Connect with us

Звездни

Семейните тайни на гробницата на Тутанкамон (Видео)

Публикувана

на

Цели шест години археологът Хауърд Картър копае безрезултатно в пустинните пясъци на египетската Долина на царете. Целта му – да открие прочутата гробница на Тутанкамон. Неговият финансист – лорд Карнарвън – изгубил търпение и разрешил на Картър само още един опит. Тогава местно момче, което носело вода на работниците, се натъкнало на каменна повърхност, която се оказала стъпало, водещо към гробницата.

Неземното съкровище и египтоманията

Разкрити били общо 16 стъпала и два печата с кралския знак на Тутанкамон. Но едва след като лорд Карнарвън пристигнал от Англия, Картър отворил преддверието на самата гробница. Датата била 26 ноември 1922. Мъжете се натъкнали на неземни съкровища, които човешкото око не било виждало от повече от 3000 години. „Имахме чувството, че гледаме в реквизитната стая на операта на някаква изчезнала цивилизация“, описва по-късно първите си впечатления Картър. „Детайли от вътрешността на камерата бавно изплуваха от мъглата, странни животни, статуи и злато, ослепително злато навсякъде.“

Слухът за сензационната находка се разпространил бързо и породил световна „египтомания“. „Архитекти измисляли фасади в египетски стил, дамски чанти, опаковки на стоки и бутилки носели непогрешимия символ на позлатената погребална маска на краля“, описва атмосферата биографът на Картър – Хари Виктор Фредерик Уинстоун. Продавали се дори блузи с името на фараона, а „Дженерал мотърс“ рекламирал пред клиенти кола под формата на снаряд с лика на фараона.

В самата „Долина на царете“ зрители се тълпели около разкопките. Местни жители и туристи от цял свят искали да зърнат античните съкровища и евентуално да се снабдят със сувенир. Картър и екипът му трудно удържали ситуацията под контрол.

Анубис, богът на мъртвите, бдял над гробницата

В продължение на 10 години британският археолог и асистентите му старателно описвали в каталог всеки един от предметите. Експонатите били заснети и опаковани, а по-големите били транспортирани с малка железница до р. Нил, където били натоварвани на кораби. Най-важните находки днес се намират в Египетския музей в Кайро и Луксор.

Откривателят Хауърд Картър: "Най-щастливият ден в живота ми"
Откривателят Хауърд Картър: „Най-щастливият ден в живота ми“Снимка: United Archives/picture alliance

Най-известният предмет от общо около 5 400 намерени в гробницата, е 11-килограмовата синьо-златна погребална маска на фараона. Картър я открил в камерата на ковчега му. Заобиколен от четири позлатени ковчежета от дърво, каменен саркофаг и три отделни ковчега във формата на мумия, поставени един в друг, балсамираният фараон лежал в ковчег от чисто злато, тежащ 225 килограма. Погребалната маска покривала лицето му.

В отделна съкровищница статуя на египетския бог на мъртвите Анубис пазела ковчеже, в което били положени вътрешностите на Тутанкамон.

Уязвимото дете-цар на 18-ата династия

Тутанкамон е син на фараона Ахенатен. Но Нефертити не е негова майка, каквито неистинни твърдения често се срещат, макар тя наистина да е била основната съпруга на Ахенатен. Тутанкамон се възкачил на трона на осемгодишна възраст. Първоначално е бил наречен Тутанкатон, което приблизително означава „живият образ на Атон“. При раждането му бог Атон все още е бил почитан. По-късно, когато жреците се прекланяли пред бог Амон, името било променено на Тутанкамон.

Мумията на Тутанкамон е била скрита под няколко саркофага, поставени един в друг
Мумията на Тутанкамон е била скрита под няколко саркофага, поставени един в другСнимка: ullstein bild/picture-alliance

Царят-дете от 18-ата династия на Новото царство умира през 1323 г. пр.н.е. При кончината си е бил само на 18 или 19 години. Изследванията на мумията му предполагат, че Тутанкамон е загинал при злополука. Все пак няма окончателни доказателства за това. Очевидно обаче младият фараон е бил доста уязвимо дете. Екип учени от Тюбинген, Кайро и Болцано открил преди години, че той е страдал от сериозно костно заболяване, малария, както и от генетични деформации – цепнато небце и изкривяване на стъпалото.

„Проклятието на фараона“

Приживе Тутанкамон не е бил могъщ фараон, но днес целият свят знае неговото име. KV62, научното име на гробницата му (където KV означава King’s Valley), и днес продължава да е притегателно място за туристите. За разлика от гробните му принадлежности, саркофагът с мумифицираното тяло на фараона все още лежи в погребалната камера. Стените му са украсени с изящни картини, илюстриращи живота и смъртта на Тутанкамон.

Под стъклен похлупак: мумията на Тутанкамон в ремонтираната погребална камера на най-известния фараон
Под стъклен похлупак: мумията на Тутанкамон в ремонтираната погребална камера на най-известния фараонСнимка: Reuters/M. Abd El Ghany

Историята за „проклятието на фараона“, с което той е предпазвал гробницата си от натрапници, продължава да преследва света до днес. Малко след отварянето на камерите умира лорд Карнарвън. Следват други мистериозни смъртни случаи в обкръжението на археолога. Това подхранва медийна истерия, макар самият Картър да определя предполагаемото проклятие като „абсолютна глупост“.

Откриването на грандиозния Египетски музей се отлага

По план откриването на гробницата на Тутанкамон трябваше да бъде отбелязано на 4 ноември в новия Голям египетски музей. На тази символична дата трябваше да бъде открита огромната сграда с площ от над 40 000 кв. м., но събитието се отложи за догодина. Разположен недалеч от пирамидите в Гиза, той ще е най-големият археологически музей в света.

Визуализация на входното фоайе на Големия египетски музей
Визуализация на входното фоайе на Големия египетски музейСнимка: Balkis Press/ABACA/picture alliance

За първи път всичките 5 400 предмета от гробницата на Тутанкамон ще бъдат изложени на едно място, редом до много други древни експонати. Огромна статуя на Рамзес II, която е на повече от 3000 години, също ще отиде в новия музей. Но мумията на Тутанкамон няма да се мести. Тя ще продължи да почива, така както е било повече от 3200 години, в погребалната си камера – онази, която Хауърд Картър откри преди век.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930