Connect with us

БулевАРТ

Секссимволът на всички времена Ален Делон на 87: жени, талант и слава…(Галерия)

Публикувана

на

Дори и на преклонна възраст, Ален Делон си остава мъжа, по когото въздишат поколения жени от цял свят. 

На 8 ноември своя 87-и рожден ден празнува един от най-великите френски актьори в историята – Ален Делон. Пленил зрителите с чара и своята арогантност, той е определян като един от секс символите на „седмото изкуство“ през миналия век.

Цялото име на Ален Делон е Ален Фабиан Морис Марсел Дело̀н. Роден е на 8 ноември 1935 г. в парижкото предградие Со.

Напуска училище още на 14 години и започва да работи на различни места. Година преди да започне да се снима, е изключен и от армията и започва да работи каквото намери. Така се запознава с актрисата Бриджит Обер и я придружава на фестивала в Кан, където бива открит за киното.

Първата му киноизява е още през 1957 г. в ролята на Жо във филма Quand la femme s’en mêle, а през 60-те години вече се утвърждава като един от най-успешните френски актьори и големите секс символи на десетилетието.

Дълги години Делон се изявяваше още като режисьор, сценарист, продуцент, певец и бизнесмен. По време на дългата си кариера в киното той се снима в над 100 филма и продуцира още близо 30, спечели награда „Сезар“, вдигна „Златна палма“ за цялостни заслуги и получи номинация за „Златен глобус“.

 

Ален Фабиан Морис Марсел Делон е роден във френския град Со през 1935 г. Кариерата му на големия екран започва през 1957 с филма „Когато в това е замесена жена“ на Ив Алегре. <br><br> После играе в „Роко и неговите братя“ на Лукино Висконти, както и в „Затъмнението“ на Микеланджело Антониони.

Ален Фабиан Морис Марсел Делон е роден във френския град Со през 1935 г. Кариерата му на големия екран започва през 1957 с филма „Когато в това е замесена жена“ на Ив Алегре.

После играе в „Роко и неговите братя“ на Лукино Висконти, както и в „Затъмнението“ на Микеланджело Антониони.

 

Делон е голямата звезда в продукцията "Под яркото слънце“ (1960) на Рене Клеман. Там играе заедно с Морис Роне и Мари Лафор. <br><br> Сред по-известните му роли са още тези в „Червеният кръг“ и „Самураят“ на Жан-Пиер Мелвил, както и в „Убийството на Троцки“ на Джоузеф Лоузи.

Делон е голямата звезда в продукцията „Под яркото слънце“ (1960) на Рене Клеман. Там играе заедно с Морис Роне и Мари Лафор.

Сред по-известните му роли са още тези в „Червеният кръг“ и „Самураят“ на Жан-Пиер Мелвил, както и в „Убийството на Троцки“ на Джоузеф Лоузи.

 

Ален Делон бързо става известно име и отвъд Океана. След невероятното си представяне в "Гепардът" заедно с Клаудия Кардинале (на снимката), той получава номинация за "Златен глобус". <br><br> Играе още в „Господин Клайн“ на Джоузеф Лоузи, в „Борсалино“ на Жак Дере и в „Червено слънце“ на Терънс Йънг. След това се снима във филми единствено във Франция и Италия - „Изгорелите хамбари“, „Циганинът“, „Дума на ченге“.

Ален Делон бързо става известно име и отвъд Океана. След невероятното си представяне в „Гепардът“ заедно с Клаудия Кардинале (на снимката), той получава номинация за „Златен глобус“.

Играе още в „Господин Клайн“ на Джоузеф Лоузи, в „Борсалино“ на Жак Дере и в „Червено слънце“ на Терънс Йънг. След това се снима във филми единствено във Франция и Италия – „Изгорелите хамбари“, „Циганинът“, „Дума на ченге“.

 

Френският актьор бе удостоен с награда "Сезар" за филма "Нашата история" от 1984 г. на режисьора Бертран Блие. <br><br> В него Робер Авранш (в ролята: Делон) е собственик на автосервиз. Заради мъгла в Женева заминава за Париж не със самолет, а с влак, като носи куфарче с двойно дъно и 50 000 франка. На една от спирките във влака се качва непозната жена - Донасиен Пуже. Така започва една доста объркана и странна история...

Френският актьор бе удостоен с награда „Сезар“ за филма „Нашата история“ от 1984 г. на режисьора Бертран Блие.

В него Робер Авранш (в ролята: Делон) е собственик на автосервиз. Заради мъгла в Женева заминава за Париж не със самолет, а с влак, като носи куфарче с двойно дъно и 50 000 франка. На една от спирките във влака се качва непозната жена – Донасиен Пуже. Така започва една доста объркана и странна история…

 

„Аз не съм звезда. Аз съм актьор. Боря се от години хората да забравят, че съм просто красиво момче с приятна външност", споделя Ален Делон. <br><br> "Битката е трудна, но ще я спечеля. Искам публиката да осъзнае, че преди всичко съм актьор, и то добър, който обича всяка минута, прекарана пред камерата“, казва преди години той.

„Аз не съм звезда. Аз съм актьор. Боря се от години хората да забравят, че съм просто красиво момче с приятна външност“, споделя Ален Делон.

„Битката е трудна, но ще я спечеля. Искам публиката да осъзнае, че преди всичко съм актьор, и то добър, който обича всяка минута, прекарана пред камерата“, казва преди години той.

 

Жените в живота на французина са много, но най-страсна е историята между него и актрисата Роми Шнайдер. Тя е родена през 1938 г. във Виена и когато се среща с Делон, дори не говори френски, но любовта им пламва от пръв поглед. <br><br> Роми пристига с майка си за снимките на филма „Кристина“, а на летището Ален я чака с букет – по заръка на продуцентите. Шнайдер пита майка си кой е този човек, а отговорът ѝ е: „Твоят партньор“. <br><br> Отношенията им започват малко по-късно, когато двамата отново се виждат във Виена. След снимките на филма френският актьор я кани да живеят заедно във Франция, а Роми приема веднага. <br><br>

Жените в живота на французина са много, но най-страсна е историята между него и актрисата Роми Шнайдер. Тя е родена през 1938 г. във Виена и когато се среща с Делон, дори не говори френски, но любовта им пламва от пръв поглед.

Роми пристига с майка си за снимките на филма „Кристина“, а на летището Ален я чака с букет – по заръка на продуцентите. Шнайдер пита майка си кой е този човек, а отговорът ѝ е: „Твоят партньор“.

Отношенията им започват малко по-късно, когато двамата отново се виждат във Виена. След снимките на филма френският актьор я кани да живеят заедно във Франция, а Роми приема веднага.

 

Години по-късно двамата вече не са заедно. Актрисата се жени за Даниел Биазини, но синът ѝ загива, а тя изпада в депресия. През 1982 г. е намерена мъртва, а Делон пише емоционално писмо, с което се прощава с нея. <br><br> "Сбогом, моя кукличке! Гледам те как спиш. Аз съм при теб, до твоето смъртно ложе. Ти си облечена в дълга червено-черна туника, с бродерии на гърдите. Казвам ти сбогом, най-дългото сбогом, моя кукличке! Аз винаги те наричах така". <br><br> "Не гледам цветята, а твоето лице и си мисля, че си красива, че може би никога не си била толкова красива. Мисля си също, че за първи път в живота си те виждам толкова ведра и спокойна. Като че ли една нежна ръка е изтрила от лицето ти всички грижи и страхове. Гледам те как спиш. Казват ми, че си мъртва". <br><br>

Години по-късно двамата вече не са заедно. Актрисата се жени за Даниел Биазини, но синът ѝ загива, а тя изпада в депресия. През 1982 г. е намерена мъртва, а Делон пише емоционално писмо, с което се прощава с нея.

„Сбогом, моя кукличке! Гледам те как спиш. Аз съм при теб, до твоето смъртно ложе. Ти си облечена в дълга червено-черна туника, с бродерии на гърдите. Казвам ти сбогом, най-дългото сбогом, моя кукличке! Аз винаги те наричах така“.

„Не гледам цветята, а твоето лице и си мисля, че си красива, че може би никога не си била толкова красива. Мисля си също, че за първи път в живота си те виждам толкова ведра и спокойна. Като че ли една нежна ръка е изтрила от лицето ти всички грижи и страхове. Гледам те как спиш. Казват ми, че си мъртва“.

 

Ален се жени за Натали Бартелеми през 1964 г. и двамата са заедно до '69. Тя ражда първия син на актьора - Антони. На снимката от 1965 г. тримата са в Монте Карло.

Ален се жени за Натали Бартелеми през 1964 г. и двамата са заедно до ’69. Тя ражда първия син на актьора – Антони. На снимката от 1965 г. тримата са в Монте Карло.

 

От връзката му с Розали ван Бремен се ражда дъщеря му Анушка Делон. Тя е на 29 години и също е актриса. Брат ѝ Ален-Фабиан е три години по-малък. И той е поел по стъпките на баща си, изявявайки се пред камерата.

От връзката му с Розали ван Бремен се ражда дъщеря му Анушка Делон. Тя е на 29 години и също е актриса. Брат ѝ Ален-Фабиан е три години по-малък. И той е поел по стъпките на баща си, изявявайки се пред камерата.

 

Делон има изяви и в театъра, в който дебютира през 1961 г., както и зад камерата, заснемайки филми като „За кожата на един полицай“ и „Неукротимият“. <br><br> Той се пренесе в света на бизнеса през 80-те години на миналия век. Неговата марка е парфюмът „Ален Делон“, пуснат на пазара през 1981 г. Впоследствие започна производство на шампанско, коняк, часовници, очила и дрехи. Богатството му е оценено на над 200 млн. долара.

Делон има изяви и в театъра, в който дебютира през 1961 г., както и зад камерата, заснемайки филми като „За кожата на един полицай“ и „Неукротимият“.

Той се пренесе в света на бизнеса през 80-те години на миналия век. Неговата марка е парфюмът „Ален Делон“, пуснат на пазара през 1981 г. Впоследствие започна производство на шампанско, коняк, часовници, очила и дрехи. Богатството му е оценено на над 200 млн. долара.

 

През 1999 г. французинът взе и швейцарско гражданство, 18 години по-късно официално прекрати кариерата си в киното, но дори след това продължи да получава признание за оставената следа. <br><br> През май 2019 г. той бе удостоен с почетната награда „Златна палма“ в Кан за цялостното си творчество. <br><br> "Ако съм знаменитост, това дължа единствено на вас", обърна се той към публиката.

През 1999 г. французинът взе и швейцарско гражданство, 18 години по-късно официално прекрати кариерата си в киното, но дори след това продължи да получава признание за оставената следа.

През май 2019 г. той бе удостоен с почетната награда „Златна палма“ в Кан за цялостното си творчество.

„Ако съм знаменитост, това дължа единствено на вас“, обърна се той към публиката.

Ето и едни от известните му фрази:

„Имам много кандидатки, но нито една от тях не ми допада, за да приключа с нея живота си. Бих могъл да се оженя за жена, която е готова да ме придружи до края на дните ми“.

„Има създания, които наистина мразя. Всичко е фалш, всичко е подменено. Няма уважение към дадената дума. Важни са само парите“.

„Знам, че ще напусна този свят, без да ми е мъчно за него!“

„Животът не ми носи кой знае какво. Всичко съм видял, всичко съм изпитал. Но най вече мразя сегашната епоха. Повръща ми се от нея!“

„Правя добре три неща – работата си, глупости и деца“.

„Първоначално отказах да отида в Холивуд,  защото не ми се напускаше Франция. Пък и бях убеден, че рано или късно Холивуд отново ще ме моли да отида.”

„Аз не съм звезда. Аз съм актьор. Години наред се боря хората да спрат да ме виждат като едно красиво лице“.

„Да обичаш е най-хубавото нещо на света. А повярвайте ми, аз съм видял и най-хубавите неща, и най-лошите“.

„Жените наистина са чудо на природата“.

„Ако наистина съм звезда, благодаря само на публиката“

art-twig.bg

 

 

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031