Connect with us

Лайфстайл

ЧРД на най-желаната валута…

Публикувана

на

На 1 април 1778 г. Оливър Полок, бизнесмен от Ню Орлиънс, е измислил знака за обозначаване на американския долар. Като национална валута на Съединените щати, тя бива одобрена по-късно – през 1785 година.

Полок взема за образец знака на испанската песета. В знака от песета двете линии над буквата S символизират Херкулесовите стълбове, върху които почива националният герб на Испания. Двете колони, оплетени с панделка, символизират края на земята, а надписът на лентата гласи: „nеc plus ultra“ – „няма място за още“ …

Има друга версия, според която буквата S се извлича от множествените крайности в думите „долар“ или „песо“. На испански това изглежда така: 1 dolar – 2 dolares и 1 peso – 2 pesos, оттук и символът „S“.

Има и предположение, че символът за долар идва от малка цифричка 8, която се поставяла на испанските песос, равни на 8 реала, и са добавени две вертикални линии, за да се избегне объркване.

Има много интерпретации и асоциации: някой вижда латинска буква S, прикованa за стабилност с удивителни знаци, някой дешифрира знака като „продажба“ – „продажба“ и така нататък.

Но американците са уверени, че знакът за долар е формиран като комбинация от първите букви на името на държавата U и S (САЩ), насложени един върху друг, в които долната част на буквата U постепенно изчезва.

Минават години и американците, за да спестят време, когато пишат, започват да пресичат знака за долар само с едно тире, а днес всички разпознават добре разпространения знак за долар.

Любопитни, но безполезни факти:

Всички долари, издадени след 1861 година, и до днес са законно разплащателно средство.

От 1971 година доларът не се обезпечава със златно покритие.

Всеки ден в САЩ се пускат около 35 млн. нови банкноти на стойност около 635 млн. долара. 95% от тях отиват за покриване на износени стари банкноти.

Римските цифри MDCCLXXVI на доларовите банкноти не са таен шифър, а показват годината 1776 (провъзгласяването на Декларацията за независимост).

Латинските фрази на банкнотите “Е pluribus unum” (“От многото – единствен”), “Annuit Coeptis” (“Той одобрява делата ни”) и “Nоvus Ordo Seclorum” (“Новият световен ред”), също не са натоварени с онази загадъчност и масонска символика, която любителите на конспиративни теории им приписват. На места дори грешно се цитира римският оратор Цицерон като автор на девиза “E pluribus unum”. Уви, трите фрази са заимствани от “Енеида” на Вергилий, а изписването им на доларовите банкноти (и на държавния печат на САЩ) цели да покаже, че САЩ се стремят към наследяване на традициите на древен Рим и символизира настъпването на “американската ера”.

За да се скъса доларова банкнота трябва да я сгънете и разтворите средно 4 000 пъти.
Банкнотите с номинал 1 долар се изхабяват средно за около 22 месеца. Стодоларовите банкноти остават в обръщение около 60 месеца.

До половината от отпечатаните в САЩ долари са в обръщение извън страната.
Банкнотите, които се намират в обръщение в брой по целия свят са на стойност малко по-малко от 1 трилион.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2022
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031