Всеизвестно е, че Италия бе сред най-засегнатите държави по време на пандемията от коронавирус. Освен здравословно, тя бе ударена и икономически, заради отлива на туристи. Това се отрази и на региона Лацио (Latium), където се намира и вечният град Рим. Макар и той да си остава все толкова желана туристическа дестинация, местната власт трябваше да измисли нови начини, чрез които отново да възроди икономиката на региона.

Рим със своите емблематични и романтични локации като Фонтана ди Треви, Колизеума и Портокаловата градина от години е топ дестинация за сватби.

Пандемията с всичките ѝ ограничения обаче доведе до значителен спад на броя на сватбите в италианската столица и сега Вечният град иска да си върне романтичната слава със специална кампания, наречена „От Лацио с любов“.

Лацио е регионът, в който се намира Рим, а всяка двойка, която избере столичния регион за големия си ден, ще получи 2000 евро за възстановяване на част от разходите си.

Условието е бракът да се сключи до 31 декември 2022 г. включително, като няма ограничение дали младоженците са италианци или чужденци. Достатъчно е да представят пет касови бележки, които могат да са за разходи като сватбен фотограф. сватбена торта, кетъринг или рокля и костюм.

В същото време, според всекидневника „Гардиън“, 9000 двойки в региона са стигнали до олтара от началото на кризата през 2020 г. до този момент (само през 2019-а броят им достигнал 15 хиляди). Впрочем, Италия е сред най-желаните дестинации за сключване на брак и сред холивудските звезди. Такъв пример са Том Круз и Кейти Холмс и пищната им венчавка преди 16 години.

В програмата е предвиден бюджет от 10 милиона евро – или 5000 сватби. Крайният срок за представяне на касовите бележки е 31 януари 2023 г. или докато средствата по програмата бъдат изчерпани.

По данни на италианските власти, цитирани от „Форбс“, от началото на пандемията (близо две години) едва 9000 двойки са се оженили в Рим, докато само за 2019 г. броят им е бил над 15 000.

art-twig.bg