Connect with us

БулевАРТ

Историята на Сватбения марш (Видео)

Публикувана

на

Сватбеният марш“ е част от увертюрата „Сън в лятна нощ“, годината на създаването на марша е 1842, а на днешната дата 25 януари 1858 година той е изпълнен за първи път в Лондон.
Наистина в цяла Европа (и не само) той е част от най-прекрасната церемония за всеки човек – моментът, в който младоженците се вричат в любов и вярност един към друг.

Ако скоро сте ходили на сватба или сте гледали някои романтичен филм, сигурно знаете, че булката върви към любимия си под звуците на т.нар. „Сватбен марш” на Менделсон.

Едва ли обаче знаете за историята на химна на любовта.

Комедията на Шекспир „Сън в лятна нощ“ (1595 г.) става основа за много и различни произведения на изкуството. Вероятно най-популярна е музиката на Менделсон, още повече, че прочутият Сватбен марш е част именно от това произведение.

В краткия си, едва 38-годишен живот, Менделсон два пъти пише музика върху пиесата на Шекспир. През 1826 г., когато е само на 17 години, той създава само концертна увертюра, а през 1842 г. пише музика върху цялата пиеса. „Сън в лятна нощ“ на Менделсон се състои от 14 „парчета“, казано на съвременен език, и Сватбеният марш е едно от тях.

За първи път като сватбен марш, произведението на Менделсон е използвано по време на венчаването на Дороти Карю и Том Дениъл в църквата „Св. Петър” в малкото югозападно британско градче Тивъртън на 2 юни 1847 г.

След 15 години е събитието, което става съдбоносно за този марш, на 25 януари 1858 г. на сватбата на пруския крал (крон принц) Фридрих Вилхелм IV и английската принцеса Виктория Аделгейд, голямата дъщеря на кралица Виктория. Принцесата лично избрала два марша.Под звуците на един от тях  повели седемнадесетгодишната принцеса към олтара. И това бил „Сватбеният хор“ от операта на  Вагнер „ЛоенгринОт църквата младото семейство излязло под звуците на мелодията от „Сън в лятна нощ“

От този ден маршът на Менделсон станал най-популярния сватбен марш

Традиционен за сватби маршът на Менделсон ставз за някои страни, вкл за България. Докато в накои западни страни не го приели. В Западна Европа и САЩ се изпълнява „Сватбен хор“ от операта „Лоенгрин“ на Рихард Вагнер.

Между другото, органът, на който Менделсон е изнасял много концерти, изпълнявайки включително и Сватбения марш, се намира в църквата Св. Анна в Тотнъм, Лондон.

 

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031