Connect with us

БулевАРТ

Българската Дулсинея на 80: От магазинче за приказки до Пилар(Галерия)

Публикувана

на

Любимка от театралната сцена и телевизионния екран русокосата фурия е играла цели 40 години. В Народния театър „Иван Вазов“ тя дебютира с ролята на темпераментната, страстна и изящна Пилар от „Почивка в Арко Ирис“ на Д. Димов. Този спектакъл е етапен в историята на българския театър. Като деца стояхме без дъх в очакване на нейното „магазинче за приказки“ по БНТ.

Но в паметта на хората остава с друг свой много силен образ – на Дулсинея от легендарния мюзикъл на БНТ “Човекът от Ламанша”.

Жоржета Чакърова е родена през пролетния месец май в града, люлка на българския театър – Шумен.

До 10-годишната си възраст бъдещата актриса живее в родния си град. Ранното й детство е щастливо –
къщата има огромен салон за приеми и два огромни вътрешни двора, ухаещи на дюли и сливи. През 60-те уникалният дом е обявен за паметник на културата. Но междувременно взема връх местният соцкич и къщата през 1966 г. е разрушена заедно с прословутите шуменски хали, до които е била залепена – за да построят на мястото им супермаркет. Шуменецът д-р Недко Недев в една тънка книжка е отделил по достойнство няколко параграфа за съдбата на това шуменско бижу. Макар и само на три-четири годинки, малкото момиченце си спомня добре датата 9 септември, защото през онази вечер отсреща, през улицата, където се намирало полицейското управление, започнала жестока пукотевица. Баща й отваря прозореца, показва се в цял ръст и започва да крещи да престанат да стрелят. „С кой акъл? Как не са го утрепали?“, пита се и досега актрисата.

Бащата на Жоржета Чакърова бил ветеринарен лекар. Работел в Института за незаразни болести. Починал млад, на 49 г. 14-годишната Жоржета останала сирак.Майка й се трудела в една проектантска организация като изчислител.Жоржета Чакърова завършва 8-о училище на „Шишман“ в столицата с отличие. Кандидатства във ВИТИЗ, но я късат. Успява да влезе ориенталистика в СУ „Климент Охридски“. След първата година майка й я навива да опита пак актьорско майсторство. Този път тя подготвя „Ода на младостта“ от Адам Мицкевич и влиза първа във ВИТИЗ от момичетата,

Завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ – актьорско майсторство в класа на Желчо Мандаджиев и Гриша Островски. Тя и състудентите й Марияна Аламанчева, Климент Денчев и Славчо Пеев имат успешни дебюти в Драматичния театър на Толбухин (Добрич). На негова сцена играят прекрасно от 1964 до 1967 г. Това знаменито актьорско „каре“ е привикано в София от Държавния сатиричен театър, където Жоржета твори до 1970 г.


Още като първокурсничка снима първия си филм, „Хроника на чувствата“, където играе главната роля. За нея получава награда за най-добра женска роля на Варненския кинофестивал. Режисьор на филма е Любомир Шарланджиев, оператор Емил Вагенщайн, сценарист Тодор Монов. Партнира й Любомир Киселички. Джоко Росич, тогава още журналист в Радио София, също участва във филма заедно с 16-годишния Йоско Сърчаджиев, Григор Вачков, Янка Влахова.

Стартът е повече от блестящ. Жоржета Чакърова завършва ВИТИЗ през 1964 г. Макар че започва кариерата си с филм, после се отдава главно на театралното и телевизионното поприще. Участва в още няколко филма – „Трудна любов“ на Иван Андонов, „Мъже в командировка“ на Гриша Островски и Тодор Стоянов, „Гибелта на Александър Велики“ с режисьор Владислав Икономов. В телевизионния мюзикъл „Човекът от Ла Манча“ с режисьор Гриша Островски Жоржета Чакърова играе Дулсинея, Коста Цонев играе Дон Кихот, а Никола Анастасов – Санчо Панса.

Крехка, тъничка, изящна, ритмична и музикална, Жоржета Чакърова експресивно въздейства на залата. В нея има вътрешна мощ и неподозирана енергия, тя носи магията и чудото на сценичната игра. С не по-малък успех тя се реализира в българските филми „Хроника на чувствата“, „Черната река“, „Тихият беглец“ и „Мъже в командировка“. Паметни са детските й телевизионни предавания, с които израснаха поколения.

 

ДУЛСИНЕЯ
Жоржета Чакърова боядисва естествено русата си коса в черно за ролята на Дулсинея в „Човекът от Ла Манча” с Коста Цонев и Никола Анастасов.

ДИМИТРОВСКА НАГРАДА
С Коста Карагеоргиев в спектакъла на Сатиричния театър „Ромео, Жулиета и петрол“ на Иван Радоев, 1968 г.

БРЮНЕТКА
С Любомир Киселички в спектакъла „Всичко в градината“.

ШЕКСПИР 
Като Корделия в „Крал Лир”

С ЛЕОН ДАНИЕЛ
Кирил Дончев, Жоржета Чакърова, Леон Даниел, Меглена Караламбова и Ицко Финци след спектакъла „На приказки с Карел Чапек“ в Софийския университет, 1972 г.

ПО ЛОРКА
Чакърова е Мартирия в „Домът на Бернарда Алба” с Ванча Дойчева.

ШАНИ 
С дъщеря си – тв водещата Александра Гюзелева-Шани.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2023
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031