Connect with us

Здраве

Как да опазим кучето си от жегата?

Публикувана

на

Летните месеци може да са прекрасни за прекарване на хубаво време с кучетата ни, ако ходим заедно на море и косматото същество се забавлява да се гмурка във вълните или ако се разхождаме заедно вечер по някоя крайбрежна алея.

Жегите обаче не са толкова прекрасни – нито за хората, нито за кучетата. Ние се потим, а те не могат да правят дори и това и само лежат с изплезени езици. Не се учудвайте, ако кучето ви няма обичайния ищах за игра по време на летните горещини: все едно вие да искате да се впуснете в маратон, докато навън е 37 градуса.

Освен досадно, горещото време може да бъде и опасно. Кучетата прегряват относително лесно, във всеки случай много по-лесно от хората, и не могат сами да си вземат душ или да изпият някой рехидратиращ разтвор. Затова разчитат на нас да се погрижим да се почувства добре и да не пострадат в жегите.

Вижте някои съвети как да се грижим за най-добрия си приятел, когато термометърът удари 30 и нагоре:

Никога не оставяйте кучето само в колата

Дори за минута, дори на включен климатик!

В топъл ден температурите в автомобила могат много бързо да се повишат до опасни стойности. Ако навън е 29 градуса по Целзий, в колата тя може да достигне 38 в рамките на 10 минути. След 30 минути температурата може да се повиши до 48 градуса. Вследствие на това кучето ви може да получи необратими органни увреждания и да загуби живота си.

Съблюдавайте влажността

Ветеринарните лекари напомнят, че е важно да следим не само температурата, а и влажността, която също може да окаже влияние върху кучето.

Кучетата дишат тежко, с изплезени езици, за да изпаряват влагата от белите си дробове. Така горещината излиза извън организма им. Ако влажността в средата е прекалено висока, те няма да са способни да се охладят и температурата им може бързо да скочи до опасни нива.

Нормалната температура на кучетата варира между 38,3 и 39,2 градуса. Ако отчетете по-висока температура, е възможно кучето ви да получава топлинен удар.

Ограничете разходките в горещите дни

Внимавайте, когато излизате на разходка с кучето и играете заедно. Разхождайте се предимно рано сутрин и късно вечер и бъдете особено нащрек, ако кучето ви е с бели уши, тъй като тези кучета са по-податливи на рак на кожата.

Модерните породи (т.нар. брахефациални породи) като мопс и френски булдог и не толкова модерните пекинези и японски хинове, които са със сплескани муцуни, често имат дихателни проблеми и също трябва да са по-внимателни към жегите. Асфалтът може да изгори лапите на кучето ви, така че го разхождайте по-скоро по тревата (след като е защитено от кърлежи и бълхи, разбира се).

Винаги носете вода, за да не се дехидратира животното.

 

Не разчитайте на вентилатора

Животните реагират на жегите по различен начин от хората. Що се отнася до вентилаторите, за нас може и да е освежаващо да висим пред работещ вентилатор със затворени очи и да го оставим да ни духа в лицето, но това не върши никаква работа на кучето ви. То няма как да се охлади от духащия горещ въздух.

Осигурете достатъчно сянка и вода

Когато излизате, бъдете сигурни, че животните у дома са на сянка и имат достатъчно прясна вода. Ако жегите наистина са сериозни, може да сложите малко лед във водата. Ако се грижите за котка, сложете няколко купички с вода на различни места, за да има достъп да пие отвсякъде.

Дръпнете пердетата, щорите, затъмнете стаите, особено тези, в които влиза пряка слънчева светлина и тези, в които стоят животните.

 

Охладете кучето отвътре и отвън

Може да натъркате кучето с влажна кърпа, да напръскате челото му с вода или да го облечете с влажна дрешка. Ако любимецът ви не се стресира прекомерно от банята, може и да го вкарате под душа. Така ще се охлади бързо и ефективно.

Бъдете нащрек за симптоми на топлинен удар

Екстремно високите температури могат да доведат до топлинен удар при животните (и при хората). Наблюдавайте кучето за тежко или затруднено дишане, стъклен поглед, ускорен сърдечен ритъм, прекалена жажда, летаргия, треска, замаяност, липса на координация, залитане, обилно слюноотделяне, повръщане или загуба на съзнание.

Особено рискови са възрастните кучета, малките кученца, тези с наднормено тегло или други хронични сърдечни или респиратовни заболявания. Някои породи – боксерите, мопсовете, ши-тцутата и другите със сплескани муцуни, са по-затруднени в жегата.

Какво да правим, ако кучето получи топлинен удар

Ако забележите някой от горните симптоми, пренесете кучето в климатизирано помещение. Сложете студени кърпи на главата му, на гръдния кош и го намокрете. Дайте му да пие малки количества хладка вода или да ближе ледено кубче. И, разбира се, обадете се на ветеринарния му лекар.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031