Connect with us

Звездни

„Години любов“ – 80 години от рождението на Стефан Данаилов

Публикувана

на

Известни артисти и певци се включват в спектакъла  по случай рождението на Стефан Данаилов. Актьорите Асен Блатечки, Иван Юруков, Павел Иванов и певицата Кристина Димитрова са сред участниците в събитието.

Спектакълът „Години любов“ в Народния театър „Иван Вазов“ е кулминация на честването 80 години от рождението на Стефан Данаилов. Входът е с покани и билети. Цената е символична, а идеята е набраните от представлението средства да бъдат дарени на Дома за ветерани от сферата на културата, за който приживе се е грижил и самият Данаилов.

Студенти и приятели на Мастера ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от „Златен фонд“ на БНР.Същата вечер ще бъде връчена от вицепрезидента Илияна Йотова поредната „Стипендия на Ламбо“ със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто създател е самият Стефан Данаилов.

Роден е на 9 декември 1942 в София. Като малък мечтае да стане моряк. Майка му Евдокия е от Ловеч, а баща му Хараламби Данаилов от Родопите, с. Райково, има сестра Росица и син Владимир от актрисата Ирен Кривошиева, както и доведен син – Росен Цанков, от брака си с Мария Данаилова, голямата любов в живота на Ламбо.

Участвал е в над 80 филма и постановки, печели множество награди. Преподава и актьорско майсторство в НАТФИЗ.

Изказванията му и цитатите от филмите с негово участие са стотици, но ние ще ти припомним само някои от тях. За да ти върнем усмивката, на която той толкова много държеше.

„На доктор всичко се показва, а на съпруг нищо не се казва. И на инструктор не се отказва“ – „Дами канят“ (1980 г.)

„Ау, ти знаеш ли, че имаш страшни очи“
филма „Дами канят“ (1980 г.)

„Вземи ме, лодкарю, на твоята ладия лека“
„Дами канят“ (1980 г.)

„Не забравям, че доверието е най-непостоянният капитал, който човек може да е трупал с десетилетия, а после само с един жест да го срине за дълго време“
Пред в. „24 часа“

„Общо взето генералите винаги са се съобразявали с майорите. Това е стара практика и историята го доказва. Капитаните и майорите са доста опасни.
Пред bТВ в предаването „Тази сутрин“

„Животът ми не мина в преследване на цели. Аз съм артист и умея да давам, затова и получавам.“

„Обръщам се и на витрината се залепили трудови гражданки, а на вратата малки патриотчета стоят и ме зяпат. В следващия момент чувам как децата викат: „Бате, Серго! Гледай, мамо, той е! Той е!“, а аз все едно цял живот това съм чакал и високо им отвръщам: “Ми аз съм бе!”. Това са върховни изживявания и радостни мигове, които никой и по никакъв начин не може да ми отнеме.“

Театър ще носи името на големия Стефан Данаилов. Обещанието за това даде най-известният и най-успешен продуцент в момента Кирил Кирилов.

„За 80-ата годишнина от рождението на Стефан Данаилов, който е наш учител, ще направим театър на негово име. Това е мое лично обещание към него, когато още беше жив, такова беше последното му желание и аз ще го направя!“, заяви той пред столичен ежедневник.

Кирилов вече работи по проекта за частна трупа на името на Мастера. Идеята се родила малко преди кончината на великия актьор.

„Стефан Данаилов мечтаеше за такова нещо, но нямаше възможността да го реализира, защото земният му път приключи. Двамата с колегата Павел Иванов вече сме намерили помещение за театъра – сградата ще е на ул. „Г. С. Раковски“, а местата са 450. Проектът ще се реализира с личните ни частни инвестиции, както и с помощта на фондове. В момента сключваме договори и с различни капиталовложители, а търсим и още такива“, разказа Кирилов.

Той обясни, че в театъра ще участват освен учениците на Ламбо от всички випуски и такива, които са любими на българите и искат да играят на сцената различни и интересни текстове.

„Още докато беше жив, Стефан Данаилов разказваше какви пиеси си мечтае да се осъществят на тази сцена, тъй като обичаше учениците като свои деца и искаше те да продължават да са така обединени, както докато са били негови студенти. Името на театъра ще е като жест към него, благодарност за това, което е направил за всички ни“, каза още Кирилов.

„Когато завърших в класа на Стефан Данаилов, той ми помогна изключително много. В Народния театър не попадат случайни хора, а той гарантира за мен. Вратите бързо ми се отвориха след гаранцията, която даде за мен, застъпи се. А това, че той помагаше на младите, говори много за мащаба му като личност. Съветите, които съм получавал, са много, няма как да ги забравя. Помня един от най-важните – да не се взимам никога много насериозно и да не влизам в излишни критики към себе си и хората, които ме заобикалят. Тези неща ти губят време, което може да се използва за работа, казваше Мастера. И друго, което ми беше важно за работата – посъветва ме да приемам бързо нови ангажименти, защото по този начин трупам опит“, споделя Павел Иванов – актьорът, когото наричат младия Стефан Данаилон.

„Да ме сравняват с него е изключително приятно, но няма как да се роди втори Ламбо. Освен че беше велик, той допринесе животът на хората в културата и други сфери да бъде по-добър. Пътят му промени съдбите на стотици хиляди българи“, сподели още Иванов.

art-twig.bg

 

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031