Connect with us

БулевАРТ

30 години без Фреди Меркюри: Аз няма да бъда рокзвезда. Аз ще бъда легенда (Видео)

Публикувана

на

Често се чудя какъв ли щеше да е днес, ако все още беше жив. Какво ли щеше един толкова истински талантлив човек да прави в съвременната поп култура на известни, заради известността си хора?

На този ден Фарук Булсара, познат ни като великия Фреди Меркюри. Макар и да не е сред нас от 1991 г., музиката на гласът на Фреди и музиката Queen са повече от живи.

В памет на годишнината от кончината на легендата, BBC ще излъчи новия документален филм Freddie Mercury: The Final Act.

Разказът на режисьора Джеймс Роган проследява последните дни от живота на вокалиста. Създателите на филма са говорили с Роджър Тейлър и Брайън Мей от Queen, със сестрата на Фреди, както и с най-близките му приятели за това как са се справяли с тайната и стигмата около болестта му.

Фреди е роден на днешната дата 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство, изповядващо зороастризъм и на британска чиновническа служба. Той почина в лондонския си дом на 24. ноември 1991 г. от бронхиална астма, усложнена от синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН).

Ден по-рано Фреди изпраща изявление до медиите. То гласи:

“Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките си. Но настъпи моментът приятелите ми и феновете да научат истината. Надявам се всички да се присъедините към лекарите ми в борбата с тази ужасна болест. Личният ми живот винаги е бил много важен за мен.“

24 часа по-късно, сякаш загубил сили от това признание, певецът угасва.

Когато умра, искам да бъда запомнен като голям, стойностен музикант.“, казваше Фреди. Без да се замисляме можем да заявим, че желанието му е изпълнено.

Макар и да не е нужна конкретна причина, за да си доставяме радостта да слушаме невероятната музика на Queen, днес имаме прекрасен повод да се сетим за Фреди и да се уверим за пореден път, че музиката е магия.

Фреди Меркюри вече е част от музикалната история. Няма такъв изпълнител. Вече няма…

„She’s a Killer Queen

Gunpowder, Gelatine

Dynamite with a laser-beam

Guaranteed to blow your mind“( „Killer Queen“)

Фреди Меркюри ще остане в спомените на милионите си почитатели с великолепната си музика, с умението да се наслаждава на живота докрай и с остроумните си изказвания. Ето някои от тях.

„Аз няма да бъда рокзвезда. Аз ще бъда легенда”.

* * *

„Парите не могат да купят щастие, но, по дяволите, могат да ти го донесат!”

* * *

„Винаги съм знаел, че съм звезда. А сега вече и останалата част от света се съгласи с мен.”

* * *

„Аз съм само една музикална проститутка, душице.”

* * *

„О, аз не съм създаден за рая. Не, не искам да ида в рая. Адът е много по-добра възможност. Помислете колко интересни хора ще срещнете там долу!”

* * *

„Колкото по-голямо, толкова по-добре! За всичко!”

* * *

“Когато имам връзка, винаги участвам в нея с цялото си сърце. Не съм привърженик на половинчатите мерки и на компромисите. Просто не мога да понасям никакви компромиси. Раздавам се целия, защото съм си такъв.

Опитвам се да се сдържам, когато някой ме привлича, но просто не мога да контролирам любовта и тя се развихря. Твърде бързо се включвам и накрая винаги се оказвам наранен. Може би просто привличам неподходящите хора? Целият съм в белези. Но не мога иначе, понеже съм мек по душа.”

* * *

„Прекаляването е част от природата ми. Обикновеността е болест. Силно се нуждая от усещането за опасност и вълнение. Никога не се боя да рискувам”

* * *

„Не искам да променям света с нашата музика. В песните ни няма скрити послания. Обичам да пиша песни за съвременна консумация.”

* * *

„Успехът ми донесе това, че целият свят ме идолизира и спечелих милиони. Той обаче ми попречи да намеря единственото нещо, от което всички се нуждаем – една любяща, трайна връзка. За мен любовта е като руска рулетка.”

art-twig.bg

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031