Connect with us

Лайфстайл

Никола Тесла: геният влюбен в бяла гълъбица…

Публикувана

на

В нощта срещу 10 юли, точно когато часовникът удря 00.00 часа, известният изобретател, физик и електромашинен инженер Никола Тесла се ражда в Смилян, днешна Хърватия.

По време на раждането му навън притъмняло и се извила страшна буря. Акушерката видяла в това лошо предзнаменование и дори нарекла новороденото „дете на тъмнината”. Бъдещето обаче показва, че тя страшно се заблуждавала, защото всъщност в този ден се родило…”детето на светлината”.

По силата на семейните традиции бащата на Никола виждал бъдещето му в духовното поприще. Особено след нелепата смърт по време на езда на по-големия му брат – Дане. Но малкия Никола го вълнували съвсем други неща. До края на живота си той запазил спомена от първата си среща с електричеството. Негов най-близък приятел в детството му бил черен котарак, чиято гъста и лъскава козина той с удоволствие с часове гладил. Веднъж привечер, галейки котарака, над неговата козина се появило синкаво сияние, а при допира с нея с пукот се посипали сноп искри. Сякаш проблеснали миниатюрни мълнии… Такива, каквито раздирали небето по време на буря. Вероятно тази първа среща на петгодишния Никола с удивителното явление дълбоко са се врязала в съзнанието му, предрешавайки неговата по-нататъшна житейска съдба.

През 1873 година в град Карловац за три години Никола завършва четири гимназиални класа. След дипломирането си се завръща в Госпич, където семейството му се е преместило, тъй като баща му е получил по-висок свещенически сан. Малко след това обаче го настига беда – разболява се от холера и в продължение на цели девет месеца е между живота и смъртта. Отчаян, баща му обещава, че ще му разреши да учи в най-доброто инженерно училище, само да оздравее. И той наистина оздравява. Баща му удържа думата си и през 1875 година Никола Тесла постъпва в Грацкия политехнически институт, където проявява и развива невероятни способности – фотографическа памет, позволяваща му да запомни текста на цели книги, както и да разговаря с лекота на осем езика – сръбско-хърватски, английски, френски, немски, италиански, унгарски, чешки и латински. Баща му получава хвалебствено писмо от декана на техническия факултет, в което се казвало: „Вашият син е звезда от първи ранг”.

Никола Тесла има над 300 патентовани изобретения и за много от тях не е подал заявка за патент. За съжаление повечето от техническите му документи мистериозно изчезнали след смъртта му.

Много от идеите му са в основата на най-модерните технологии – микровълнова, променлив ток, радио и телевизия, електродвигател, неонова и флуоресцентна светлина, радар и ядрено-магнитен резонанс. За някои Никола Тесла е най-големият гений в историята на човечеството. Какво бихте казали, ако знаехте, че Тесла получава сигнали от Космоса, видял е несъществуващ пламък във въздуха, получил телепатични съобщения от бял гълъб и на 11-годишна възраст открил дихателните техники на йога пранаяма, с които той изпада в променено съзнание?

Видял е във въображението си своите изобретения до най-малки детайли и знаел, че те ще работят, без да се нуждаят от реалния им дизайн. Гениалният изобретател не е потърсил помощта на астролози, екстрасенси и заклинатели. Като човек на науката е вярвал в обикновени чудеса – телепатия, видения, комуникация с висши светове.

Странностите на Никола Тесла са добре известни: той се страхувал от пръстени и кръгли бижута за жени, като цяло избягвал да общува с жените, защото вярвал, че безбрачието е предпоставка за успеха в работата му и е обсебен от числата 3, 6 и 9.

Факт е, че има основания и обяснения за тези „глупости“, когато се опитваме да ги интерпретираме от езотерична гледна точка.

Числата 3, 6 и 9
„Ако можехте да разберете величието на числата три, шест и девет, щяхте да имате ключа към Вселената!“ – това са думите му, изречени пред репортери на една от прословутите му пресконференции.

В нумерологията 3, 6, 9 са пряко свързани с модела и формата на Творението, както физически, така и енергийно. Номер три играе важна роля в историята на древните цивилизации, култури, религии, духовност и дори наука. Числото означава триединство, създаването на основите на пространството.

Числото шест е двойното му значение: два пъти по-силно. 9 представлява цялото, духът (3 + 6), перфектното число, цялата ни проявена вселена.

369 се нарича ангелското число, а 3, 6 и 9 – триадата на творението и любовта. Факт е, че сборът от тези числа винаги е девет: 6 + 3 = 9, 6 + 3 + 9 = 18, 1 + 8 = 9. Сумите от диаметрите на Луната, Земята и Слънцето в мили се редуцират до 9. Луната – 2 160 мили (2 + 1 + 6 + 0 = 9), Земята – 7 920 мили (7 + 9 + 2 = 18, 1 + 8 = 9), а Слънцето – 864 000 мили (8 + 6 + 4 = 18) , 1 + 8 = 9).

Според духовния учител Петър Дънов три е числото на изкуплението, третото лице на Божественото, което съдържа три големи добродетели – любов, мъдрост и истина или знание, живот и свобода. Трите са продуктивна сила в природата.

Шест съдържа закона на еволюцията, който показва отношението на човека към животните и заявява, че трябва да бъдем милостиви към всички същества

Девет е броят на възвишените, всички възвишени духове, които са страдали и дошли тук на земята, за да работят. Числото 9 е един завършен резултат, един божествен цикъл. Девет, това е човечеството.

Числото 9 в триизмерния свят е комбинация от физически, духовен и божествен живот в едно.

Сексуално въздържание
Тесла вярвал, че идеите, които е получил за своите изобретения, не идват от този свят. Той вярвал, че най-важното условие за продължаване на получаването на съобщения от Космоса е пълното сексуално въздържание. Идеята за въздържание и трансфер на сексуална енергия в творческа или т. нар. сублимация е доразвита от дъщерята на Зигмунд Фройд – Анна, но убежденията на Тесла не съответстват на тази линия.

Обожавал гълъбите и в частност бял гълъб със сиво в края на крилата му. Смятал, че той и гълъбицата са влюбени и тя ще го намери, където и да се намира, и ще полети към него. След смъртта на птицата той страдал силно, твърдейки, че любовта му също е загинала.

Обичах тази гълъбица както мъж обича жена
Никола Тесла
Сред хилядите гълъби, които храня има един – красив, чисто бял със светлосиви петна по крайчетата на крилата. Той е различен от другите. Той е гълъбица. Мога да я позная навсякъде.
Където и да отида, тя винаги ме открива…
Когато исках да я видя, трябваше само мислено да я повикам и тя идваше. Разбираше ме и аз я разбирах.
Аз обичах тази гълъбица.
Да, обичах я, както мъж обича жена. Когато се разболееше, аз разбирах това. Тя долиташе при мен и се грижех за нея, докато оздравее. Тя беше радостта в живота ми и ако й бях нужен, всичко друго губеше значение.
Когато гълъбицата умря, нещо завинаги си отиде от живота ми.
До този момент знаех, че непременно ще завърша работата си, колкото и амбициозна да е тя,но когато тя си отиде, аз почувствах, че моето дело е приключило.

Тесла е живял в Америка аскетично, а понякога и напълно сам. Въпреки това той се сприятелил с Марк Твен. Те имали общ интерес към окултизма. И прекарвали часове в обсъждане на подобни теми.

На 12-годишна възраст Тесла открил шаманския дух. Младият Никола открил, че дълбокото ритмично дишане води до странна реакция, при която той получава видения. Тези техники са познати на окултистите. Използва се при дихателни упражнения на шаманизъм и пранаяма йога.

При дишане химическият баланс на тялото се променя и мозъкът реагира с мистични преживявания – същите, към които са насочени усъвършенстваните йога дихателни техники.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031