Connect with us

На път

Хотелът, в който стаите се почистват сами… без камериерки

Публикувана

на

Ако отседнете в току-що отворилия хотел Ottilia в Копенхаген, може да получите стая, която се дезинфекцира напълно сама всяка сутрин, без камериерките да си помръдват пръстта.

Хотелът си партнира с датската компания ACT.Global и използва нейната технология за почистване ACT CleanCoat, която е прозрачна, без миризма и се активизира от слънчевата светлина. Основната й съставка титанов диоксид може да бъде открита и в слънцезащитните кремове.

 

Тестовете, проведени от различни организации, като датския Национален център за изследване на работната среда, показват, че антибактериалният спрей убива най-различни микроби – от тези, които причиняват грип и салмонела, до мухъл и алергени. Той покрива стаята като невидима изолация в продължение на до една година и може да прочиства въздуха, премахвайки замърсители, като цигарен дим и други миризми.

 

„Тестваме тази система от две години,” казва Карим Нилсен, главен изпълнителен директор на Brockner Hotels – компанията майка на Ottilia. Той сравнява невидимата технология за покритие с Teflon и първо я изпробва в намиращия се наблизо хотел Herman K. Сега двата хотела са първите в света, които я използват, за да се почистват сами.

“Това, което наистина ни привлече в тази технологияь е, че тя наистина ще улесни живота на нашите служители,” казва Нилсен. Камериерките не трябва да използват химически почистващи препарати или да дишат техните изпарения. Те могат да пуснат прахосмукачка, да дадат спалното бельо на химическо чистене и да избършат различните повърхности в стаите. CleanCoat ще свърши всичко останало. Гостите също имат полза – техните стаи се почистват по-бързо, без да се използват химикали, които могат да предизвикат алергични реакции.

Според Нилсен, покритието на всяка стая с CleanCoat струва 2 500 долара.

“Технологията е скъпа, но пък намаляваме труда с 50%. Това улеснява значително деня на нашите служители и намалява потреблението ни на вода”, казва той. Допълнителна полза е намаляването на разходите за поддръжка. “Тъй като вече не използваме химикали за почистването, не разливаме белина на мокетите.”

Хотелът със 155 стаи, който заема два бивши склада на пивоварната Carlsberg, е пример за ожесточената конкуренция между хотелиерите в града.

Кръглите прозорци на Ottilia, с вградени пространства за четене, напомнят на бирени капачки, а местоположението в набиращия популярност район Carlsberg City изпраща посетителите в един от най-динамичните нови райони на Копенхаген.

“Хотелите в Копенхаген бяха много скучни допреди пет години,” казва Нилсен пред Bloomberg. “Големите вериги, като Scandic и Hilton, винаги придобиваха големите имоти, когато бъдат обявени за продажба, така че пазарът в момента се движи от скритите бижута. Това оставя иновациите на по-малките хотели,” обяснява той. Гай Лангфорд, вицепредседател и ръководител на щатския екип по транспорта и хотелския бизнес в Deloitte, не е толкова убеден, че това е следващата голяма иновация, която ще превземе хотелите.

“Устойчивостта е нещо, което е наистина приоритет на големите марки в момента, но е важно да се концентрираме върху мерките, чиито мащаби лесно могат да бъдат увеличени,” обяснява той, посочвайки като пример често срещаните, но въздействащи инициативи, като подменянето на пластмасовите сламки с хартиени. Ръстът може да се превърне в проблем с CleanCoat. Нилсен трябва да извади всички мебели от една хотелската стая, за да напръска с CleanCoat – нещо, което се случва единствено по време на ремонти, а формулата трябва да бъде прилагана отново всяка година. Когато става въпрос за здравословни лайфстайл тенденции, според Лангфорд, иновациите се приемат най-лесно, когато помагат на пътуващите да поддържат съществуващите си навици, докато са на път.

“Това е нещо, което стои зад популярните нови удобства, като осветление по поръчка, по-здравословни менюта, пречистватели на въздуха и т.н..” Ако CleanseBot обаче е някаква индикация, потребителите са готови да приемат всичко, което гарантира чист и здравословен престой в хотела. Новото устройство, което е приблизително с размерите на шайба за хокей, представлява миниатюрен робот, който убива бактерията Ешерихия коли по най-мръсните повърхности в хотелската ви стая.

twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031