Connect with us

Звездни

Шотландия празнува „Нощта на Робърт Бърнс“: с рими, уиски и речи (Видео)

Публикувана

на

Робърт Бърнс се ражда на днешната дата в далечната 1759 година в селцето Алоуей, графство Айршир. За шотландците авторът на „За старата любов“ е национален герой, а 25 януари е наречен от шотландците Robert Burns Day. Рожденият ден на шотландския поет е по-важен дори от националния празник на Шотландия, който е на 30 ноември, когато се чества Денят на светеца-покровител на Шотландия – St Andrew.

За шотландците  почитането на поета и неговото творчество е израз на националната им принадлежност. Стихотворението на Бърнс „Scots Wha Hae“ дълго време е приемано за неофициален химн на Шотландия.

На рождения му ден те празнуват с тържествена вечеря. От скриновете се вадят килтовете и родовите шалове, които се предават от поколение на поколение. Преди да седнат на масата, семействата си припомнят стиховете на Бърнс.

25 януари е наречен от шотландците“Нощта на Бърнс“ . Тогава се приготвя традиционна Burns Supper с haggis (агнешки дреболии, лук, овесено брашно и подправки, опечени в шкембе). Първият тост е в чест на поета, а вторият за жените, приготвили хагиса – от тях пък се очаква да отговорят с друг остроумен тост. След няколко тоста с уиски, се рецитират стихотворенията на Бърнс, включително неговия Address to a Haggis, посветен на ястието на деня.

 

Какво представлява Нощта на Бърнс?

Както се подразбира от името, това е нощта в която се празнува всичко свързано с Робърт Бърнс. Някои хора избират „Вечерята на Бърнс”, която включва обилна храна и трогателни речи. Трапезата обикновено включва хагис – типична шотландска наденица, което се приготвя от овчи или телешки вътрешности, овесена каша и подправки. И разбира се, към всичко това се прибавя хубаво Шотландско уиски. За десерт най-често се сервира краначан (сметана, уиски, мед, малини и овесена каша) или Типси Лейърд (трайфъл с уиски). Традиционните тържества обикновено са съпроводени с шотландски гайди.

Защо се изнасят речи?

Вечерта започва с молитвата „Селрик грейс” (Selkirk Grace) – добре познати думи от Деня на благодарността, но на шотландски. В по-формална обстановка, традиционните ястия се сервират под акомпанимента на гайди. След това се вдига тост за хагис, за да се отдаде нужната почит към храната. Речите не свършват до тук. Следва т.нар. „Безсмъртната памет” – кратка реч, чрез която се припомнят аспекти от живота на Бърнс.

После следват шеги от мъже към жени и обратно. Накрая всички запяват или рецитират стихотворения на Бърнс. После всички се схващат за ръце в кръг и запяват „Старата любов”.

Кога е въведена традицията?

Нощта на Бърнс започва да се празнува малко след смъртта на поета, когато негови приятели отпразнували живота му.

Британското електронно издание „Експрес” събра няколко любопитни факта за Робърт Бърнс: След Кралица Виктория и Кристофор Колумб, Робърт Бърнс е на трето място в класацията за брой паметници по целия свят на личности, несвързани с религия. Освен в Шотландия, негови монументи се издигат още в САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Франция.

През 2009г., Робърт Бърнс става първият човек, изобразен на мемориална бутилка на Кока-Кола.

Астронавтът Ник Патрик взел малка книжа със стихотворения на Бърнс по време на двуседмична мисия в космоса. Така творбите изминават пътешествие от 5.7 милиона мили и правят 217 завъртани около земята.

Поетът имал овца домашен любимец, която наричал Горката Майли и куче на име Луит.

На Меркурий има кратер, който носи името на шотландския поет.

В щатите Ню Йорк и Орегон има градове, които носят името на Бърнс. За краткия си 37-годишен живот, Бърнс става баща на 12 деца от 4 различни жени.

В Атланта, САЩ е построено точно копие на родната къща на Робърт Бърнс в Алоуей. Истинската постройка в Шотландия днес е музей.

Джон Стайнбек кръщава публикуваната през 1937 г. творба „За мишките и хората“ на строфа от стихотворението на Бърнс „На една мишка“, в която поетът пише „И най-добре скроените мечти на мишките и хората остават често неосъществени.“

Популярността на Робърт Бърнс далеч надхвърля границите на Шотландия.

Звуковият сигнал за пресичане на зелен светофар в Япония е изпълнение на неговата творба „В цъфналата ръж“.

…“Ако някой срещне някой в цъфналата ръж и целуне този някой някого веднъж,

то нима ще знае всякой де, кога веднъж някого целувал някой в цъфналата ръж?“…

 

Друга знаменита творба на Робърт Бърнс е „Финдли”:

— Кой хлопа в този късен час?

— Аз хлопам — каза Финдли.

— Върви си! Всички спят у нас! — Не всички! — каза Финдли.

Дълго време поемата му Scots Wha Hae e неофициален химн на Шотландия.За тях почитането на поета и неговото творчество е израз на националната им принадлежност. Робърт е първото от седемте деца на скромно семейство фермери. Още от детските си години започва да работи в семейната ферма. При това работи наравно с възрастните, което води до претоварване и увреждане на сърцето му.

И вие знаете поне един стих от Бърнс, затова може да си налеете чаша вино и да пиете “За стара любов”

Старата любов
Кога и кой ще измени
на старата любов?
На миналите златни дни
и старата любов?За старата любов — докрай!
За миналите дни!
Ти чаша нежност ми подай
за миналите дни!Със тебе пихме от дъха
на тия равнини.
И с тебе двама към върха
вървяхме дълги дни.Преминахме ний длан във длан
реки и планини.
И раздели ни океан
след тия златни дни.Но пак сме днес със теб ведно.
Ръката ми хвани.
Налей от старото вино
за миналите дни.Налей и чашите не брой.
Догоре ги пълни.
Да пием с тебе, друже мой.
за миналите дни.За старата любов — докрай!
За миналите дни!
Ти чаша нежност ми подай
за миналите дни!
art-twig.bg

 

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031