Connect with us

Звездни

Ексцентричната Сара Бернар спала 15 години в абаносов ковчег

Публикувана

на

Животът на Сара Бернар започва на сцената и тя не слиза от нея до своя край. Ексцентрична, самонадеяна, бляскава – това са само част от думите, с които може да опишем легендарната актриса. Родена е на днешната дата в далечната 1844година в Париж. 

Със златния си глас, който запленява, и магнетично излъчване, което те вдъхновява, Бернар не случайно става муза на редица творци катоМонтескьо, Гюстав Доре, Алфонс Муха, Жан Кокто, Оскар Уайлд и още много други.

Истинското име на Сара Бернар е Росин (Росина).  „Божествената Сара“ е преди всичко позната като велика, може би най-великата драматична актриса. И може би заради това, макар че се качва на сцената през 1862 г., вече 56-годишна, Холивуд поисква от нея да направи филмовия си дебют. „Дуелът на Хамлет“ (1900 г.) е с продължителност едва 2 минути. Филмът, както и останалите 8 ленти, в които Сара участва (в ролята на Хамлет естествено!), е ням, макар че прожекцията му е съпътствана от звукови ефекти, записани на Едисоновия фонограф. Освен това участва и в два биографични филма за себе си, последният „Сара Бернар на Бел Ил“ представя един ден от всекидневието й.

В своята парижка квартира и в имение на остров Бел-Ил държала екзотичен зверилник, в който покрай котките и кучетата по различно време живели гепард, маймуни, хамелеони, папагали и крокодили. Разказват, че един неин питомец умрял, препил с шампанско, друг трябвало да застрелят, защото изял кучето.

С възрастта тя престанала да забелязва, че изглежда смешно. Мадам Бернар ходела да лови скариди в дълга рокля, копринени чорапи и обувки на високи токове. Нямайки доверие на банките, пазела парите си в стара чанта, която веднъж се скъсала на публично място. За любовници си избирала юноши, без да се смущава, че може да им бъде баба. Така се появил красивият холандец Лу Телеген, пробвал много професии преди да стане актьор. Той бил дяволски красив, Роден го използвал за модел, но когато си отворел устата… Обаче както винаги, когато се влюбвала, Сара била сляпа. Тя го глезела и ревнувала. Три години Телеген бил неин партньор на сцената и в живота. През 1912 те заедно се снимали даже в ням филм.

Изобщо Сара Бернар е ексцентричка, която обича да преувеличава фактите от живота си. Александър Дюма син я нарича „непоправима лъжкиня“. Макар че е кръстена на 12-годишна възраст като католичка, обявила се по-късно за атеистка.

Артистичната й кариера

започва през 1862 г. като курсистка в школата на „Комеди франсез“. Паралелно започват и скандалите в живота й. Само две години по-късно тя се озовава в Белгия, където става любовница на белгийския благородник Шарл-Жозеф Южен Анпи Жорж Ламорал, син на принца на династията Лин, и ражда сина си Морис. Кариерата й не е особено успешна и тя става куртизанка. По това време се появява нейният прочут ковчег, в който Сара спи, като твърди, че това й помага да разбере трагичните си роли. Истинските й успехи на сцената са след 1870 г. в Париж и по-късно в Ню Йорк. Сред близките на Сара Бернар са Гюстав Доре, Виктор Юго, Алфонс Муха, който я рисува като модел в прочутите си картини, а също така Никола Тесла.

Единственият й брак

През 1882 г. сключва единствения си брак с гърка Амброаз Аристидис Дамала, чието артистично име е Жак Дамала, който почива на 34-годишна възраст. Дамала е морфинист и се смята, че по време на брака им Сара има връзки с Уелския принц (бъдещия крал Едуард VII, който по-късно абдикира от престола заради брака си с разведената американка Уолис Симпсън).
През 1905 г. Сара Бернар наранява десния си крак, докато изпълнява главната роля в „Тоска“, и след дългогодишни опити за лечение през 1915 г. е ампутиран. Собственик на цирк й предложил срещу огромната сума от 10 000 долара да показва на публиката ампутацията като медицинска рядкост. Сара Бернар продължава да играе, като рядко използва протеза.
Почива на 26 март 1923 г., на 78-годишна възраст, в ръцете на сина си Морис от терминална бъбречна недостатъчност.
В холивудската Алея на славата е поставена нейната звезда на Вайн Стрийт 1751. Алеята на славата, на която днес има над 2400 звезди, всъщност е разположена на голяма площ по тротоарите около булевард Холивуд и Вайн Стрийт.
За Сара Бернар има написани книги, през 1907 г. са създадени мемоарите й. С нейно съгласие на нейно име е наречен прочут сладкиш с основа от целувки с бадем и пълнеж от шоколадов мус. На нея е наречен и божурът Сара Бернар. В театъра най-прочутите й роли са в пиеси и театрални адаптации на Расин, Молиер, Мариво, Жорж Санд, Александър Дюма-баща, Дюма-син, Виктор Юго, Бомарше, Волтер, Викториен Сарду, Ростан, Метерлинк, Октав Мирабо, Ибсен и много други. Най-великите й роли са на Андромаха, Федра, Маргарита („Дамата с камелиите“), Тоска, Клеопатра, но най-прочуто е изпълнението й на ролята на Хамлет (в други Шекспирови пиеси, „Антоний и Клеопатра“ и „Макбет“, тя изпълнява главните женски роли). Най-впечатляващото у Сара Бернар е необикновеният й глас. Запазени са и записи на нейни рецитации на прочути стихотворения („Езерото“ на Ламартин) и монолози.

Холивуд филмира най-прочутите й роли:

Хамлет, Тоска, Маргарита и др. Макар да прекратява театралната си кариера, тя приема, непрекъснато болна, да изпълни последната си роля в киното, в „Гадателката“ (1923 г.). Филмът е завършен с дубльорка, която изпълнява ролята на Сара Бернар с гръб към екрана.
Великата актриса е погребана в Париж, в Пер Лашез.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930