Connect with us

БулевАРТ

Истинската Мата Хари…

Публикувана

на

На днешната дата в далечната 1905 година в Стокхолм се ражда Грета Гарбо. Тя се нарежда сред най-големите звезди от периода на нямото кино и последвалия го златен период.

През 1924 г. едно шведско момиче на 19 години пристига в Америка със своя любим. Грета Гарбо и Моше Стилер са успешни актриса и режисьор в родната Швеция, но идват да търсят шанса си в Холивуд. Грета е стеснителна, леко пълна, с огромни крака. Но дори Луи Б. Майер вижда онова, което след години ще плени света, и я наема в студиото си – MGM. Така се ражда звездата на една от легендите на киното – Грета Лувиса Густафсон или просто Грета Гарбо.

 

Конвейерът не прощава и на нея – диети, пластични намеси, без кадри в цял ръст, подходящ оператор, който да покаже само хубава й страна. Но най-голяма роля в създаването на Грета Гарбо имат пиарите на MGM. Едва ли има друга актриса, чийто път да е до такава степен определян от машината на рекламата. Тя иска да играе. Нищо друго. Иска да въздейства, да се пробва в големите роли, които десетилетия преди нея играе Сара Бернар. Но всичко това си има цена. Отделът по реклама на филмовото студио бълва клюки за нея непрестанно – с кой актьор ходи, какво прави, всичко. Това се отразява благоприятно на предстоящия филм. И малко по малко я смазва.

Не можем да опишем Грета Гарбо. Може би никой не може. Тук говорим за жена, която всеки приема по своя начин. Винаги можем да я вкараме в рамки като ослепително красива, нежна, съблазнителна, сексапилна, с разкошни сини очи, дълбок глас, но същинското е различно за всеки един от нас. Не можеш да го разбереш, ако не си запознати с историята й.

С първите години в бедния стокхолмски квартал, с истерична майка и баща пияница, със самотата й, с любовта й към Моше и раздялата с него, с копнежа за безвъзвратно отнетото лично пространство. В множеството афери с мъже и с жени, в перфекционизма, който никой от нас не може да постигне. Грета Гарбо е океан, който можеш да опознаеш само ако се гмурнеш в него. Ако разбереш историята зад целулоидните снимки, продукт на Системата на звездата.

Тя е на 5-то място в списъка на 100-те най-добри актьори за всички времена според Американския филмов институт. През 1955 г. Гарбо получава почетен Оскар за цялостната си кариера и незабравимите си роли.

Прекарва последните си години сама и никога не се омъжва. Не обича да коментира личния си свят, затова и за любовните й авантюри не може да се пише категорично. Но и самата Гарбо сякаш никога не допуска истински любовта до сърцето си. Умело използва студената си красота и в отношенията с мъжете, и в тези с жените, за да остави зад гърба си многобройни авантюри. Повечето от тях се превръщат в легенди, а истината остава скрита някъде между редовете на писмата й.

art-twig.bg подбра няколко прекрасни мисли на талантливата актриса.

1. „Животът би бил толкова прекрасен, ако знаехме какво да правим с него.“

2. „Всеки, който се усмихва постоянно, крие издръжливост, която е почти плашеща.“

3. „В нашия свят няма място за голямата любов и за да я изпита човек трябва да заплати с живота си.

4. „За да покажеш достойнствата си се иска много повече ум, отколкото за да прикриеш недостатъците си.“

5. „Не трябва да се омъжваш, за да имаш добър партньор и приятел в живота.“

6. „Не си се представям в ролята на съпруга – ужасна дума.“

7. „Никога не съм казвала „Искам да бъда сама“. Казвала съм само „Искам да ме оставят на спокойствие“, което не е едно и също нещо.“

8. „Няма никой, който да ме иска – не мога да готвя.“

9. „Изглежда има закон, който урежда всички наши действия, така че аз никога не правя планове.“

10. „Аз вярвах, че съм надарена с особени сили. Опитвах се да намеря обяснение и за хладното си отношение към киното, и към заобикалящите ме мъже и жени. Намирам, че причината за това е, че цял живот съм действала въз основа на реалистични преценки.“

11. „Иска ми се да бях свръхестествено силна, за да мога да оправям всичко, което не е наред.“

12. „Има много неща в сърцето, които не можеш да споделиш с друг човек. Те са твои лични радости и скърби, които никога не можеш да изкажеш. Когато ги кажеш, губиш част от себе си.“

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031