Connect with us

Миш-маш

Мъка: България потъна в траур заради мусаката…

Публикувана

на

Възможно ли е инициативите за борба с глобалното затопляне да се отразят върху вкусовете на традиционните европейски рецепти?

След публикуването на анализите, които показаха, че вероятно ще се наложи да се простим с балончетата в бирата заради решението за ограничаване на въглеродните квоти и съответно – дефицитът на въглероден диоксид, ново изследване показа и че част от обичайно приготвяните ястия на Стария континент не са полезни за климата.

Балканската рецепта е поставена на челно място основно заради използването на голямо количество месо при приготвянето ѝ. Каймата като основна съставка на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за отглеждане на крави, чието месо ще се вложи в блюдото, което, от своя страна, вдига нивата на замърсяване в околната среда.

На отглеждането на едър рогат добитък се дължат 15% от парниковите газове в атмосферата, казват данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство.

Самото приготвяне на мусаката също не е сред най-щадящите ни действия в полза на планетата. Проучване на Good Food за BBC показва, че вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнява на 47 минути шофиране с автомобил.

Измежду вариантите на ястието на Балканите като „най-опасна за климата“ е посочена българската рецепта за мусака, понеже изисква най-много месо и се приготвя най-дълго. Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид, което е голямо число, като се има предвид колко големи са тавите с мусака у нас.

За разлика от българската, гръцката вегетарианска мусака не е толкова напред в класацията за вредни за природата ястия. Гръцката мусака отделя само 2450 грама въглероден диоксид при приготвянето си.

На второ място по критерия за въглероден отпечатък след мусаката е поставено фламандското говеждо задушено, виновно за 11 202 грама въглероден диоксид за порция, а на трето е германският гулаш, който за приготвянето на една порция отделя 8055 грама въглероден диоксид.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930