Connect with us

Моето място

Фиордите в Норвегия – любов от пръв поглед (Галерия)

Публикувана

на

По време на ледниковия период дълбоките долини и тесни заливи, пълни с океанска вода, създават онези природни чудеса, които в съвременния свят познаваме като фиорди.

Въпреки че има много фиорди по целия свят, тези, които красят норвежката брегова линия, са най-популярни заради тяхната изумителна красота.

Стотици круизни кораби носят туристите към Норвегия всяка година, за да видят тези прекрасни заливи. Планините и селата около норвежките фиорди също предлагат много невероятни гледки и приключения.

От безбройните фиорди, които изплитат дантелата на норвежкото крайбрежие, Хардангер – Градинският фиорд – е по общо мнение един от най-красивите. Терасирани овощни градини покриват неговите плодородни брегове, тъй като той навлиза 181 км навътре в сушата.

Особено прославен като дестинация по време на цъфтенето на ябълките и черешите, той се преобразява във вълнист килим от розови и бели цветчета през късната пролет, когато туристи се тълпят тук на ежегодното поклонение. Идеалната изходна база за разглеждане на този изключителен кът на Западна Норвегия е разположеният в подножието на стръмните брегове на Хардангерфьор малък хотел „Утне“, приемащ гости от цял свят от 1722 г.

Хардангерфьор, Утне, Норвегия

Най-старата в Норвегия странноприемница е управлявана от една и съща фамилия пет поколения наред, преди да бъде купена от културна фондация през 1996 г., което гарантира, че нейните красиви исторически мебели и драперии (да не говорим за гостоприемството и чара) ще си останат непокътнати и в бъдеще. Винаги дружелюбните съдържатели на странноприемницата я поддържат уютна, спретната и приятна. Традиционният норвежки интериор от оцветено дърво и произведения на декоративното изкуство е прост, лек фон за фамилните старини и снимки и картини, оставяни от художници, които са се влюбили в това място от края на ХІХ в.

Вижте  и някои от най-популярните фиорди на Норвегия:

Nordfjord

Разположен в западната част на Норвегия, Nordfjord е перфектното съчетание на невероятна природа, исторически забележителности и широка гама забавления.

Без значение какъв е сезонът, Nordfjord предлага изобилие от дейности, като например наемането на лодка, с която да разгледате самия фиорд и да се насладите на внушаващата му благоговение красота.

Освен това туристите могат да избират между риболов, скоростно гребане, водни ски, рафтинг и кану-каяк. През зимата пък могат да карат ски по пистите и ледниците.

Околните острови, планини и гори могат да бъдат изследвани чрез живописни пешеходни турове, които ще ви преведат покрай красиви водопади, руините на древни манастири и най-високия връх на Норвегия – Скалата.

Nordfjord също така предлага разходки до ледник, където посетителите могат да видят невероятни ледени образувания.

Hardangerfjord

Като третия по големина фиорд в света, Hardangerfjord е изключително популярен, а регионът, в който се намира, се нарича „Градината на Норвегия“ заради неговите колоритни овощни дървета и градини.

Много туристи избират да посетят района през май, за да видят цъфтежа на ябълки, сливи, череши и круши.

В допълнение към разходките с каяк и лодка около великолепния фиорд, посетителите могат да изследват околностите по пешеходни и колоездачни пътеки, за да се насладят на природни чудеса като най-зрелищния водопад в Норвегия – Vøringsfossen.

Други пък държат да видят образувания като масивния ледник Folgefonna и огромната скала Trolltunga.

 

Lysefjord

Въпреки че е с по-малки размери от много други фиорди в Норвегия, Lysefjorden привлича около 300 000 посетители годишно. Това, което прави този фиорд толкова специален, е Preikestolen или Pulpit Rock.

Кацнал на върха на широко, плоско плато, Pulpit Rock дарява посетителите си с прилив на адреналин, когато погледнат фиорда от близо 600 метра височина.

Kjerag Mountain е друго място в района, което дава невероятни възможности на фотографите, катерачите и любителите на екстремните спортове.

Районът на Lysefjorden също предлага няколко интересни исторически обекти като праисторическите скални изсичания в Solbakk, които датират от 500 г. пр.н.е.

В Ryfylke пък посетителите могат да посетят възстановено праисторическо селище.

Sognefjord

Като най-големия фиорд в Норвегия, Sognefjord също предлага огромно забавление и невероятни приключения.

Популярните възможности за разглеждане на забележителности тук са древна църква, селище на викингите, невероятни пещери и долината Aurlandsdalen, която често е наричана Grand Canyon на Норвегия заради огромната си красота и девствено многоразнообразие.

Посетители тук могат да избират от широка гама вълнуващи приключения, като например изкачване по най-стръмната жп линия в света – Flåm Railway.

Geirangerfjord

Със своята забележителна природа, дълбоките сини води и величествени планини, не е чудно, че Geirangerfjord е сред най-посещаваните норвежки фиорди.

Задължително трябва да видите удивителната му красота и неговите известни водопади, наречени Седемте сестри, които се потапят директно във фиорда.

Вълнуващите възможности изобилстват – туристите могат да карат ски, да отидат на риболов, да се качат на кану, да практикуват рафтинг, както и да обиколят пешеходните пътеки, които осигуряват някои от най-драматичните гледки в Норвегия.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031