Connect with us

БулевАРТ

Шърли Маклейн: Най-добрият начин да накарате един мъж да свърши нещо е като му намекнете, че е твърде стар за това…

Публикувана

на

Невероятната американска танцьорка, театрална и киноактриса и писателка Шърли Маклейн Бийти навърши днес 89 години.

Носителка на „Оскар“, известна не само като киноактриса, но и като авторка на автобиографични книги,   посветени на познанието и на пътя, който трябва да извървим, за да намерим себе си.

Като малка мечтае да стане балерина. Отдава се на балета и танците, но след време решава, че това не е за нея и се посвещава на актьорското майсторство. Първият ѝ филм е „Проблемът с Хари“ на Алфред Хичкок. През 1960 г. затвърждава успеха си с „Апартаментът“, където си партнира с Джак Лемън.

Известна активистка на Демократическата партия , близка на клана Кенеди. Понастоящем живее в Санта Фе, Ню Мексико.

Шърли Маклейн предизвика същинска буря миналата седмица, признавайки в мемоарите си, че е спала с трима мъже за един ден. В кратък откъс от автобиографията си холивудската легенда споделя уникалния си подход към любовта, живота и секса.

Сексът: Имала съм много любовни връзки, но не и много сексуални авантюри. Не бях достатъчно обиграна за това. Имах потребност от емоционалния компонент. И откакто усетих, че сексът и аз сме се преодоляли взаимно с напредването на възрастта ми, изпитвам същинско облекчение.

Взаимоотношенията ми с мъже приятели са по-малко изпълнени с грижи, по-равностойни и по-честни. Когато сексуалният елемент се поизтърка, си казваме истината един на друг. Близките ми приятелки, за които сексът също е в залеза си, са мои приятелки за цял живот. Говорим за това, което сме правили за любовта – и какво е било усещането, когато тази сексуална тръпка е започнала да изчезва.

Когато гледам назад към живота си, се чудя какво съм правила с всичките ми хормони, привличане и стремежи, когато винаги съм изпитвала толкова силна потребност от свобода. Повечето от мъжете, с които съм била, искаха да се женим. Аз бях вече женена (Шърли е имала отворен брак с бизнесмена Стив Паркър в продължение на 30 години до развода им през 1982 г., той впоследствие умира) и нямах намерението да се развеждам, така че това нямаше да се превърне в проблем.

Съпругът ми и аз имахме либерално споразумение, когато става дума за любовниците на всеки от нас. Бяхме приятели. Останахме женени, така че да не се изкушаваме да се женим отново. Не разбирам нуждата от институцията на брака – и никога не бих живяла живот, в който се чувствам завързана за едно обещание, само защото хормоните ми са бушували в момента, в който съм го дала.

Сексът и снимачната площадка

Трябва да призная, че винаги съм изпитвала привличане към мъжете, с които съм се снимала. Винаги съм смятала мъжете-актьори за много интригуващи.

Всички искат да знаят какво става на снимачната площадка. Когато се снима любовна сцена, ако агресивен актьор си свали всичките дрехи и скочи върху изпълнителката на водещата роля, която може да свали своите, а може и да не ги свали, екипът ще се заеме с осветлението и местенето на оборудване, режисьорът ще махне с ръка да продължат снимките и ще заяви: „Добре, това е добре за героите“, рекламистът ще извие поглед към небето, чиновниците от студиото веднага ще научат за това и ще плъзнат слухове, ами ако двамата полусъблечени актьори наистина се харесват – кой знае? Историята от по-горе наистина се случи. И се е случвала между много звезди, понякога и с мое участие, но това е отделен въпрос. Само една рядка и зряла връзка оцелява след края на романтиката на света на фантазиите и киното. Знам това. На мен ми се е случвало твърде често.

Но като погледна назад към любовните си връзки в света на киното, сексът като цяло не е бил особено важен. За мен и съответния мъж това е било по-скоро изследване на характера и емоционална комуникация. Призракът на секса може да пречи на комуникацията, тъй като нещата там са толкова сложни, изпълнени с вина и маневри от позиция на силата, без значение колко физически удовлетворителен е той.

Сексът и властта

Политическата кампания предизвиква силна сексуална енергия. Веднъж по време на кампания реших да бъда провокативна като всички останали. И правих секс с трима мъже за един ден. Беше глупаво и не ми донесе никакво удовлетворение.

Преди да стане президент, Джак Кенеди често ме караше със спортната си кола, когато посещаваше Холивуд. Отивахме на Мълхоланд драйв, гледахме светлините на града и разговаряхме. Никога не ме е свалял. Всъщност дори се чудех какво не ми е наред, че не го прави.

Да бъда в компанията на Боби Кенеди беше нещо съвсем различно. Веднъж по време на кампанията на Кенеди Боби и неговата кохорта поканиха много от нас от Холивуд да прекараме един уикенд в Палм Спрингс. В един момент след полунощ се оттеглихме в хотелските си стаи.

Когато бях полузаспала, вратата ми се отвори и мъж се вмъкна в леглото при мен. Не знаех кой е. Смъкнах се на пода. Трябваше да знам малко повече за човека, с когото правя секс. Мъжът се измъкна от леглото и си тръгна. Отново си легнах. Петнадесет минути по-късно друг мъж влезе и се качи на леглото при мен. И за него нямах идея кой изобщо е. Отново се смъкнах от леглото на пода. И така се продължаваше цяла нощ, докато накрая заспах на пода. Не разбрах кои са били тези мъже, нито дали не е бил един и същ мъж.

Когато станах на следващата сутрин, всички си бяха отишли. Може би по този начин тайфата на Кенеди е правила секс – анонимно.

Тялото ми

Появи ми се „увеличено“ коремче, така че харесвам бельо с по-щедра талия. Отидох при пластичен хирург и го питах дали липосукция би помогнала. Той каза, че няма как да се направи – на моята възраст той не би могъл да достигне до мазнините отдолу – и трябва да се подложа на гладна диета, за да се отърва от коремчето. Аз пък реших да се отпусна и да се наслаждавам на реалността, че фигурата ми на танцьорка вече я няма.

Важното за мен сега е да бъда здрава и щастлива.

Безусловната любов

Кучето ми Тери е любовта на моя живот. Никога досега не съм познавала подобно приятелство и партньорство. Вероятно съм толкова привързана към нея, защото сме заедно във всеки момент от деня и нощта. Излизаме на дълга разходка всеки ден, пътуваме заедно в коли и самолети (тя си има собствена седалка), а когато работя, тя ме чака в караваната. Спим прегърнати всяка нощ – и е хубаво в този аспект, че нямам повече мъж в живота си.

Тери е на 11 години и вече мустаците й започват да побеляват. Вече реорганизирам нещата вкъщи, така че тя да може да спи, без да се налага да катери стълбите. Често съм се питала как бих приемала нейното собственическо чувство, ако беше мъж, но това е идеята. Бих предпочела да имам добро, забавно, лоялно куче, отколкото мъж. Бая години ми трябваха, за да стигна до това заключение – и съм по-щастлива сега.

Любовта ми към Тери ме докарва до сълзи, защото тя ме накара да знам повече, да разбирам повече и да се обичам повече. Тя също така ми помогна да разбера, че съм способна на безусловна любов. Никога не съм знаела това преди. Ето затова са кучетата: те са безусловна любов.

Славата като наркотик

Славата е унищожителен наркотик. Защо толкова много хора искат да бъдат известни, когато виждат как това може да съсипе живота ти? Цената на славата е душевната изолация. Славата не е нещо реално. Тя е 15-минутна илюзия. Известните хора често са неспособни да виждат реалността, защото са заслепени от блясъка на вниманието към тях.

Хората в шоубизнеса отчаяно искат да разберат как можем да се преборим с любовта на „обикновените хора“. Ние разбираме, че не бихме били известни, ако не бяха те. Искаме да бъдем обожавани от тях, но искаме да удържим славата си поне още ден или десетилетие, или за цял живот, тъй като никога вече не искаме да бъдем като тях – неизвестни.

Светлините на прожекторите могат да заслепят човек, обричайки го на живот в емоционална изолация в блясъка му. Огромна част от живота на известните хора е преструвка. Мислим, че е необходимо да изглеждаме или да се държим по определен начин. Вероятно най-големият минус е това, което често се случва с децата на знаменитите хора. Те израстват като елит, вярвайки, че им се полага по право специално отношение, въпреки че не са сторили нищо, за да го заслужат.

Славата е фалшив бог. Талантът и усърдната работа не са.

Тайните отвътре

Актрисата трябва да знае къде да седне. Ако е през деня, трябва да сядате срещу светлината, идваща отвън. Естествената светлина представя кожата в по-добър вид, стига да не е пряка слънчева светлина. Никога не сядайте на място, където има лампа точно над вас – заради това ще изглеждате като бабичка.

Актрисата Марлене Дитрих ме научи как да си подбирам осветлението, когато снимахме филма „80 дни“. Тя също така ме научи за какво бих могла да използвам малки перли – поставени в центъра на чашките на сутиена, те изглеждат като зърна.

Марлене също така ми показа как да завързвам малка, почти невидима верижка под моята брадичка, която след това се прикрепва към шноли от двете страни на лицето. Това беше фейслифтът на Марлене. По обед вече имах главоболие, но пък определено си заслужаваше.

Тайните на кинозвездите

Аз запознах Майк Тод с Елизабет Тейлър. Обичах да подслушвам преговорите между тях за диаманти и рубини, просто за да може той да я изведе на вечеря. Елизабет не беше глупава, а Майк въобще не беше стиснат. Понякога съм се чудила какво би му струвало едно въргаляне в сламата.

Всеки мъж, който съм запознавала с нея, се е влюбвал в нея. Тя го знаеше. Помня една нощ, скоро след като Майк беше загинал в самолетната катастрофа, как Елизабет свали Еди Фишър. Цялата страна беше разочарована, че тя е отмъкнала Еди от Деби Рейнълдс, още повече че го е сторила толкова скоро след смъртта на Майк.

Имаше парти в дома на нейния агент. Тя ме помоли да седна с нея на малка масичка, до осветен от свещи вътрешен двор. Тя пиеше шампанско от блестяща кристална чаша – и много леко застана между мен и свещите отвън. После започна тихо да ми разказва за любовта си към Майк – и защо Еди означава толкова много за нея, заради взаимоотношенията му с Майк.

Виолетовите й очи потънаха в сълзи, докато тя държеше чашата си пред лицето си. А когато сълзите щяха да паднат, тя премести чашата си за шампанско под очите си. Никога няма да забравя този миг. Сълзите й падаха като диаманти в шампанското, докато говореше за това как й липсва Майк. Никога не съм виждала по-прекрасна или трогателна гледка – и цялото парти изглеждаше сякаш е замръзнало за миг.

Всичко това се получи, защото думите й бяха искрени и защото тя използваше огромния си опит пред камерата, за да подчертае емоциите си. Тя беше грандама – и беше реалното въплъщението на думите, че целият живот е шоубизнес.

Представяме ви избрани мисли на Шърли Маклейн:

„Най-сигурният начин да накараш един мъж да свърши нещо, е да му намекнеш, че вече е стар за тази работа.“

„Мисля за моя живот, като чудесна пиеса, която съм написала за себе си, и затова най-важната цел е забавно да изиграя ролята си.“

„Човек, който знае как да се смее на себе си, никога няма да престане да се забавлява.“

„Смятам, че мъжете актьори са объркани от собствената си суета.“

„Нимфоманката е жена, завладяна от мисълта за секс колкото един обикновен мъж.“

„Не ме беше страх да остарея, защото никога не съм била голяма красавица.“

„Колкото повече научавам за себе си, толкова повече ме интересуват другите.“

„Животът е редуване на комедия и трагедия. Някои от най-смешните фрази, които съм чувала, са били казвани на погребения.“

„Душата е вечна, тя трупа опита си живот след живот.“

„За да достигнеш плода, трябва да се изкачиш по клона.“

„Нищо не привлича обикновения мъж така, както младата майка — достатъчно симпатична, омъжена и самотна.“

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930