Connect with us

Звездни

Джеръми Айрънс на 74: От Казанова до Гучи

Публикувана

на

На 19 септември Джеръми Айрънс навършва 74 години, но в много отношения остава ненадминат от съвременните си колеги с дълбокия си тембър, британския акцент и присъствието си на екрана, дори и само с гласа си.

От първата му голяма роля в телевизионния сериал „Завръщане в Брайдсхед“ в началото на 80-те досега са минали много години, но с възрастта актьорът като че ли става още по-интересен и продължаваме да го следим с непомръкващ ентусиазъм.

В края на 50-те години семейството му се премества в Хертфордшир. Джеръми е на 13 години, когато започва да посещава училището „Шербърн“ в Дорсет, където има възможността да практикува любимия си спорт – ездата.

Преди да стане актьор, Айрънс има амбицията да стане ветеринарен хирург.
Започва да репетира в училището Bristol Old Vic, където остава две години, след което става част от трупата му и натрупва солиден актьорски опит, участвайки в пиеси на Шекспир, както и в съвременни постановки.

Припомняме ви любопитни моменти от биографията му и негови мисли.

Като малък иска да стане ветеринарен лекар. По-късно любовта му към животните се прехвърля към конете – той е страстен ездач.

В младите си години се запалва и по цирка, в живота на цирковия артист го привлича скитничеството. Но… предразсъдъците на средната класа и любовта към комфорта се оказват по-силни.  После се пробва в ролята на певец и тръгва от град на град с китара и спален чувал, изпълнявайки песни на Ленърд Коен и Боб Дилън. Оттам попада в театъра.

Притежава замък от средата на 15. век: Kilcoe Castle на остров в графство Корк, от това графство тръгват корените на фамилията му.

Има два брака. Първият е разтрогнат почти веднага, през 1969 г. През 1978 г. се жени втори път за ирландската актриса Шинейд Кюзак, от която има двама синове, също актьори. Шинейд играе заедно със съпруга си във филма „Открадната красота“ (1996).

 

Говори отлично френски.

През 1991 г. печели „Златен глобус“ и „Оскар“ за най-добра мъжка роля за „Превратности на съдбата“.

Пред руското издание „Комерсант“ той казва: „Много често, като чета разните сценарии, с които ме заливат, си казвам: „По дяволите, тази роля вече съм я изиграл многократно!“. Това стана причина да се откажа от киното на 40 години. Всичко ми се струваше скучно и банално. Тогава заминах за Ирландия, ремонтирах си замъка и прекарах няколко щастливи години там, занимавайки се с лов и риболов. Но се оказа, че без сцената мога да издържа най-много 6 години. Върнах се отново към киното, но в ново амплоа. Започнах все по-често да играя злодеи.“

Католик е и макар да не се определя като силно вярващ, от време на време посещава служби, защото не иска да е човек без духовна страна. Все пак в живота трябва да има и друга терапия, освен пазаруването, казва Джеръми Айрънс.

Пушач е и затова преди десетина години скочи срещу закон в Ню Йорк, който забранява да си запалиш цигара в парка, на пейка или което и да е друго място, стопанисвано от общината.

Той не само изглежда, той мисли като джентълмен,: „У мен има една безпристрастност – усещането за липса на всякакво значение на това, което правя, е много здравословно.“ И още: „Не вярвам в упорития труд. Ако нещо е трудно, по-добре го оставете. Оставете нещата да се случват сами.“

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930