Миш-маш
Чудотворната сила на кестените и…нашата рецепта
Публикувана
преди 3 годинина
От
Ива ОприковаПочувствах още веднъж колко простичко и достъпно нещо е щастието: чаша вино, печен кестен, звуците на морето. Нищо повече.“ – Никос Казандзакис
Сезонът на кестените настъпи.
Кестенът е с чудотворно действие, тъй като е смятан за магическо дърво. Затова е много хубаво да носим по един кестен в чантата или джоба си. Мнозина вярват, че това действа като естествен талисман срещу негативната енергия. Преди да поговорим за енергийния заряд, ето малко любопитни факти за кестените.
Елемент: огън
Магически сили: защита от зли сили и лошо око, борба срещу изкушението, целомъдрие, пречистване…
Кестенът има силен енергиен заряд. Това е „слънчево“ дърво, което дава топлина и енергия, ще ви затопли и ще ви даде сила, ще премахне болката и неразположението. За християните кестенът е символ на целомъдрие и дава сила на вярващите в борбата срещу изкушенията.
Плодовете от кестен могат да се използват, като амулет за защита от зли сили и лошо око. Поставете два-три кестена в джоба си и ги носете със себе си. Кестенът „обича“ често да го докосвате. Такъв амулет ще помогне да намалите насъбралата се тревога за известно време.
Имат силата да приспиват. При стрес и неспокоен сън може да сложите под възглавницата си 5-6 кестена. Веднага щом положим глава върху тях, ще усетим магическата им сила. Освен това имайте предвид, че кестенът в близост до главата е универсално хапче срещу главоболие.
Почистване на къщата. Кестените помагат и да почистите къщата си от отрицателни въздействия. Правете го в понеделник сутрин (между 9 до 11 часа). Вземете осем кестена с бодлива обвивка и ги сложете на различни места в дома си. След 10 дни (в четвъртък) съберете кестените и ги върнете обратно в гора или парк. Оставете кестените на земята.
Могат да се направят маски и лосиони. Помагат за възстановяване на суха и чувствителна кожа. Тези лосиони са подходящи за червенини на лицето при изстискване на черни точки. Маските с кестени трябва да се прилагат през ден, а лосионите всекидневно в продължение на две седмици. Може да откриете най-разнообразни рецепти с кестени в интернет.
Дават самочувствие. Има поверие, че на неуверените хора кестените дават самочувствие. Ако държите един или два кестена в ръцете си, то ги прехвърляйте от едната в другата. Това води до успокоение и помага при умора, зарежда ви със сили.Енергийната им вибрация хармонизира тялото.
А ЕТО И РЕЦЕПТАТА НА ЙОЛИ:
Рецептата, която ви предлагам днес е френска, но преди това искам да ви кажа, как аз приготвям пресните кестени за пюре. Разрязвам измитите кестени с остър нож в средата доста дълбоко. Слагам ги в силна загрята фурна за 10 минути, докато се отворят. Кестените просто „разцъфват“, както виждате на снимката. След това ги обелвам. Кестените се белят лесно само, ако са топли.
Обелените кестени сварявам във вода до пълното им омекване. Изцеждам ги и пасирам на гладко пюре с пасатор, още докато са горещи. Ако са студени непременно ги затоплете отново преди да ги пасирате. За да стане гладко пюрето добавете в него малко масло, сметана или прясно мляко, за да олекотите сместа и да може по-лесно да се смели фино. Можете и направо да сварите кестените, след това да ги разрежете и извадите вътрешността с лъжичка, но аз предпочитам печените. А ако въобще не ви се занимава, просто си купете готово кестеново пюре от по-големите хранителни магазини. Лично аз не го харесвам, тъмно е на цвят и е доста блудкаво според моя вкус. Затова предпочитам свежото ароматно прясно кестеново пюре. От 1кг кестени се получава приблизително 700г пюре. А сега ето и рецептата.
Продукти:
500 г кестеново пюре
150 г захар
90 г масло
3 яйца
2 с.л. ром или ромова есенция
ванилия
глазура:
100 г черен шоколад
200 г течна сметана
50 г бял шоколад
Приготвяне:
* Пасирайте до гладкост топлите кестени с маслото и 100 г от захарта. Прибавете жълтъците и ароматите. Оставете крема да изстине. Разбийте белтъците на сняг, добавете постепенно останалата захар и доразбийте, докато тя се стопи. Прибавете белтъците с внимателно бъркане към кестеновата смес. Намажете кръгла форма 22-24 см с масло и поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете в загрята слаба фурна на 140* за около 40 минути. Оставете сладкишът добре да се охлади.
* Загрейте сметаната до кипване. Дръпнете от огъня и сипете в нея шоколада, начупен на парченца. Разбъркайте до хомогенна смес. Оставете глазурата леко да се охлади. На водна баня стопете белия шоколад. Залейте сладкиша с още топлата глазура и накапете тук-там със стопения бял шоколад. С вилица направете мраморен ефект. Сервирайте сладкиша с малко бита сметана или топка сладолед. Да ви е сладко!
art-twig.bg
Може да ви хареса!
Търсене
Бен Афлек -лошото момче на Холивуд на 52 (Галерия)
Мария – име за царици! Вечните песни за Мария (Видео)
Санторини без тълпи от туристи: само в Абу Даби
Андерсен: Не е беда да се появиш на света в патешко гнездо, ако си се излюпил от лебедово яйце…
Мисъл на деня: 4 август 2024 година
Мария – име за царици! Вечните песни за Мария (Видео)
Фил Колинс на 73: Барабанистът с най-нежния глас (Видео)
От „Закуска на тревата“ до „Олимпия“, изящните революции на Едуард Мане (Видео)
Светецът на Барселона – Антони Гауди (Видео)
Ирландската звезда на световната музика Ения на 62 (Видео)
Календар
П | В | С | Ч | П | С | Н |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |