Connect with us

Лайфстайл

Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи…

Публикувана

на

Лятото определено е сезонът на забавленията под открито небе, дългите нощи и разбира се бирата.
Международният ден на бирата се празнува в първия петък на август.
Велики хора са казвали ласкателни думи по адрес на кехлибарената напитка, била е сериозна част от битието на човечеството още от древни времена. Много известни и безизвестни мислители са отделили значителна част от времето и усилията си, за да умуват над смисъла на бирата, вселената и всичко останало.
Основан е през 2007 г. в Санта Крус, Калифорния, САЩ. От създаването си международният ден на бирата се превърнал от малко местно събитие в западните Съединени щати, в световен празник сред 207 градове в 50 държави на шест континента.

Събрахме някои от най-интересните цитати за бирата, за да ви накараме да се замислите, а също да ви развеселим. Ето едни от най-мъдрите, веселяшките и леко провокативните с елемент на история:

„Този, който е изобретил бирата, е бил мъдър човек.“ – древногръцкия философ и математик Платон, ученик на Сократ.

„Бирата ви кара да се чувствате по начина, по който заслужавате да се чувствате без бира.“ – австралийският писател и поет Хенри Лоусън, познат като най-добрият автор на кратки разкази в страната си.

“Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт.“ – прословутият чешки писател Ярослав ХашекНай-известната му творба е сатиричният роман „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“

„Бира. Най-страхотната напитка в света!“ – холивудската легенда Джак Никълсън, без необходимост от специално представяне.

„Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.“ – Бенджамин Франклин,един от бащите-основатели наСАЩ, американски политик, общественик, учен, издател, дипломат, изобретател.

„Ако бирата се консумира умерено, успокоявахарактера, повдига духа и спомага за доброто здраве.“ – Томас Джеферсън, третият президент и един от бащите основатели на САЩ.

„Малко бира понякога може да се окаже божествено лекарство.“ – Парацелз,  швейцарски лекар, учен, алхимик, астролог, философ.

“Бирата винаги ще има неспорна роля в храненето на индивида. Тя може да се счита за неизменна част от семейството на хранителните продукти.“ – писателят Брус Карлтън, авторът на „Вечната амбър“.

„Дай ми жена, която наистина обича бирата и аз ще завладея света.“ – Кайзер Вилхелм,последният германски кайзер и крал на Прусия, управлявал Германската империя от 15 юни 1888 до 9 ноември 1918 г.

„Дайте на народа ми изобилие от бира, добра бира, евтина бира и никога няма да има революция.“  – кралица Виктория, управлявала  Обединеното кралство Великобритания и Ирландия прези 18 век.

„Устата на един напълно щастлив човек е пълна с бира.“ – древна египетска мъдрост, незнаен автор, допълнил още, че „пивото се консумира с удоволствие и мярка“.

„В живота има много други хубави неща, освен бирата, но тя прави всички тези неща още по-добри.“ – Стивън Морис, английски музикант, свирил в групите „Джой Дивижън“ и „Ню Ордър“.

„Бирата… ненадминат и величествен алкохол.“ – Юлий Цезар, без необходимост от представяне, но с образователна цел за новото поколение –  римски пълководец, политически лидер и писател, и една от най-влиятелните личности в световната история, Цезар изиграва важна роля в трансформацията на Римската република в принципат.

„Човешкият интелект дължи своето превъзходство над това на животните до голяма степен на стимула, който бирата е дала на въображението.“ – Самюел Бътлър, английски писател-сатирик, известен най-вече със своите романи, който е казал също, че “В крайна сметка всички философии са абсурдни, но някои са по-абсурдни от останалите“.

„Какво ли са си мислили? Та това е извънземен апокалипсис! Бързо, хващайте бирата!“ – цитат от поредицата „Петата вълна“ от Рик Янси, автор на научна фантастика.

Ще споделим с вас и няколко интересни факта за бирата който може би не знаете:

1. Учени от университет в Западно Охайо са открили, че микроелементи, наречени полифеноли, в 0.35-литрова бутилка бира създават защитни нива антиоксиданти в организма, които пък от своя страна предпазват от сърдечни болести.
2. Официално съществуват 400 вида бира.
3. Най-скъпата бира е Vieille Bon Secours – продава се в един-единствен бар в света, който се намира в Лондон.
4. Сред най-щурите закони, отнасящи се до алкохола, е законът на град Еймс в американския щат Айова. Според него мъжът няма право да ляга в едно легло с жена, ако е изпил повече от три глътки бира.
5. През античния период и средновековието, пивоваренето се е считало за изключително женска работа. В някои култури това дори е било изключително почтено занятие за най-красивите и известни дами. В средновековна Европа, пивоваренето пък е спадало към задълженията на домакинята, редом с готвенето и чистенето.
6. Само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускалите, помага срещу стареенето на клетките и удължава живота.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2024
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930