Connect with us

На път

Амалфи, Позитано и Соренто – тюркоазени води с дъх на лимон и жасмин (Галерия)

Публикувана

на

Наричат ги „най-красивите балкони на Италия“ – Амалфийското крайбрежие е място, в което се влюбваш от пръв поглед. Защо ли?

Tюркоазени води, аромат на жасмин и цъфнали лимонови дървета. В миналото дестинацията е била магнит за художници, интелектуалци, естети и писатели. Привличал ги е вдъхновяващият пейзаж, мекият климат и свободния начин на живот. През 50-те и 60-те години красивите гледки и живописните градчета в залива изкушават богатите и известните и превръщат мястото в декор на легендарни кино продукции.

Крайбрежието на Амалфи, Италия, е едно от приказните кътчета, които могат да впечатлят всеки. Очарователната комбинация от море, разноцветни градчета и планини е превърнала района в предпочитана туристическа дестинация. Крайбрежната ивица се намира на южната страна на полуостров Соренто, носът на който затваря откъм юг Неаполитанския залив.

Зъбери, увиснали над морето. Тесни и виещи се над скалите живописни пътища. Къщичките, изсечени в скалите, са пиршество на цветовете.

Амалфи

Стръмни брегове, извисяващи се над лазурносиньото море. Божествени вили, сгушени сред пищна зеленина. Градчета и села, подредили като огърлица фасадите на къщите си по отвесните скали над морето. Рибарски селца, сгушени в пазвите на очарователни заливчета. Разхождайки се из уличките на Амалфи, се усеща и мароканското влияние, а катедралата ‘’Санта Андреа’’ е изключително красива. Площадът е изпълнен със живот и стотици малки магазинчета с прекрасни сувенири. Амалфи ухае на лимони, което може да бъде усетено с пристигането. Лимонът е символ на амалфийското крайбрежие, а градът е единственото място в света, където се предлагат лимонови турове. Плажовете по тези места са каменисти, но пък изключително пъстри.Амалфи до средата на миналия век се смяташе за Мека на богатите чужденци, късче земен рай и лятна резиденция на звездите от шоубизнеса. Но както казва Хераклит, всичко тече, всичко се променя и курортът през последните десетилетия стана обект на масов туризъм и днес всички са добре дошли.

Позитано и Амалфи са перлите в тази част на Италия. Известни ги прави Стайнбек през 1953 година.

Соренто – очарователен крайбрежен град с чудесни гледки към залива Неапол, богата история и емблематични ресторанти и хотели.

Соренто

Градчето е разположен на 50-метрова тераса, разкриваща възхитителна гледка към морето. Тук няма суета и многолюдни тълпи, а къпането в морето не е основна цел, а по-скоро приятно допълнение към всичко останало.

Основното предимство на Соренто е самата природа: пейзажите, морето, растителността и лечебния въздух. Тук е идеалното място да помързелувате, да се радвате на живота и да не усетите как се изнизва и без това краткия отпуск. Един от вариантите за приятно прекарване: през лимоновите горички да се спуснете към рибарските селца и да опитате там паста с морски дарове.

Соренто

Препоръчваме La Tonnarella – бивша резиденция на прочута италианска фамилия, която е превърната в малък бутиков хотел със собствен плаж, градина и разкошна тераса. Всеки детайл от мебелите, декорацията и пъстрите настилки на пода, напомня атмосферата на аристократичен дом с история.

В историческия център на града е друга прочута благородническа резиденция, превърната днес в петзвезден хотел – Palazzo Marziale. С още повече разточителство е сътворен хотел Bellevue Syrene (www.bellevue.it). В неговата Villa Pompeiana и ресторант La Pergola се провеждат едни от най-красивите сватбени церемонии по крайбрежието. Там си заслужава да се отбиете дори само за обяд или чаша Bellini.

Palazzo Marziale, Sorrento

 

Малко по-надолу, на рибарския залив, е “Da Emilia” – любимо място за обяд на София Лорен, която често отсядала там, докато снимала филм в града. Непретенциозен семеен ресторант, на повече от 50 години, където трябва да опитате прясната паста с морски дарове и платото антипасти с фантастични маслини.

Следва „перлата” на крайбрежието Амалфи – бляскавият Позитано.

Често го определят като „наджесения град“, заради вертикалността на разположението му. Тук всичко е на баир. Позитано е един от най-фотогеничните и цветни градове на крайбрежието. С вертикалните си къщи, обагрени в целунати от слънцето цветове като прасковено, розово и златисто, спускащи се към морето, със стъпаловидните си улици и хотели, облечени в глициния, с малките ресторантчета и модни бутици – Позитано е вълшебен град, който трябва да посетите поне веднъж в живота си.

Позитано

Легендите за велики личности и за техните имоти в града са част от пиара, но истината е, че днес градът е по-достъпен за туристите от всякога. Безбройните изкачвания и слизания понякога предизвикват слабост в краката, но в съчетание с чистия въздух изострят апетита до безкрай.

Позитано

Въпреки богатото си културно и историческо наследство, мястото се свързва повече с шикозните бутици, плажове с излежаващи се знаменитости и невероятни хотели, подредени сред разноцветните фасади на склона. От тях препоръчваме Le Sirenuse и Il San Pietro di Positano – заради интересната им семейна история, изключителен дизайн, луксозна атмосфера и фантастични гледки.

Амалфи

Da Adolfo в Позитано е популярен ресторант, до който се стига с лодка от пристанището. Тя ще ви отведе на малкия плаж, където приготвят прясно уловена риба по местни рецепти.

 

 

Следващата спирка е историческо градче по крайбрежието – Амалфи.

Амалфи

Красивият град примамва със своите слънчеви площади и малък плаж, а  някога е бил морска сила с над 70 000 жители. Разстоянието от единия до другия му край може да бъде изминато с кратка разходка от около 20-тина минути. Също така градът пази много малко исторически забележителности, които да представляват интерес за туристите. Но пък за това си има причина и то смразяваща. През 1343 г. земетресение потопило по-голямата част от града в морето. Днес, въпреки миналото си, Амалфи се радва на голямо внимание и определено има какво да предложи на любителите на гледките, приключенията и морето.

Препоръчваме да разгледате величествената катедрала от 11-ти век – „Свети Андрей“, с пищните барокови орнаменти в интериора, както и да се разходите в малките улички града. На площада пред храма е Milleunaceramica di Anastasio Maria, откъдето можете да си купите чудесна керамика, изрисувана от местни художници.Museo dela Carta – музеят на вестниците, чийто дом е най-старата хартиена фабрика в Европа е другото място, което непременно да посетите.

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930