Connect with us

Миш-маш

„Маргарита“ – повече от едно женско име…..

Публикувана

на

Името Маргарита идва от наименованието на цветето маргаритка. Има и друга версия за произхода на името и тя е, че идва от гръцката дума „margaron“ и в превод означава „перла“.

От древни времена маргаритката се смята за мощен оракул в любовта. Всички като малки сме късали листенцата на маргаритката за да разберем дали човекът, в който сме влюбени, ни обича.

Цветето получило името „маргарита“ от древните елини.

Според една френска легенда принцеса Маргарита, съпруга на Емануел Филип Савойски и дъщеря на Франсиск Първи, получила от съпруга си в знак на любовта му като сватбен подарък кошница с маргарити, изработени от златни и скъпоценни камъни.

Друг крал, Луи IX, засвидетелства любовта и почитта си към съпругата си Маргьорит дьо Прованс, запечатвайки маргаритката редом до лилиите на Националния флаг.

Шекспир казва за цветето: „Нейното бяло одеяние символизира невинността.“  Също така и друг известен английски поет пише: “…розата царува само едно лято, а маргаритката вечно“. Любовта на англичаните към нежното цвете е родила умалителното му название Дейзи (Daisy‘s Day‘s eye), или иначе казано „окото на деня“, тъй като маргаритката е първата, която разтваря белите си листенца след изгрева на слънцето. По онова време онези рицари, които са се вричали във вечна любов, издълбавали върху щитовете си цъфнала маргаритка, която да ги пази, да им носи късмет и да им напомня за годениците, които ги очакват.

В християнските легенди маргаритката е наричана цвете на Богородица. Според тях един ден Божията майка получила блага вест от Архангел Гавраил. Тръгнала Богородица на дълъг път из планините на Юдея, за да уведоми своята братовчедка за вестта, и когато краката й докосвали земята, пониквали малки бели цветя. Така по целия път, който извървяла Дева Мария, се образувал цветен килим. Тези цветя били скромните бели маргаритки, венчелистчетата на които напомняли за славата на Бог, а златната среда за свещения горящ огън в сърцето на Мария.

Но освен любимо име…Маргарита е и един супер известен коктейл.

И до ден днешен е спорно кой е измислил името, но е много вероятно той да е измислен именно в страната на текилата – Мексико.

Според една от версиите, собственик на ресторант в Тихуана на име Карлос Херера (Carlos Herrera) измислил „Маргарита“ през 1938 г. Оказва се, че причината била придирчива танцьорка, която не можела да пие друг алкохол освен текила, при това не чиста. Затова барманът използвал за основа на новия коктейл характерния за страната текила шот и воала – коктейл „Маргарита“ се родил.

Според друга версия, дама на име Маргарита Сеймс (Margarita Sames) от далаското висше общество измислила напитката за група свои приятели по време на ваканцията им в Акапулко през 1948 г. Нейният приятел Томи Хилтън (Tommy Hilton) толкова го харесва, че решава да сложи новия коктейл в бар менюто на хотелската си верига Хилтън.

Интересното е, че до 1945 г. един от най-известните брандове текила Jose Cuervo вече рекламира коктейла с надслов: „Маргарита: повече от едно женско име.“ Този факт прибавя още една версия за създаването на тази коктейлна класика.

Независимо кой я е създал, днес класическата „Маргарита“ се приготвя с текила, трипъл сек и лимонов сок. Тя си има своя чаша с високо столче и заоблена форма, която задължително се украсява с резен лайм и сол по ръба.

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031