Connect with us

БулевАРТ

Спомен за Пепа: лицето на свободата в българското кино (Видео)

Публикувана

на

Интересната и кипяща от енергия актриса остави ярък спомен в душите на много българи от ролите си в над 30 игрални и телевизионни филма, едни от които са „Вампири,таласъми“, „Покрив“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Опак човек“, „Катина“, „Снаха“ и „На всеки километър“, доказващи огромния й талант и силен характер.

За нея приятелите и почитателите ще си спомнят образа на много енергична жена, която се изправя пред истината без страх, обичаща родния край, семейство и публика, запазваща нещо тайнствено и неразгадано.

На 22 септември 2006 година актрисата си отиде от този свят малко преди да навърши 60.

Актрисата издъхва в „Пирогов“ след като е оперирана от злокачестен меланом на хипофизата, но лекарите и приятелите на Пепа до последно криели страшната истина от Александра. Дори, когато майка й изпаднала в кома, от която така и не излиза. Младата актриса вярвала до последно, че Пепа ще преодолее болестта.

Неотклонно за Пепа в последите й дни се грижи актрисата Искра Радева, в чийто частен театър „Искри и сезони“ Пепа изигра едни от последните си роли. В организацията на погребението взема лично участие културният министър по това време Стефан Данаилов, който също е покойник.

Пътищата на двамата актьори се пресичат по време на снимките на култовия сериал „На всеки километър“. В партизанската сага 18-годишната харманлийка Пепа Николова изигра ролята на циганката Джалма, която жертва живота си заради своя любим Бате Серго.

 

Тя е тракийка, родът й е от селото на капитан Петко Войвода – Доган Хисар, което още на времето се обявило за република. Баща й Никола малък останал без майка и бил отгледан от роднините си. Живял близо 100 години, но до края си повтарял: „Не можах да запомня майка си, не знаех майчина ласка.“ Дядо си Киро Пепа почти не познавала, защото живеел при чичо й в Хасково. Появил се след години – висок, синеок, едър мъж. „Няма по-тъжни, по-нещастни и по-добри хора от бежанците“, казваше Пепа Николова.

„Ако ми бяха оставили 5 квадрата в Беломорска Тракия да продавам маслини, сигурно щях да съм по-добре, отколкото като артистка в България“, шегувала се Николова. Родителите на майка й също са бежанци, но от Еникьой – турска Тракия и като пристигнали тук, се заселили в Харманли. Родителите й я научили на библейските истини – да не лъже, да не краде, да не прави зло, защото има възмездие, да не се присмива на чужда болка.

Пепа Николова

 

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031