Connect with us

Афиш

Холи – феерия и радост от цветовете на пролетта

Публикувана

на

Холи е древен индийски празник, свързан с настъпването на пролетта. Днес  хората отправят „хола“ или молитва към всевишния за добра реколта и изобилен сезон. Чрез разнообразието от цветове се приветства пролетта, утвърждава се победата на доброто, вярата, предаността и любовта, напомняща тази между Рада и Кришна. 

Холи

 

Според традициите по улиците на градовете в Индия да излизат милиони хора – както местни, така и туристи, които празнуват и се забавляват на пролетния фестивал на цветовете, известен и като Пхагвах.

Холи е фестивал на братството, който ще Ви освободи от оковите на обществените норми. Облечени изцяло в бяло, без значение от каста, класа или пол, хора от цял свят се обединяват в едно под дъжд от багри. Накрая всички си разменят добри пожелания, сладки и подаръци. Организират се шествия с украсени слонове и камили, както и сборове, на които се танцува в ритъма на барабани и се пеят типични за фестивала песни.

Те обикалят по улиците с изрисувани лица и хвърлят в лицата на околните прахообразни бои, оцветяващи всичко в цветовете на дъгата. По този начин местните вярват, че се очистват от злото и дават в себе си място за щастието, хармонията, доброто и любовта между хората.

 

Самото използване на боите идва още от легендите за Кришна и неговата любима Радха. Според тях майката на Кришна сменила синия цвят на кожата на сина си с боя, за да бъде също толкова светла като тази на неговата любима. Самото значение на празника Холи търпи промени през вековете. В началото той е представлявал ритуал, правен от омъжените жени за щастието и благосъстоянието на техните семейства и пълната Луна. През времето обаче той се превръща в голяма фиеста на цветовете, символизираща пречистването на духа и приемането на добротата и щастието в сърцето на човек.

Холи

Празненствата започват още от вечерта преди Холи с открит огън, наречен „холика“. Той се пали и хората танцуват и пеят около пламъците, които символично изгарят греховете на празнуващите. Някои покриват телата си с пепелта, за да се пречистят.

Същинският празник обаче започва на сутринта, когато масово хората излизат по улиците, съпроводени от музика, песни и танци.

На Холи в индийското общество временно падат всички касти и хората стават равни независимо от произхода си. Основното обаче остава замерянето с разноцветни бои. Различните цветове на всяка пудра имат свое специфично значение. Червеното обозначава любовта и плодовитостта, жълтото е цветът на куркумата, синьото е цветът на бог Кришна ,а зеленото символизира новото начало. В днешно време Холи е популярен не само в Индия, но и в Европа и Америка. През 2014 г. се проведе за първи път и в България, за да ни напомни, че трябва да се освободим от грешките от миналото, да простим на тези, които са ни наранили, и да посрещнем новото начало. Междувременно всяка година Индия посреща стотици хиляди туристи само за празника.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930