Connect with us

Звездни

Космическата родопчанка Валя Балканска на 80 (Видео)

Публикувана

на

Космическияг глас на България, родопската народна певица Валя Балканска, празнува 80-я си юбилей днес.  Уникалната й песен „Излел е Делю хайдутин“ е включена в Златната плоча на „Вояджър“ на американските космически апарати и обикаля Космоса. Нейни записи се пазят в Златния фонд на БНР. Копирано от

При първото си излизане на сцена се плаши и се връща обратно зад кулисите, но учителят й я хваща за ръка и излизат заедно на сцената.  На 18-годишна възраст, тайно от родителите си отива на прослушване и я взимат в ансамбъл „Родопа“. Така Валя става певица.

През 1988 г., след излъчването на американския филм „Космос“ по БНТ тя първо разбира, че песента в нейно изпълнение звучи във филма, а после и че се рее в космоса.  Как се случва ли? Песента е част от плоча с български народни песни, която селекторите на златната плоча случайно откриват в музикален магазин в Ню Йорк. Самата плоча е записана от Мартин Кенинг, който през 1965 г. чува Валя Балканска в Копривщица и решава, че трябва да запише песента. Макар и да е бил убеждаван, че друг трябва да я изпълни той решава, че ще звучи точно в нейно изпълнение. Песента е записана, а по-късно влиза в селекцията на две плочи с български народни песни. Когато се разбира, че българската песен е част от Златната плоча, която носи послание от цялата Земя, в България цари всенародна гордост. Има статии с гръмки заглавия, едно от които е „Само слънцето стои над България“.

Валя Младенова Балканска е родена под името Фейме Кестебекова на 8 януари 1942 г. в с. Арда, България. На 18-годишна възраст тя хвърля забрадката и казва, че е българка, затова и отива тайно на прослушване, а от дома си е изпратена не с благословия, а с клетва. Няма българин, който да не знае коя е тя и да не се гордее с великия й глас. Балканска е българска народна певица от Родопската фолклорна област, популярна най-вече със своето изпълнение на народната песен „Излел е Делю хайдутин“, което е включено в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.

Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 г., като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ − Смолян, където получава и новото си име. В репертоара и, освен „Излел е Делю хайдутин“, влизат още народни песни като „Шар планина“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“„Горо ле, горо зелена“.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31