и красиво изградени куполи и големите четвъртити основи около тях са позната картина от стотици туристически брошури и картички. Тадж Махал е безспорно една от най-забележителните постройки в света. Прославен с величествена архитектура, изящество, той се причислява към на гордите постижения на човечеството и е неземна част от списъка на най-големите чудеса на света. Като гробницата, тя няма аналог в света, където никаде другаде тленни останики не са били приютявани в такъв неповторим разкош.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930