Connect with us

Книги

Циничните размисли на Труман Капоти: Рядко обичаме онези, на които няма за какво да завиждаме…

Публикувана

на

Труман Капоти е един от най-големите американски писатели и журналисти. Известен с острия си, откровен и проникновен стил и умението да говори с хората и да изтръгва най-съкровените им тайни, Капоти се превръща в сърцевед и циник. Един човек, който е видял истината за хората в очите.

Труман Гарсия Капоти е роден на днешната дата през 1924 година в Ню Орлианс.

Днес се навършват 90 години от рождението му. Нека надникнем в главата на автора на „Хладнокръвно“ и „Закуска в Тифани“ с помощта на собствените му думи. Те са едновременно невероятно цинични и болезнено чувствителни. Комбинация, възможна сякаш единствено в странния свят на Капоти.

* * *

Рядко обичаме онези, на които няма за какво да завиждаме.

Едно от многото чудеса на света е да наблюдаваш любимия си, докато спи. Тъй като той не вижда, че го гледаш, може за няколко секунди да държиш сърцето му в ръцете си.

В по-голямата си част животът е толкова скучен! Сменяме марката цигари, жилището си, вестника, в който пишем, влюбваме се и губим любовта – това са нашите начини лекомислено и сериозно да възстанем срещу небивалата скука на всекидневието.

Аз лично вярвам в ножиците повече, отколкото в молива.

Животът е средно добра пиеса със зле написано трето действие.

Това не е написано, това е напечатано на машина. (За Джек Керуак)

Тъй като истината е несъществуваща, тя не може да бъде нищо друго, освен илюзия — обаче илюзията, този страничен продукт на разбулващото майсторство, може да достигне върхове, доста близки до недвижимия връх на Съвършената истина.

Провалът е подправката, която придава вкус на успеха. 

Обичам да говоря по телевизията неща, за които не си струва да се пише.

За всяка година, прекарана в Калифорния, губиш по една точка от коефициента си за интелигентност. 

Най-много сълзи се проливат от сбъднатите мечти. Истинският гняв, като истинското уиски, има нужда от дълга ферментация.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031