Connect with us

Звездни

Христо Шопов на 59: Ако не бях човек, щях да съм хищник. Например вълк…

Публикувана

на

На днешната дата е роден актьорът Христо Шопов.  Малко повече от 25 години актьорска кариера, повече от 70 филма само до момента. И всичко това, без дори да споменаваме театралните постановки и работата му в други културни сфери.

Успехът на един актьор категорично не е плод единствено на талант и късмет. Нужни са смелост, борбен дух, търпение, саможертва, проява на характер пред несгодите и, естествено, постоянство.

Христо Шопов

Той е роден на 4 януари 1964 г. в София. Принадлежи към семейство, в което поколения наред е градена истинска династия от актьори. Баща му е дълбоко уважавания и известен български актьор Наум Шопов, изиграл главната роля в голям брой филми и театрални творби. Майка му, Невена Симеонова, както и сестра му Лиза Шопова, също са актриси. Дядо му е основател на театъра в Стара Загора, а баба му, Мара, е забележителна актриса. Съпругата на Христо, Мариана Станишева, освен че е актриса, е и кастинг директор.

В култовия филм „Вчера” , чрез смела и оригинална игра, Христо обезсмъртява младежа Иван, храбър и благороден ученик-бунтар, един от онези герои, които оставят следа в българската кинематография.

Христо Шопов със семейството си

От този момент нататък, Христо се превръща в един от най-известните актьори в България и има късмета да бъде главно действащо лице във филми като „Маргарит и Маргарита” , „Индиански игри” , „Любовното лято на един льохман” , „Очите плачат различно” и други.По-голямата част от тях жънат голям успех и, отличени с награди, остават като незабравими творби в българската киноистория. По това време Христо Шопов продължава да затвърждава солидната си подготовка като актьор, благодарение на усърдна работа в театъра. Сред тях са „Скок в леглото” (1992) или „Контракт” (1992), където партнира с баща си на сцената.

Христо Шопов

Режисьорът Мел Гибсън го избира да превъплъти Пилат Понтийски в изключително известния филм „Страстите Христови” . От този момент насетне от известен актьор с лице, познато главно на българско и европейско ниво, Христо се превръща в признат в целия свят актьор. В „Страстите Христови” той представя майсторска игра, въплъщавайки се в римския префект, принуден да осъди Иисус. Доказателство за тази уникална интерпретация е наградата за най-добър актьор от Филмовия фестивал в Иркутск през 2004 година, присъдена му именно заради превъплъщението в ролята на Пилат.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031