Connect with us

Звездни

Коко Шанел: Има хора, които имат пари, има и богати хора…

Публикувана

на

Коко Шанел – иноваторка, скандалджийка, революционеркa… Чудото на XX век.  Модна икона за всички жени по света. Тя е тази, която разбива клишетата и вижданията за жената като личност. Коко казва сбогом на кринолините и многопластови рокли. Идва ред на късата пола, изчистената линия и нанизите от бели перли.

Днес светът на модата чества 140 години от рождението на първата звезда в модата през 20-и век. Габриел Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 г. в Сомюр, Франция.

Коко Шанел

Габриел („Коко“) Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 г. в Сомюр, малко градче в долината на река Лоара. Френска модна дизайнерка, направила истинска революция в модата….

Именно поради това сп. „Тайм“ я включи сред 100-те най-влиятелни личности на века.

 

Коко Шанел

През 1883 година се ражда момичето, което ще облече целия свят. То години наред ще крие истинската си история – произхода си, бащата, който я изоставя и праща в сиропиталище, преждевременно починалaта майка, произходът на прякора си. Вместо това ще създаде нова легенда – своята собствена.

Легендата се ражда, когато Габриел Шанел е на 12 години и попада в училището на един метох в Обазин, Франция.Романтичната чистота на аскетизма ще я направи строга, семпла, съсредоточена само върху най-необходимото, предимно върху черното и бялото. Навсякъде има религиозни предмети, украшения, пищна архитектура – оттук идва афинитетът към барока, златото и цветните камъни.

 

Коко Шанел

В младостта си шие през нощите, а през дните пее в кабаре. „Кой е виждал Коко на Трокадеро?“ е песента, с която е популярна сред войниците (те са основната й публика). От там идва й името, което днес целият свят знае и свързва с двете огледални, преплетени С-та – Коко. Запознанството с богатия и изтънчен Бой Капел слага началото на институцията, която ще промени жените по цял свят и ще създаде нова култура – модна къща „Шанел“.

Когато става на 18 години, напуска манастира и се настанява при местен шивач. Там започва връзка с английския плейбой Етиен Балсън и като хоби започва да крои шапки.
Те пък веднага привичат вниманието на елита в Париж, което дава на Коко известност и финансова независимост. Бъдещата империя „Шанел“ е създадена и въз основа на приетия за емблема костюм, пуснат на пазара през 1923 г., състоящ се от пола до коляното и елегантно стегнато сако и съчетан със златни копчета и голяма перлена огърлица. Коко популяризира и „малката черна рокля“, подходяща и за дневен, и за вечерен тоалет в зависимост от аксесоарите към нея. Самата тя управлява империята си от хотел „Риц“ в Париж, който в продължение на 30 години, дори и по време на нацистката окупация на Франция, е неин дом. Дизайнерката умира на 87-годишна възраст.

 

Коко Шанел

Нека почетем тази велика жена с едни от най-въздействащите ѝ и запомнящи се мисли:

„Жената трябва да бъде две неща: елегантна и зашеметяваща.“

„Ако си роден без крила, не им пречи да израснат.“

„Най-хубавите неща в животът са безплатни. Вторите най-добри неща са страшно скъпи.“

„За да бъдеш незаменим, трябва да бъдеш винаги различен“

„Не губи време да удряш по стена, надявайки се да се превърне във врата.“

„Има хора, които имат пари, има и богати хора.“

„Ако искате да имате това, което никога не сте имали, ще трябва да правите онова, което никога не сте правили.“

„Не знам защо жените искат всичко онова, което имат мъжете. Като едно от нещата, които жените имат, е мъжете.“

„Модата се мени, но стилът е вечен.“

„Не ме интересува какво мислите за мен. Аз изобщо не мисля за вас.“

„Никога няма втори шанс да направиш първо впечатление.“

„Жена, която не носи парфюм, няма бъдеще.“

„Възрастта за жените не е най-важното: може да е възхитителна на 20 години, очарователна на 40 и да остане неотразима до края на своите дни.“

„Колко много безпокойства изчезват, когато човек реши да бъде не нещо, а някой.“

„Простотата е ключът към истинската елегантност.“

„Най-доброто бижу за една жена е нейният мъж.“

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031