Connect with us

Здраве

Можете ли да се заразите с COVID-19 от храна, доставяна по домовете?

Публикувана

на

Докато 1/3 от човечеството е под карантина заради пандемията с COVID-19 и хората са принудени да ядат собствената си готварски шедьоври, продажбите на компаниите за доставка на храна се увеличават.

Както и другите коронавируси, и SARS-CoV-2 се предава предимно от човек на човек посредством респираторни капчици, които се изхвърлят от заразения човек при кашляне, кихане или говорене. Хората могат да се заразят и при близък контакт с болния или като докосват заразени повърхности, а след това – пипат лицето си, казват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. До момента не съществуват доказателства, според които SARS-CoV-2 – вирусът, който предизвиква COVID-19, да може да се предава чрез консумацията на храна. Съществува риск обаче вирусът да се задържи върху опаковката на продукта (като например пластмаса за до 72 часа), сочи изследване на New England Journal of Medicine. Що се отнася до картона, учените не са открили следи от вируса след 24 часа. На всички повърхности вирусът деградира бързо и намалява наполовина след 7 часа върху пластмаса и след 3 часа на картон.

COVID-19 не е болест, пренасяна от храна. Единственото, за което трябва да внимавате, както вече стана дума, е дали не е останал по повърхността на опаковката. Съществуват различни изследвания по темата и това на New England Journal of Medicine е само едно от тях. Световната здравна организация (СЗО) например твърди, че не е сигурно колко дълго вирусът се задържа на повърхностите, но на базата на поведението на други коронавируси, той може да остане там от няколко часа до няколко дни (макар че периодът варира в зависимост от условията и вида повърхност). Според друго проучване SARS-CoV-2 е останал по повърхността на круизния кораб Diamond Princess 17 дни.

По отношение на храната е важно да спазваме 4 важни стъпки: почисти, отдели, сготви и се успокой, казват от Министерството на земеделието на САЩ.

Когато се приберете у дома след пазар или приемете доставка на храна в дома си, Институтът за хранителна безопасност твърди, че първо трябва да поставите торбите на пода и незабавно да измиете ръцете си. Изхвърлете торбичките за еднократна употреба и отново дезинфекцирайте ръцете си.

Макар и експертите да твърдят, че не е наложително да дезинфекцираме опаковките на продуктите, ако се тревожите, че храната, която внасяте отвън, е замърсена, най-добре мийте или дезинфекцирайте ръцете си, преди да ядете нещата, които сте извадили от тези контейнери. Освен това миенето на ръцете преди ядене е нещо, което всички трябва да правим дори тогава, когато не сме в пандемия.

Миенето на свежи зеленчуци и плодове със сапун? Сапунът не трябва да се използва при миенето на храна. Той не е създаден за тази цел. Ако бъде погълнат, може да предизвика гадене, повръщане и диария.

Сегашните препоръки от научните експерти, включително Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), са следните: мийте свежите плодове и зеленчуци със студена вода.

Източник: IFLScience

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031