Connect with us

Миш-маш

Щастието у дома винаги ухае на ….палачинки

Публикувана

на

Според мнозина денят на палачинките е неделя, всяка неделя. Но те не са прави. От столетия насам тези изкусително вкусни десерти си имат собствен ден.

Смята се, че традицията да се отбелязва деня на палачинката идва от едно малко село, чиито жители всяка година си организирали странно палачинково състезание.

По традиция всяка домакиня участвала в състезанието. Всяка от участничките трябвало собственоръчно да приготви палачинки, след което се състезавали коя най-дълго ще подмята палачинките в тиган, като същевременно ходи. Наградата за победителката била молитвеник или Библия.

По случай днешния Сирни вторник, известен още като Ден на палачинката, в. „Дейли експрес“ и сайтът Джъст фън факт предлагат няколко любопитни факта: – Денят се чества 47 дни преди Великден в редица страни по света, сред които Великобритания, Ирландия, Австралия, Канада.

Денят се чества 47 дни преди Великден в редица страни по света, сред които Великобритания, Ирландия, Австралия, Канада. На други места се отбелязва Марди гра. Датата на честването не е фиксирана, но винаги се пада между 3 февруари и 9 март. Денят се използва, за да се употребят останалите яйца и брашно преди началото на Великия пост.

Най-ранните известни палачинки са приготвяни преди около 12 000 години от смлени зърна и ядки, смесени с вода или мляко, и изпичани върху горещи камъни.

Палачинките, хапвани от древните римляни, са се наричали Alita Dolcia, и са били приготвяни от мляко, брашно, яйца и подправки.

Приготвяните от древните гърци палачинки се споменават за първи път в поеми от пети век преди Христа.

Палачинки се споменават и в две от произведенията на Шекспир – „Добрият край оправя всичко“ и „Както ви харесва“.

Първата рецепта за палачинка се появява в английска готварска книга през 15-и век. В британския град Олни всяка година се организира бягане с палачинки. Традицията датира от 1454 г.

Във Великобритания в Деня на палачинката се употребяват около 52 милиона яйца – с 22 милиона повече от обичайното количество.

В САЩ и Канада традиционният „спътник“ на палачинките е прочутият кленов сироп. Рекордът за най-високо хвърляне на палачинка – 9,47 метра, е поставен в Ню Йорк през 2010 г.

Най-голямата палачинка в света с диаметър 15 метра и тегло три тона е приготвена през август 1994 г. в САЩ.

Най-скъпата палачинка в света се предлага в ресторант „Опус“ в Манчестър, Великобритания. Рецептата включва розово шампанско, омар, трюфели, хайвер. Подобен лукс има своята внушителна цена – 800 лири за порция.

Рекордът за най-много обръщания на палачинка – 349 за две минути, е поставен във Великобритания през 1995 г. от Дийн Гулд.

Постижението за най-много палачинки, сервирани от екип за осем часа, е 34 818.

Рекордът за най-много палачинки, приготвени от един човек за един час – 1092, принадлежи на американеца Рос Маккърди.

В САЩ най-много палачинки консумират южняците.

В Швеция човек може да си поръча палачинка, за направата на която се използва свинска кръв.

Ако подобрите рекорда за най-много изядени палачинки няма да попаднете в Книгата на Гинес, тъй като в нея не фигурира подобна категория.

Закуска от две палачинки с масло и кленов сироп ще ви осигури не само удоволствие, но и внушителните 520 калории. За да ги изгорите, ще трябва да походите „здраво“ около два часа.

Ето и нашата рецепта за палачинки „Креп Сюзет“

Как се правят палачинки? Тук вече навлизаме в опасните води на личните предпочитания. По най-простичкият начин: яйца, брашно, прясно мляко на око…до получаване на гъста каша

3 големи портокала за сок, кора и филенца
50 гр. пудра захар
100 мл. Гран Марние или Коантро
масло

Захарта се карамелизира, добавя се алкохола. След като изври се добавят маслото и портокаловият сок и кората на портокала. След като поври 2-3 минути, палачинките се слагат в соса (прегънати на 4) заедно с портокаловите филенца. Фламбират се и се поднасят със сос и парченца плод. В различните рецепти се посочва и кафява захар, бренди, сок от лимон и кора…. Така че, и тук, има поле за импровизации, както беше случаят с ягодите. Аз ползвам кафява захар, коняк или ром. Ясно е, че Гран Марние не е най- популярното за нас питие. А ако ви е страх от фламбирането – и без него резултатът ще са едни много вкусни палачинки.

Как се прави Креп Сюзет
Палачинки Креп Сюзет с ягоди
Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

март 2024
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031