Connect with us

Лайфстайл

Денят, в който и бирата позеленява…Св. Патрик (ВИДЕО)

Публикувана

на

Денят на св. Патрик, 17 март е повод за хората по цял свят да препиват с бира или ирландско уиски в чест на светеца-покровител на Ирландия. Тази година обаче масово парадите за Деня на Св. Патрик, както и всякакви концерти по случая са отменени заради коронавируса.

Всички барове и пъбове в Ирландия ще затворят врати точно на националния празник – Деня на Свети Патрик. Парадът по повода също е отменен. Празникът заварва ирландците в дълъг локдаун, докато междувременно се извършва ваксиниране на населението. Тази година ще се празнува в по-семеен кръг. Задължителни остават зелените дрехи и шапки. Ще се рисуват детелини по лицата.

 

Дори и да не знаете нищо за живота на светеца, щом от векове той се чества с халба в ръка, трябва да сте сигурни, че е свършил много богоугодни дела. Легендата разказва, как именно той е изгонил змиите от Ирландия и как е обяснявал на местните езичници божието триединство показвайки листата на детелината.Днес е Денят на свети Патрик – светецът, превърнал се в символ на Ирландия, ирландците и всичко ирландско по света. Всяка година на 17 март потомците на изселниците от мъгливия остров организират грандиозни празненства в чест на своя патрон, изпълнени с песни, танци, леприкони и, разбира се, много бира.

Св. Патрик е роден в края на IV век в Британия, тогава все още римска провинция. Известно е, че е бил дете от богато римско-британско семейство. Като малък е бил отвлечен от дома си и продаден като роб в Ирландия, но според легендата Бог се явява в съня му и му показва пътя към избавлението. Впоследствие, вече като епископ, св. Патрик се връща в Ирландия, където задачата му е да покръсти местното езическо население. Той използва трилистна детелина, за да онагледи Светата троица. Именно детелината впоследствие се превръща в един от символите на Ирландия. Празникът е известен и почитан по цял свят, а в последните години празнуващите са не само ирландци – към тях се присъединяват хора от всякакъв произход и религия, а честванията стават все по-масови и комерсиални. В България празникът също ще бъде отбелязан с редица събития. В чест на св. Патрик тази вечер Националният дворец на културата ще бъде осветен в зелено.

Името Патрик вече не е толкова популярно

През годините Патрик е най-масовото име в Ирландия, но днес това е променено. През 2014 г. само 358 новородени са кръстени на светеца, т.е. само едно на 97 новородени момчета. За сравнение, името Патрик е давано на всяко десето новородено през 1911 г., а през 1964 г. – на всяко 15-о.

Повече хора носят фамилията Мърфи в САЩ, отколкото в Ирландия

В реч пред Европейската комисия миналата година, президентът на ЕС Жан-Клод Юнкер каза, че в САЩ има повече хора, носещи ирландската фамилия Мърфи, отколкото в самата Ирландия, което е статистически вярно. Преброяване на населението на САЩ през 2000 г. показва, че около 300 хил. души там носят фамилията Мърфи. За сравнение, около 55 хиляди души носят същата фамилия в Ирландия, по данни за най-популярните имена във Великобритания, публикувани в „Обзървър“ през 2007 г.

Повече хора знаят ирландски днес, отколкото преди век, но малцина го говорят всекидневно

Въпреки че съществува ирландски език, който е с келтски произход, използваният масово език в Ирландия е английският. Все пак държавата полага усилия да се върне към корените си, като възроди старата реч. През 1911 г. едва 17.6% са заявили, че говорят ирландски. За сравнение, през 2011 г. те са 40.6%, което говори, че политиките в тази насока са били успешни.

Ситуацията обаче не е толкова проста. От 1.77 млн. души над 3-годишна възраст, умеещи да говорят ирландски, едва 77 185 правят това всекидневно.

Ирландия не е единствената страна, където денят е официален празник

Отчитайки броя на ирландските имигранти по целия свят, не е изненадващо, че празникът се чества в различни страни. Паради се организират в 30 държави, а денят се отбелязва под една или друга форма в много други. Но 17 март е официален празник не само в Ирландия. На карибския остров Монсерат, чието население е малко над 5000 души, се организира грандиозен фестивал в чест на Деня на св. Патрик, който продължава цяла седмица.

Уви в цял свят всеки си го чества сам!

 art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930