Connect with us

Афиш

Следете шейната на Дядо Коледа в реално време

Публикувана

на

И тази година Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) се ангажира да следи в реално време движението на шейната на Дядо Коледа във въздуха и съобщава точното му местоположение във всяка една минута.

Изпълнението на мисията започва на 24 декември в 11.00 часа българско време, a военновъздушните сили на САЩ и Канада съобщиха, че и тази година по време на преминаването на Дядо Коледа през двете страни изтребители ще се издигнат във въздуха, за да ескортират шейната Полетът на Дядо Коледа може да бъде следен на специално създадения за целта сайт (тук), както и с помощта на приложение на НОРАД NORAD Tracks Santa, което може да бъде свалено безплатно от Google Play и Apple App Store.

 

Как всеки може да следи движението на Дядо Коледа в реално време

© NORAD

 

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване включва системи за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана на Канада и САЩ и може да проследи всичко, което лети над и около двете страни по всяко време на денонощието. За следенето на Дядо Коледа НОРАД казва, че използва 47 радара, както и сателити.

 

Как всеки може да следи движението на Дядо Коледа в реално време

© NORAD

 

Традицията за проследяване на Дядо Коледа от НОРАД започва през 1955 г., когато магазин в Колорадо Спрингс публикува реклама, призоваваща децата да се обадят на Дядо Коледа. Но в телефонния номер, посочен в съобщението, има грешка и така децата, опитвайки се да се свържат с Дядо Коледа, се обаждат на горещата линия на Континенталната команда на противовъздушната отбрана (предшественик на NORAD).

Първото обаждане идва от малко момиче, което се свързва с полковник Хари Шуп от Военновъздушните сили. Полковникът уверява детето, че той е Дядо Коледа, а след като още деца се обаждат в командния център, командването добавя новата задача към своята мисия и всяка година на Бъдни вечер военновъздушната база в Колорадо става Коледен център и съобщава за местоположението на Дядо Коледа на милиони деца и семейства по света.Всяка година уебсайтът, който следи Дядо Коледа, е посещаван от няколко милиона уникални посетители от повече от 200 държави по света. Доброволците на НОРАД обикновено отговарят на повече от 130 000 обаждания на горещата телефонна линия.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2023
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728