Connect with us

БулевАРТ

Авада Кедавра Империо Круциатус! Хари Потър на 25 години

Публикувана

на

На 26 юни 1997 г. на пазара излиза „Хари Потър и философският камък“ – първият роман на британската писателка Джоан Роулинг. Ръкописът е отхвърлен 8 пъти, преди да бъде публикуван от „Блумсбъри“.

„Момчето, което оцеля“ и продължава да живее в съзнанието на деца и възрастни поколения наред, се появи пред света за пръв път преди точно 25 години.

За четвърт век детето-магьосник Хари Потър порасна, стана чиновник в Министерството на магията и дори се сдоби със собствени деца, но не престава да омагьосва читатели от всички възрасти.

Хари Потър и философският камък“ е последван от 6 романа, филми, театрална постановка и „подсерии“ като книгата „Фантастични зверове и къде да ги намерим“, също адаптирана за големия екран.

Хари Потър продава 450 млн. копия книги, преведени на 79 езика и носи 7 мрд. от филмови приходи. Но не само за себе си: потърманията поддържа огромна индустрия и храни хора като Люк Уилямс (в центъра), който използва приликата си с изпълнителя на главната роля във филма Даниел Радклиф, за да работи като Хари Потър.

Грета Кларк пък развежда хилядите фенове на поредицата, които търсят значимите места от книгата из Лондон.

Такава например е влаковата платформа 9 3/4, откъдето в книгите на Роулинг учениците заминават за училището за магии „Хогуортс“.

Други хора, като Никол и синът й Брендън, вече са похарчили близо 40 хиляди лири за костюми, сувенири и други предмети с марката Хари Потър. Не е необичайно хората като тях да бъдат засечени във влака, облечени в костюми от филма на път към някоя от известните локации на снимките му.

Сценографът Виктория Маклийн е превърнала дома си в храм на Хари Потър – от тоалетната до урната, в която се помещава прахът на покойната й майка – буркан с магическа отвара от филма.

25 години след първата си среща с читателите, Хари Потър продължава да бъде име, което предизвиква оживени разговори и буди все толкова голям интерес.

art-twig.bg

 

Advertisement

Facebook

Календар

август 2022
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031