Connect with us

БулевАРТ

Бриджит Бардо на 87: Бунтарката, лошото момиче, голата изкусителка…(Галерия)

Публикувана

на

„Един ден през 1974 година реших да променя живота си. И скъсах завинаги с палавото безгрижие“, разказва в мемоарите си Бриджит Бардо, която на 28 септември празнува рожден ден и навършва 87 години.

Бриджит Бардо на 87

Открива я Роже Вадим, по това време помощник-режисьор на Марк Алегре. Вадим остава поразен от снимка на Бриджит на корицата на списание Elle от 1950 година.

Бриджит Бардо на 87

За Бриджит Бардо е писано толкова много, колкото за никоя друга звезда на киното. Списъкът с биографии на иконата на поствоенна Франция е толкова дълъг, колкото е дълъг списъкът с филмите й.

Между 1952 г. и 1956 г. Бардо е момиче с тъмнокестенява коса, която е изгряваща млада звезда във Франция.

Бриджит Бардо на 87

Глобалната й популярност и превръщането ѝ в истински секссимвол става, когато се появява с изрусена коса във филма на един от съпрузите й Роже Вадим „И Бог създаде жената“.

Русата коса на Бардо е емблема на променящите се модни тенденции в следвоенна Франция, както и промяната в образа на кинозвездата.

Освен, че изрусената Бардо демонстрира една нова френска модерност, тя е продукт, който постига успешната естетическа амалгама от френско-американски тип звезда.

Дотогава тя вече е достатъчно известна като фотомодел и танцьорка и както смята, я очаква спокоен живот, брак с мъж с достойно родословие, а след това тихи вечери в семеен кръг. Възможно е и наистина да я е очаквал такъв живот, ако не беше снимката в Elle. Бриджит се влюбва в Роже Вадим и всички усилия на близките й да възпрепятстват брака им успяват само да отложат временно сватбата.

Бриджит Бардо на 87

Бъдещият режисьор й предлага ръката и сърцето си през 1952. Същата година тя изиграва своята първа рола в киното във филма „Le Trou normand“ (1952).

Още преди сватбата Вадим се заема със създаването на образа на френската Венера от следвоенните години. Бриджит става нейно въплъщение.

Съпругът й решава, че тя няма повече да носи дамски тоалети и сложни прически. Бъдещата звезда от големия екран започва да носи джинси, събира косите си в дълга опашка и се въоръжава с философията на цинизма и вечното недоволство.

След няколко години този образ се превръща в сексуален символ – именно в този вид звездата се появява във филма „И Бог създаде жената“ (1956)

Бриджит Бардо на 87

Бардо става изразителка на идеята за разрива между поколенията и младежкия бунт против битуващите ценности.

vlastta.bg

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031