Connect with us

На път

Санкт Петербург – царският град на белите нощи (Видео)

Публикувана

на

Необикновен. Вълнуващ. Непредсказуем. Санкт Петербург – един от най-пленителните и красиви градове в света. Петербургци знаят това и се гордеят със своята история, архитектура, образование, изкуство, култура, минало. Величие, което проблясва от всеки камък и храм, от всяка улица и площад, от всяка фасада и дворец. Старата руска столица не спира да разказва достоверна приказка за това, което е било, което е и ще пребъде през годините. Санкт Петербург е град с много лица . Въпреки че повечето хора предпочитат да посетят Москва, както казва Фредрик Бегбеде в „Идеалът“ „всеки, който е видял северната руска столица постоянно повтаря думата „фантастично“.  Цветовете, невероятни светлини и история ще ви преследват дълго.

Основателят на Петербург Петър Велики създава града като несравнима съкровищница на изкуство и култура на  27 май. Мечтата на Петър I била Русия да има излаз на море, който да стане „Прозорец към Европа“. В началото на ХVIII в. долината на р. Нева е отвоювана от Швеция и присъединена към територията на Руското царство. През 1703 г.   Петър I със силата на волята си успява да направи невъзможното – построява град в непристъпните блатисти местности около устието на Нева. На 27 май той полага основите на първата сграда – Петропавловската крепост. Строителството напредва с изключителни за времето си темпове. Започва изграждането на корабостроителница, позната като Адмиралтейството. Наблизо се издигат Зимният и Летният дворец на Петър I с Лятната градина – дело на първия проектант и главен архитект на града, швейцареца Доменико Трезини. Негова хрумка са едни от най-интересните здания на Санкт Петербург, сред които Александро-Невската лавра, Петропавловският събор. И още френски, немски, италиански архитекти работят по изграждането на съвременния облик на града, който неслучайно е определян като най-европейския в Русия, събрал в себе си богата култура от Запада и Изтока. Към края на века са издигнати над 60 черкви и 15 храма на други вероизповедания.
Днес тук може да се видят арменска, немска, финска църква… турска джамия, будистки храм, синагога.

Петербург

 

История

Основателят на Петербург Петър Велики и неговите наследници създават града като несравнима съкровищница на изкуство и култура на днешната дата 27 май преди 317 години.

Тогава са положени основите на първото здание в града — Петропавловската крепост, която трябва да прикрива с оръдията си двата най-големи ръкава в делтата на реката — Нева и Болшая Невка. Петър I налага на новооснования град изключително стратегическо значение за осигуряването на водния път от Русия към Западна Европа.През първите десетина години от живота на руския град главната му част се намира на Городской остров (дн. Петроградский остров), където е разположен Гостиният двор, занаятчийски и войнишки поселища и др. По-късно започва застрояването на Адмиралтейския остров, където се намират Зимния и Летния дворец на Петър I с Лятната градина. Тук е и малката къщичка (сега музей), където пребивавал и работил самият цар.

Санкт Петербург

През 1712 г. градът е обявен за столица на Русия, а  през 1717 г. е разработен градоустройственият план на френския архитект Льоблон, който го прави в духа на ренесансовите схеми за „идеалния град”. Основана е Петербургската академия на науките и градът се превръща в един от най-големите научни центрове в Русия. През тридесетте години на XVIII век руските градостроители Коробов, Земцов и Еропкин създават нов план на Петербург. Освен лъчеобразна и правоъгълна улична мрежа градът получава и система от кръгообразни улици и канали, които още повече обогатява плановата му композиция.

Санкт Петербург

Развива се и културният живот — през 1756 г. е издаден указ за създаването на Александринския театър, а през 1764 г. е основана Императорската художествена академия. Към края на века населението на Санкт Петербург надвишава 200 000 души, в него има над 60 църкви и 15 храма на други вероизповедания. Цялата централна градска част вече е настлана с калдъръм. През 1876 г. е създаден и орган за местно самоуправление – т.нар. Градска дума, а в  първата половина на ХІХ век завършва оформлението на архитектурните ансамбли на Дворцовия, Сенатския, Александринския и Михайловския площади.  Новият архитектурен план от началото на ХІХ в. е свързан със строежа на нови градски архитектурни ансамбли и с развитието на промишлеността. Построена е и първата железопътна линия между Петербург и Царско село. Следва непрестанният прогрес и просперитет на града, под непрестанните грижи на руските императори. Четвъртият план на градоустройството в Петербург започва през втората половина на ХІХ в. и завършва с Октомврийската революция. Към началото на Първата световна война (1914 г.) Санкт Петербург е с над 2 милиона души население, което го прави третия по големина град в Европа след Лондон и Париж.

Санкт Петербург

След влизането на Русия във войната, през август 1914 г., името на града е официално променено на Петроград, като руското „-град” заменя немското „- бург”.  В резултат на т.нар. Февруарска революция от 1917 г.  император Николай II абдикира, а Русия е обявена за република и е назначено временно правителство. Вълненията в държавата обаче не стихват и след няколко месеца, на 7 ноември, властта отново е взета с оръжие от болшевиките, които обявяват създаването на Руска съветска република със столица Петроград. Това от своя страна довежда до избухването на Гражданска война в Русия, продължила до 1922 г. В хода на тази война, заради близостта на антиболшевишките армии, новото съветско правителство начело с В. И. Ленин се премества в Москва, а Петроград губи статута си на столица.

На 26 януари 1924 г. Петроград е преименуван на Ленинград.

 

По време на Втората световна война Ленинград e обкръжен от германците (1944 г.). По заповед на Хитлер градът e бомбардиран постоянно и лишен от хранителни запаси, а близо 900-дневната блокада довежда до смъртта на близо 1 млн души.  Блокадата е пробита и е окончателно свалена на 27 януари 1943 г. По-късно в Ленинград, паралелно с възстановителните, започват интензивни строителни работи. На 15 ноември 1955 г. тържествено е открит Ленинградският метрополитен. През периода на комунистическия режим Ленинград продължава развитието си като един от главните икономически и политически центрове на СССР. В околностите на Петербург с течение на времето изникват редица дворцови и паркови ансамбли, които по своята композиция и размах се нареждат редом до Версай. През 1990 г. историческият център на града и дворцово-парковите ансамбли в предградията му – Царско село, Петерхоф, Павловск, Стрелна, Гатчина, Ораниенбаум, Ропша, Пулково, Шлиселбург и Кронщат са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Забележителности

 

В Санкт Петербург ви очаква интересна архитектура както над земята, така и под нея. Много известни личности живеяр и творят в Санкт Петербург – Карл Брюлов, Иля Репин, Д.И. Менделеев, Пьотр Илич Чайковски, А.С. Пушкин, Ф.М. Достоевски, А.П. Чехов, Александър Блок, Анна Ахматова, Дмитрий Шостакович и др.

Отправете се на пътешествие с метрото

Пътешествието е определено много по-важно, в сравнение със самата дестинация, когато става дума за метрото на Санкт Петербург.

метро

Всяка станция е декорирана пищно, с отлични творби на изкуството, правейки я по този начин едно от най-красивите метра в целия свят.

Освен това метрото в града е най-дълбоко в света – пригответе се за дълго пътешестване на ескалатори.

Катедралата Св. Исак

Това е четвъртата по големина катедрала в света. Историята й е бурна. Въпреки премеждията през годините (лишаването от религиозни атрибути и превръщането в музей по време на Съветския съюз), сградата е останала непокътната.

Санкт Петербург

Интериорът е от мрамор и гранит. Извисеният на 100 метра височина купол е от чисто злато, въпреки че е почти изцяло боядисан в сиво по време на Втората световна война, за да бъде избегнато вниманието на вражеските части.

Ермитаж

Като сме започнали да споменаваме големи и златни неща, музеят Ермитаж е един от най-големите и най-старите в света. Основан е през 1764 година. Представлява музей на изкуството и културата, разположен в няколко сгради, включително Зимния дворец.

Големият дворец в Петерхоф

Дворецът е малък, но приказно красив. Истинската красота се крие в основите. Изцяло във френски стил, очите ви няма да могат да се наситят на фонтаните, градините и другите красоти в двореца.

петергооф

Една от най-популярните и посещавани забележителности на Санкт Петербург, дворецът Петерхоф (Петродворец), често е наричан и “Руският Версай”, а според мнението на много от гостите му, сравненията са в ущърб на величието и обхвата на това красиво творение. Ансамбълът от дворци и градини, разположен на южния бряг на Финския залив, е обявен в Списъка на световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО.

Версай е вдъхновил Петър Велики да построи тази уникална поредица от дворци и градини в околностите на своя нов град. След победата си срещу шведите при Полтава, той решил да изгради своя величествен Версай, който трябвало да подчертае значението на неговия триумф. Неповторимата комбинация от дворцови постройки с елегантни градини и впечатляващи фонтани, се славят като едни от най-красивите барокови  творения в света.

Петропавловската крепост

Задължителна забележителност за посещение. Катедралата в комплекса е много ценна. Масивната камбанена кула няма да ви позволи да я пропуснете.

През лятото пясъците край стените на замъка се превръщат в идеално място за слънчеви бани. Мястото определено се оживява, но това не е причина да се отказвате.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031